Pădurea Babadag – Dobrogea

Pădurea Babadag situată în zona Podișului Babadag este una dintre pădurile reprezentative din peisajul nord-dobrogean. Există aici întinse păduri de foioase, variate asociații începând de la păduri balcanice, păduri xeroterme submediteraneene, dar și silvostepe, poieni stepice, arii cu vegetație a bolovănișurilor calcaroase șamd. Dintre speciile de arbori/ arbuști, se poate menționa prezența stejarului brumăriu (Quercus pedunculiflora), stejarului pufos (Quercus pubescens), teiului (Tilia tomentosa), frasinului (Fraxinus ornus), cărpiniței (Carpinus orientalis) etc. Unele păduri au arbori cu vârste seculare, păstrând caracteristicile naturale ale pădurilor cândva existente în zonă… pe o arie mult mai mare; extraordinara diversitate de plante include multe specii de orhidee (Orchis tridentata, Orchis simia, Orchis morio, Orchis purpurea, Anacamptis pyramidalis, Limodorum abortivum, Himantoglossum caprinum, Himantoglossum hircinum, Neottina nidus-avis, Cephalanthera damasonium, Cephalanthera rubra, Platanthera chlorantha, Platanthera bifolia etc), dar și diferite alte specii rare de plante (Asyneuma anthericoides, Cerinthe auriculata, Achillea clypeolata, Astragalus ponticus, Centaurea napulifera, Centaurea marschalliana, Crocus reticulates, Globularia punctata, Iris sintenisii, Nectaroscordum siculum, Ononis pusilla, Paeonia peregrina, Stipa ucrainica, Stipa capillata etc).

Dintre insecte, impresionantă este diversitatea cicadelor (drd. Cosmin Manci amintește de 4 specii de cicade prezente aici), dar este prezentă și Saga pedo. Pe timpul verii, când este perioadă însorită, țârâitul metalic al cicadelor, al acestor insecte sonore, devine un sunet de fond chiar puternic. Trebuie să fie o extraordinar de mare abundență de indivizi ca să se audă mulți kilometri pe traseul care străbate pădurea, acest sunet emis de cine știe câte (milioane?) de astfel de insecte… care culmea cântă deodată… așa că uneori se opresc și se face liniște, dar nu pe multă vreme. În  zile cu nori, este o liniște aproape deplină. Cel puțin cât le privește pe ele. Dintre reptile se pot menționa: țestoasa de uscat dobrogeană (Testudo graeca), balaurul (Elaphe sauromates), vipera cu corn (Vipera ammodytes) șamd.

Rezervația naturală pădurea Babadag are doar 524,6 hectare; situată pe un platou calcaros cu versanți slab înclinați aflați la cca. 100-220 m altitudine, este acoperită de pădure aproape în totalitate…. Aria de Importanță Avifaunistică RO100 Pădurea Babadag, între altitudinile de 9 și 402 m, se extinde pe o suprafață de 49.414 hectare; se menționează de aici ca fiind cuibăritoare 14-16 perechi de gaie brună (Milvus migrans) – la pg. 189 din cartea Ariile de Importanță Avifaunistică din România, Tg. Mureș 2008.

Situl Natura 2000 ROSPA0091 Pădurea Babadag, aflat în regiunea biogeografică stepică,  are suprafața de 58.473,2 hectare, cuprinse altitudinal între 0 și 400 m, cu o medie de 191 m. Conform Formularului Standard al sitului, aici cuibăresc printre altele, 40-70 perechi de uliu cu picioare scurte (Accipiter brevipes), 28-40 p. acvilă țipătoare mică (Aquila pomarina), 4-8 p. buhă mare (Bubo bubo), 40-60 p. șorecar mare (Buteo rufinus), 20-30 p. șerpar (Circaetus gallicus), 12-20 p. herete de stuf (Circus aeruginosus), 8-16 p. herete sur (Circus pygargus), 400-500 p. dumbrăveancă (Coracias garullus), 500-620 perechi de ciocănitoare de stejar (Dendrocopos medius), 60-80 p. de ciocănitoare neagră (Dryocopus martius), 200-300 p. ghionoaie sură (Picus canus), 1-2 perechi de șoim dunărean (Falco cherrug), 20-30 p. vânturel de seară (Falco vespertinus), 20-30 perechi de acvilă pitică (Hieraaetus pennatus), 30-60 p. de pietrar negru (Oenanthe pleschanka). În perioada de iarnă, situl este utilizat spre exemplu de 20-30 exemplare de herete vânăt (Circus cyaneus), 15-30 exemplare de herete alb (Circus macrourus) șamd. În pasaj, trec pe aici 2-5 exemplare de acvilă țipătoare mare (Aquila clanga), 3-5 exemplare de acvilă de câmp (Aquila heliaca), 2-4 șoimi călători (Falco peregrinus), 5-10 codalbi (Haliaeetus albicilla),  500-2.500 exemplare de muscar mic (Ficedula parva), șamd.

