Presiunea turistică în Maramureș

Bănuiesc că ai fost cândva prin Veneția, în Italia… și bănuiesc că ai fost cândva și prin Maramureș. Sau îți poți măcar imagina aceste locuri. Pe EuroNews văd azi, 13 septembrie 2016, că au fost proteste ale localnicilor venețieni împotriva turismului de mase din oraș… care nu prea au respect și cred că li se cuvine totul (cunoscută senzația, nu?). Adică, în 2015 în medie 74.000 de oameni pe zi, 34 de milioane de turiști pe an vin în Veneția. Îți poți imagina cam ce presiune înseamnă asta? Ce forfotă, ce încărcare a infrastructurii de transport, ce poluare, ce cantitate de dejecții umane care trebuie epurate… sau deversate în mare… Deși turismul produce venituri… totuși efectele asupra calității vieții localnicilor pot să fie dure, copleșitoare.

 

Dacă luăm în calcul Maramureșul Istoric, o regiune mult mai largă decât orașul Veneția, până și aici ar da senzație de dezastru dacă ar ajunge zilnic câte 75.000 de turiști, cam dublul populației Sighetului. Dacă sunt 50 de oameni în fiecare autocar, asta ar însemna 1.500 de autocare, zilnic. Și ieri, și azi și mâine… Îți dai seama cam cum ar fi pe lângă toate satele, pe toate drumurile, numai japonezi și chinezi și nemți pensionari și orice fel de turiști de toate culorile, de după fiecare claie ar ieși câțiva vizitatori. Dezastru, nu alta, toată liniștea locurilor, toată atmosfera calmă și cam tot ce este atractiv ar ajunge praf și pulbere în scurt timp. Până când aeroportul din Baia Mare este o hrubă și până când majoritatea facilităților gen “pensiuni turistice rurale maramureșene” sunt niște spelunci, nu există pericolul turismului internațional de mase în Maramureș. La momentul actual nu există concret acest pericol (și nici peste 5-10 ani, sper)… dar el poate să apară, dacă reușita promovării Maramureșului și dezvoltarea turistică “de mase” merge pe un trend ascendent… nesustenabil. Dacă faci o vizită pe la Cimitirul „Vesel” sau pe la „Mănăstirea” Bârsana… și vezi cam ce faună colcăie în aceste locuri, îți poți imagina la ce mă refer. Te poți întreba, care este deci încărcătura turistică dezirabilă și sustenabilă… social și ecologic… în Maramureș? Ce fel de turism ar trebui să fie promovat? Să conștientizezi ce îți lipsește și ce nu îți lipsește. Când se poate zice: destul, până aici!

 

© dr. Peter Lengyel

PS. Acesta este un draft, am să îl dezvolt când voi avea chef de el.

 

Acest articol a fost publicat în Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Presiunea turistică în Maramureș

 1. Camelia Pesek via FB zice:

  Interesant..ai grija ce iti doresti ca s-ar putea intampla nu?:D

  Până când….sau până când?!:)
  Turistii care vin in Maramures cauta pe langa traditii, ospitalitate, peisaj,etc.. Liniste. Cred ca se „răresc” singuri dacă avem norocul sa ne dezvoltam la capitolul infrastructura. Sau cum spuneai suprafata este suficient de mare asa ca putem visa la o dezvoltare mai complexa care sa fie atractiva si pt un nou tip de turism pe langa cel traditional

  Apreciază

 2. Ayssa Sarolta Arcan via FB zice:

  Si pana cand spitalele sunt „nesigure” si incomplete e cam…greutz

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s