Oradea în imagini vechi

Oradea, 1905, Teatrul Szigligeti Ede. Dacă mă uit la imaginea asta, constat pe de o parte frumusețea clădirii teatrului, pe de altă parte mașinile care probabil pentru vremea respectivă erau semn al luxului și bunăstării financiare. Bine, dacă ai avea acum mașini de genul celor din imagine, tot semn de lux și bunăstare ar putea să fie.

Oradea, 1906, Teatrul Szigligeti. Impresia generală pe care o dă imaginea este plăcută. Se pot remarca detalii ale ornamentelor arhitecturale de pe exteriorul clădirii; basoreliefuri, statui, felinare/ stâlpi de iluminare/ lampadare. Dacă mărești fotografia, se pot observa și fețele oamenilor din prim plan, precum și îmbrăcămintea lor, pălăriile, gențile șamd. O imagine urbană, pe baza portului e probabil că toți erau orășeni, nici unul nu era țăran.

Oradea 1913. Teatrul Szigligeti și cafeneaua EMKE.

Oradea, 1916, gara feroviară. Clădire frumoasă, îngrijită, locomotiva cu aburi. Fără cabluri peste tot, aproape imaculată, minimalistă și atractivă. Imaginea asta dă impresia de liniște și pace, curățenie, siguranță, lumină, progres și alte câteva senzații pozitive. Evident, totul este subiectiv când te uiți la imagini din trecut, poate așa a fost cum îți imaginezi, poate nu, nu vom afla niciodată. Dar, orișicum, e interesant să privești imagini autentice despre ce a fost pe aici, cândva.

© dr. Peter Lengyel 

Acest articol a fost publicat în Splendori in Iubita Noastra Transilvania. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s