Rezervația Coloanele de la Limpedea – Baia Mare

DSC_0108

Rezervația Coloanele de la Limpedea este o stâncărie vulcanică situată în localitatea Baia Mare, cartierul Ferneziu. În imediata vecinătate a șoselei, după o mică platformă orizontalizată se vede un perete stâncos care are estetica lui aparte: sunt decelabile niște coloane poligonale; combinații de stânci și plante… îmi pot imagina cam ce splendoare trebuie să fie toamna, în lumini bune; acum în vară rocile de culoare cenușiu-ruginie sunt încadrate de verdele fagilor, carpenilor, pinilor, mestecenilor, teilor, tufelor de alun șamd; stâncăria are mici terase pe care se constată existența unor petece de vegetație ierboasă; pereții de stâncă au trasee de cățărare pitonate. Pe la nord este un drum care urcă pe niște terase ale unor zone de carieră.

DSC_0051 DSC_0061 DSC_0066 DSC_0073 DSC_0084 DSC_0088 DSC_0091

Rezervația este o arie protejată de categoria IV, de tip geologic, fiind de fapt o carieră creată în andezite-dacite piroxenice, roci constituite din masa fundamentală parțial sticloasă și feldspați plagioclazi, piroxeni, hornblendă; coloanele de aici au înălțimea de circa 15 metri, iar la unele dintre ele circumferința depășește 1 metru. Așa cum se arată în documentul care a stat la baza includerii ariei în lista din Legea 5/2000: “se consideră că andezitele-dacitele piroxenice formează un zăcământ extruziv, de tip dom de lavă, în care înspre partea centrală apar coloanele poligonale ca rezultat al răcirii lavelor, în condițiile unui gradient termic bidimensional (răcire predominantă după două planuri paralele cu fața coloanelor). (…) Pe fisurile de răcire apar filonașe de calcit scalenoedric, cu geode și zeoliți.”

DSC_0112 DSC_0116 DSC_0121 DSC_0136 DSC_0143 DSC_0156 DSC_0163 DSC_0173

DSC_0176

DSC_0217 DSC_0231 DSC_0241 DSC_0256 DSC_0261 DSC_0271

În documentația care a stat la baza includerii ariei în lista din Legea 5/2000, se arată că aria protejată are suprafața de 3 hectare, iar altitudinal este cuprinsă între 290 și 330 m, cu o altitudine medie de 300 metri. Este menționat aici că nu are act de declarare a protecției la acea dată. Pentru localizare, pentru zona centrală sunt menționate coordonatele geografice: latitudine 47 grade 42 minute 00 secunde, longitudine 23 grade, 37 minute 50 secunde. Delimitarea descriptivă arată că la nord-est limita este la 100 metri nord-vest de podul Limpedea, la sud-est este la 75 metri sud-vest de confluența Firiza-Limpedea, la sud-vest este la 125 metri sud-vest de confluența Firiza-Limpedea, iar limita de nord-vest este la 175 metri nord-vest de podul Limpedea. Este încadrat la regiunea biogeografică continentală, în ecoregiunea Carpații Orientali. Principalele tipuri de habitate din aria protejată sunt stâncăriile care ocupă 2 hectare (67% din aria protejată) și formațiuni ierboase și tufărișuri pe 1 hectar (33% din aria protejată).

Limpedea

În documentația care a stat la baza includerii ariei în lista din Legea 5/2000, există o hartă pe care cu o cariocă verde a fost trasată traiectoria apelor curgătoare din vecinătatea ariei protejate, iar cu o cariocă roșie a fost trasată o delimitare a zonei protejate, un contur dreptunghiular-alungit; se vede clar că în partea de sud-vest, peretele stâncos este în afara zonei desemnate pentru protecție.

DSC_0192 DSC_0196 DSC_0211

Administrativ, zona aparține de municipiul Baia Mare. Declararea protecției se face prin Legea 5/2000, unde Coloanele de la Limpedea au codul 2591; suprafața protejată este de 3 hectare; în Legea 5/2000 se menționează doar codul ariei, denumirea ei, localitatea pe a cărei teritoriu administrativ este situată ea și suprafața în hectare, fără a se da limitele zonei protejate. Limita în format GIS a fost trasată în cadrul proiectului GEF – Managementul Conservării Biodiversității; ca suport au fost folosite hărți topografice 1:25.000 editate de către Direcţia Topografică Militară (1982) care au fost scanate, georeferențiate și transpuse în sistemul de proiecție Stereo 70; totodată au fost folosite și imagini satelitare Landsat (2000). A fost astfel trasat un poligon, cu 5 laturi, un fel de pentagon alungit pe direcție nord-sud, dar care nu reușește să acopere partea de vest a zonei relevante.

DSC_9167DSC_9173DSC_9181DSC_9193DSC_9202DSC_9211DSC_9220DSC_9232DSC_9247

© dr. Peter Lengyel

PS. Acest loc are potențial pentru a da șansa realizării unor imagini fotografice splendide… dar asta ar însemna vizite prin zonă în diferite anotimpuri – adică și în toamnă și iarnă. Combinațiile stâncilor cu plantele în culori gălbui-verzui-roșiatice, în luminile răsăritului… pot să dea senzații spectaculoase. Iarna, cu stâncile cu nuanțe negricioase combinate cu zăpezile albe… din nou se poate face ceva ieșit din banalitatea comună. Dar, pentru asta, trebuie să dorești să ridici ștacheta, să împingi puțin mai încolo nivelul existent până acum, să mai adaugi încă o serie de fotografii, care împreună pot să contureze acea imagine pe care ar merita să o aibă oricare arie protejată. De venit special pentru asta – mai greu îmi pot imagina, dar când treci prin Baia Mare, sau dacă ești pe traseul care ajunge înspre Firiza și Izvoare, și dacă sunt condiții bune de lumină… merită o oprire și o plimbare de fotografiere de 30-50 de minute.

Acest articol a fost publicat în Arii Protejate in Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Rezervația Coloanele de la Limpedea – Baia Mare

 1. peterlengyel zice:

  Rezervatia Geologica Limpedea
  Escalada sportiva in cadrul rezervatie

  Dă clic pentru a accesa topo-limpedea.pdf

  Apreciază

 2. ionescu zice:

  În limbaj științific totul pare simpu, constatativ…Dar ….mi de ani I-au trebuit, ce mii? milioane ca astfel să ajungă…Doamne, ne-ai dat de toate și noi cum răspundem?

  Apreciază

 3. Pingback: Orga de piatră de la Limpedea - Montaniarzi.ro

 4. Pingback: Rezervatia Coloanele de la Limpedea- Arie protejata Maramures | Repere Maramuresene, evenimente, timp liber, cultura, turism, lifestyle

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s