Măseaua-ciutei (Erythronium dens-canis) pe valea Ronișoara

Pe valea Ronișoara e plin acum de florile numite măseaua-ciutei; peste tot prin desișurile cu tufărișuri, pe la margine de pădure, le vezi cu sutele și miile. A face acele imagini care să fie reprezentative, să fie apropiate de perfecțiune… nu e atât de simplu cum ar părea eventual pentru cei care nu au încercat încă. A face o poză oarecare, evident că e banal; cu telefonul. Dar de aici până la realizarea Imaginii care să rămână, a uneia care persistă ca valoare în sine, calea este lungă și bolovănoasă.

 

Acum la sfârșit de martie 2019 am ieșit pe valea Ronișoara să fotografiez plante. Flori macro. E foarte aproape și e eficient să ajungi repede în locurile bune. Anii anteriori am mai făcut imagini cu măseaua-ciutei (Erythronium dens-canis), așa că nu neapărat era o prioritate specia asta. Și atunci? Ce te poate motiva? O plantă sălbatică? Probabil că este o combinație de factori. 1. Plăcerea de a ieși din oraș, a petrece câteva ore printre tufărișuri, prin păduri, la margine de apă. 2. A admira de aproape niște ființe vii, în toată splendoarea lor, fragilă, impecabilă, perfectă, efemeră. 3. A pune cu ceva mai sus ștacheta în ceea ce privește pozele făcute de tine cu specia în cauză; adică, nu e vorba de a concura cu alții, ci tu ești singura unitate de măsură; să te gândești cum se poate face ca data viitoare, peste o zi sau peste un an, imaginile cu planta asta să fie mai artistice, mai bune din punct de vedere tehnic, mai impresionante… încât în ele să se vadă cât mai bine sufletul acelei plante.

 

Imaginile de acest gen nu se prea pot face la comandă, nici la repezeală. Trebuie să existe atât condițiile concrete din teren, plantele, lumina șamd… aparatura adecvată… cât la fel de important, starea, atitudinea celui care face imaginile. A avea acea deschidere necesară pentru a privi de aproape o plantă, a simți cum e bine să fie încadrată, cum să fie luminile, contrastele, compoziția, culorile, perspectiva… să faci și câteva cadre cu un superangular să se vadă mai bine mediul de viață nu doar planta în sine și detaliile ei… Luminile niciodată nu par ideale (aproape niciodată), dar experimentarea poate aduce un stil care să permită să scoți maximul din ceea ce este disponibil. Să îți cunoști limitele. Să le depășești apoi. Cu folii reflectorizante, cu săculeți de boabe care să dea stabilitate aparatului, cu lumini led care să ilumineze plantele pe timp de noapte? Să percepi ce trebuie făcut altfel, cum ar trebui să fie lucrurile pentru a te apropia cât mai mult de perfecțiune. Astfel ca pozele să nu mai fie imagini documentare naturalistice, ci mai mult artă. Pentru a face în așa fel încât fotografiile de până acum să pară niște schițe de început.

 

Chiar și la subiecte atât de statice cum e o plantă, a face fotografiere la nivel performant presupune o străduință și o capacitate… o dedicare aparte. Și chiar dacă te implici… nu e sigur că rezultă ceea ce vrei, deoarece există și o mare doză de hazard. Neprevăzutul. Chestii care se pot vedea doar pe monitor… când deja nu se poate schimba mare lucru. A experimenta cu variate tehnici, mai ales cu luminile… („iluminist” ai putea face o glumă), a decide cum trebuie făcut pentru a crește calitatea artistică… are ceva nobil și vechi… artistic și renascentist… totodată e modern, digital și de secol 21. Sau cel puțin ar putea să fie.

 

Răsfoind tot felul de cărți naturalistice de secol 19, cu ilustrație dată de desene… parcă nu îți vine a crede câtă finețe, delicatețe vezi în respectivele imagini, cât de bine se simte „personalitatea” plantei respective, caracterele ei definitorii, modul ei de a exista, esența ei… ca individualitate și ca parte a habitatului/ ecosistemului/ peisajului. Individul prezentat în imagine devine un fel de arhetip al speciei în cauză. Din păcate, la fotografierea naturalistică (inclusiv la plante) eu nu am simțit să se ajungă la un asemenea nivel.. cvasi-perfect. E posibil să nici nu se poată. Dar merită încercat.

DSC_7060DSC_7075DSC_7083DSC_7089DSC_7098DSC_7108

 

007_4708007_4718007_4723007_4728007_4733007_4748007_4758007_4847007_4847b007_4854007_4873007_4884007_4894007_4913007_4923007_4938

DSC_7122

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Plante. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s