Mulțumiri colegilor și prietenilor care au ajutat la clarificarea unor aspecte (dr. Marius Skolka, dr. Ioan Ghira, biolog Cristian Sitar, drd. Cosmin Manci, dr. Gavril Negrean, dr. Ioana Ciortan).

PS1. Evident că aceste imagini de la Babadag sunt doar o introducere în aspectele diversității biologice ale acestor locuri… așa că vor urma altele… cândva.

PS2. Cei de la administrații de arii protejate sau de la ONGuri, care credeți că ar merita să avem în 2012 acțiuni de fotografiere a biodiversității în zonele voastre, prin punerea în comun a resurselor (rezultând și dreptul de a utiliza rezultatele)… mă puteți contacta la adresa: lengyelpeter@yahoo.com

work in progress


Iris suaveolens

Morchella esculenta

Adonis vernalis

Iubire în floare (Epicometis hirta în floare de Adonis vernalis)

Lygaeus equestris

Centaurea thirkei (C. napulifera)

Orchis purpurea

Globularia punctata

Balaur (Elaphe quatuorlineata/ E. sauromates), capturat în pădurea Babadag. Imagini realizate în urmă cu cca. 15 ani…

Euphorbia glaeosa (E. nicaeensis)

Filipendula vulgaris (F. hexapetala)

Verbascum speciosum

Ciuperci în „inelul vrăjitoarelor” … (Macrolepiota excoriata)

Brintesia circe

Pieris napi

Pieris napi și Pieris rapae

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Dobrogea si Delta Dunarii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Pădurea Babadag – Dobrogea

 1. Vlad zice:

  Frumos sauromatesul!

  Apreciază

 2. Pingback: FOTO Pădurea Babadag: Biodiversitatea de la balcanic, la submediteranean | TOTB.ro - Think Outside the Box

 3. george zice:

  super fotografii…ai un Carpinus orientalis in fotografie ,padurea asta e oarecum cunoscuta si pentru – Pyrus pyraster ssp.babadagensis(parul paduret de Babadag) 🙂 ,Prunus mahaleb( visin turcesc) si Quercus petraea ssp.dalechampii sau Quercus dalechampii – gorunul dobrogean.

  Apreciază

 4. Gopakumar R zice:

  woderful photos. Congratulations!

  Apreciază

 5. Vistrian Ion zice:

  Fotografii excelente, dar destul de puțin reprezentative pentru pădurea Babadag. Diversiatea plantelor dar mai ales a insectelor este foarte mare. Pădurea Babadag-Codru este încă puțin cunoscută.

  Apreciază

  • peterlengyel zice:

   Da, asa este, in sensul ca diversitatea biologica din zona este de n ori mai mare decat cea prezenta in cateva imagini. Ideea este ca acestea sunt imaginile facute de mine pana acum, cu ceva mai mult de zero, si sper ca in viitor seria aceasta sa fie completata cu noi fotografii si informatii.

   Apreciază

 6. cristina zice:

  wow…

  Apreciază

 7. Frumoase fotografii, mulțumesc Peter, iți scriem din Chile.

  Apreciază

 8. radu zice:

  frumoasa prezentarea. din pacate, in bunul stil romanesc, zone importante din padure au disparut, fiind taiate. sunt curios daca taierile sunt legale si in ce baza s-au efectuat

  Apreciază

 9. Tony zice:

  Frumoasa prezentare, dar acestea sunt poze vechi, daca treceti acum prin locurile prezentate in poze sunt doar cioate, boscheti si mult noroi…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s