Lușcuțe sau ghiocei bogați – pe Gutin

Lușcuțe sunt în foarte multe locuri prin Maramureș, mai ales în văi montane largi și cu multă umezeală, cu soluri foarte jilave pe timp de primăvară. În general e vorba de plante presărate sau mici suprafețe acoperite de ele. Dar în nord-estul Gutinului există mari suprafețe acoperite de ele, poieni întregi unde e covor de lușcuțe. Destul de spectaculos. Dacă era în ceva țară civilizată, era sigur o atracție turistică, valorificată, păzită, protejată. Doar că la ei deja au distrus aproape totul. Inginerește, chimizat, mecanizat, sistematic.

 

Niște versanți cu păduri întinse și poieni mari, în zona de nord-est a Munților Gutâi, cu intrare dinspre Pasul Neteda. În perioada de înflorire a lușcuțelor frecvent este zăpadă prea mare pe undeva pe calea de acces, cu trunchiuri căzute și bolovani… încât să nu ajungi prin apropiere cu nici un fel de mașină de teren. Alteori ajungi aici și deja sunt cam trecute. Sau bate vântul și nu poți face imagini bune – că nu poți face clarul pe ele. Sau cerul se acoperă și e prea puțină lumină. Sau e prea rece și nu ai chef să stai întins pe jos. Sau ești prea leneș să faci poze; nu ai nici o dorință, din orice motiv. Și apoi totuși… cândva… odată și odată nu mai ai nici un motiv să nu faci imaginile care să conteze. Că totul este perfect. Lumina, florile… și ai și ceva chef de ele. Așa că te tăvălești cu toată aparatura printre ele. Aparate, blițuri, obiective, minitrepiede, telecomenzi pentru expunere șamd. Solul e cam umed, jilav, așa că ai nevoie de un izolir/ izopren. Dar când începi să le vezi prin obiectivul macro… deja nu prea mai contează nimic din exterior. Lumea ta devine dominată de lușcuțele astea.

 

Pentru mine plantele întotdeauna au fost pe locul 2. Adică, mult mai mult îmi plăceau animalele – de când mă știu. Totuși, vegetalele de orice fel, florile, au frumusețea lor nemărginită. Cumva ele pot da senzația de ceva perfect, impecabil. Dar și ofilirea și veștejirea lor îți aduce aminte brutal de cât de temporară este existența viului.

 

Cea mai mare scârbă față de botanică o aveam în facultate, când era obligatoriu să memorezi sistematica vegetală, iar laboratoarele erau mare parte pe bază de coli de ierbar, niște ierburi uscate care nu semănau aproape deloc cu nimic – cel puțin așa le vedeam eu. Sau ieșirile în practică, unde toți se înghesuiau peste niște plante culese, gramadă și denumirile latine curgeau cu nemiluita – iar eu nu găseam nici un sens în asta – înșiruiri de denumiri ca în cartea de telefon. Timp nu era de ele, să le iei cu încetul, că totul era în marș forțat… mecanic, aberant total. Ruptura era uriașă între plantele din natură – lăsate la locul lor, atractive și perfecte, vietăți admirabile pe care le poți vedea în liniște… – versus ierburile uscate pe care erai obligat să le memorezi, sistematic, multe, mecanic și umilitor. Întotdeauna am simțit o repulsie totală față de orice ce este obligatoriu. Așa am fost de când mă știu. Și întotdeauna simțeam o atracție și admirație față de cele din natură. Situația aberantă în care în facultate de biologie au reușit să te scârbească până și de plante… probabil că zice destul de multe despre atmosfera creată în domeniul respectiv. Adică, dacă nici măcar subiectul acesta atât de frumos în esența lui… nu poate să fie predat la un mod atractiv, cu tact pedagogic, cu finețe… atunci ce să mai zici de altele?

 

La animale știu denumirea științifică la circa 20.000 de specii, iar la plante/ ciuperci cam la 1.500. La amfibieni, reptile, păsări și mamifere care trăiesc și în România știam denumirea științifică la toate speciile încă înainte de a merge la facultate. Plus multe specii din alte locuri, insecte mai interesante, pești, melci, specii fosile șamd. Se mai pot adăuga câteva sute de specii de plante. Le-am învățat fără nici o obligație. Din iubirea față de cunoaștere. E o mare diferență între memorarea mecanică și fără sens, a tot felul de chestii pe care le uiți în 5 minute… versus cunoașterea din plăcere, pe baza realităților pe care le constați sau despre care citești din pasiune. Denumiri latine știu foarte multe, dar una era să le înveți pe îndelete, zeci de ani, alta era să memorezi cartea botanică de telefoane, doar pentru că așa trebuia pentru un mizerabil examen.

