Ecosistemul 0001 – Tufărișul de pe versant

Ecosistemul 0001

Un desiș destul de greu de traversat, pe un versant lin. Tufele au cam 5-6 metri înălțime: aluni, arini, plop tremurător, stejari tineri șamd. Zona are câteva drumuri de căruțe, pe care se poate face un transect, dar ele sunt evident deja zone ecotonale. Se poate intra și în desiș, dar nu e ușor de trecut printre tufe de mur, crengi peste tot, – îți cam poți imagina. Totodată, are și mici poieni cu fânațe/ pășuni, care reprezintă sub 5% din suprafața arealului dominat de tufărișuri.

Amfibieni și reptile:

Broasca roșie de pădure (Rana dalmatina) – 11 august 2022, un exemplar.

Șarpe de casă (Natrix natrix) – 8 august 2022 – un exemplar.

Șarpe de alun (Coronella austriaca) – 14 august 2022 – un exemplar.

Năpârca/ șopârlă fără membre (Anguis fragilis). În anii anteriori am văzut pe aici destul de frecvent năpârcă/ șopârlă fără membre; interesant este că uneori vezi destul de multe exemplare în timp scurt și pe distanțe mici, alteori trec perioade lungi fără să le simți prezența; adică, au și ele perioadele lor mai active, pe care dacă le prinzi în teren, vezi că zona este bine populată cu ele.

Păsări:

Pițigoi codat (Aegithalos caudatus). 11 august 2022 – un mare grup de pițigoi codat, peste 50 de exemplare estimate/ numărate la trecerea peste un luminiș; rar vezi prin Maramureș asemenea grup mare de pițigoi codați.

Mamifere:

Vulpe (Vulpes vulpes) – 9 august 2022 – un exemplar.   

Șoarece vărgat de câmp (Apodemus agrarius) – 14 august 2022. 3 exemplare. Specia asta de rozător este foarte răspândită în zone cu desișuri și umiditate. Dar unde anume este ea prezentă la modul concret, îți dai seama că nu avem date. Cine să se ocupe de chestii de astea?

Ideea este ca aceste arii desemnate ca suprafețe de probă să aibă din ce în ce mai multă informație. Îți poți imagina cam cum ar arăta o descriere, dacă s-ar baza pe câteva sute de ieșiri fix în locul respectiv, vizite de botaniști, entomologi șamd.

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în 1000 de patrate bio in Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s