 

Mă uitam la niște poze cu lușcuțe și brândușe, făcute demult. Dacă te uiți la plantele astea cu ochiul liber… o să vezi câte ceva… dar… total altă poveste este să le fotografiezi prin obiectiv macro profesional, apoi să le vezi pe un monitor 4K de peste un metru diagonală. Dacă dai un zoom, vezi detalii pe care veci nu le-ar percepe ochiul uman… dacă nu ar avea la dispoziție tehnica ultimul răcnet. Pentru că omul acela natural este foarte performant dar și foarte limitat. Animalul.

DSC_2220DSC_2221DSC_2235DSC_2244DSC_2254DSC_2258DSC_2934DSC_2940DSC_2944DSC_2945DSC_2948DSC_2949DSC_2954DSC_2964DSC_2966DSC_2967DSC_2968DSC_2971DSC_2974DSC_2987DSC_2992DSC_3006DSC_3013DSC_3015DSC_3016DSC_3020DSC_3034DSC_3050DSC_3056DSC_3070DSC_3071DSC_3081DSC_3088DSC_3096DSC_3109DSC_3117

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Maramures, Plante. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Lușcuțe sau ghiocei bogați – pe Gutin

 1. Cristina Muresan zice:

  Na vezi tu Peter de ce in practici eram la un pas in spatele profesorului (in Piatra Craiului, Cristea mi-a spus ca sunt umbra lui… 😁😄)? Asa am invatat multe si asta mi-a mentinut dragul de plante. E-adevarat ca o parte din an pe unele nu le vezi, dar nici in ceea ce priveste animalele nu e mare diferenta. Imi amintesc de momentele in care faceai fotografii reptilelor in Gradina Botanica in decor vegetal si cred ca era vorba despre faptul ca te anima ideea de natura cu tot ce tine de ea (animal si vegetal). In lumea plantelor, aparent evenimentele nu sunt atat de dinamice, dar privite in amanunt, multi au surprize. Depinde de cine si cum preda materia, adica pasiunea razbate daca nu e blocata de altele (la catedra de Botanica energiile erau in dezechilibru 😉)… Sigur ca diferenta dintre profesori era evidenta si inteleg de ce s-a intarit in cazul tau preferinta pentru lumea animala…

  Apreciază

 2. Rada Pavel zice:

  Peter, nu știu eu multe în latină (în afară de Tatăl Nostru), dar știu sigur că
  ai o repulsie totală față de orice ce este obligatoriu. Toți cei care te cunoaștem știm asta.

  Apreciază

 3. Cristina Muresan zice:

  Am numarat la un examen vreo 800 (cu denumire populara, stiintifica, incadrare sistematica, caracteristici: tip de radacina, tulpina, frunza, floare cu numar de sepale, petale stamine, tip de pistil, tip de fuct si eventual caracteristici aparte, utilizari, etc.)

  Apreciază

 4. Alexandru Costin zice:

  Eu sint fan mineral si imi place sa amintesc de cite ori am ocazia importanta regnului mineral atit de neglijat 😀🙃😉 mai ales ca celelate doua exista datorita lui …

  Apreciază

 5. Roxana Tudos3 zice:

  Imagini de o extraordinara frumusete si prospetime,au meritat tot efortul.

  Apreciază

 6. Doru Ruști zice:

  Leipoa ocellata, Pseudoscaphirhynchus kauffmanni șamd – le știu de la examenu’ de Zoologia Vertebratelor, n-am avut de-a face de-atunci cu ele și uite că nu le (mai) pot uita, iar Google zice că încă-s denumiri valabile; asta-i viața de biolog…

  Apreciază

 7. Adrian Ruicanescu zice:

  Eu nu am avut probleme cu plantele. Le țineam minte și multe le țin minte și acum, mai ales plantele-gazdă. Am avut probleme de când mă știu, cu partea care ducea spre abstract. Cu formule. Nu mă întreba ciclul Krebs. Depinde și cum au fost explicate. Fiziologia celulară vegetală nu am prea înțeles-o, în schimb, cea animală, foarte mult, pentru că a fost predată de o doamnă care știa să schematizeze. Repet, pentru ambele fiziologii celulare aveam inițial acelaș interes, doar de a trece examenul. La vegetală, de abia am luat un 7, cu efort intens, la animală, lejer am luat 10, fără să învăț prea mult, doar pentru că am înțeles din timpul cursului ce era de înțeles.

  Apreciază

 8. Muresan zice:

  Foarte frumos Bravo.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s