Torockóvár – Cetatea Trascăului sau Cetatea Colțești

Din zbor…

DCIM100MEDIADJI_0001.JPGDCIM100MEDIADJI_0003.JPGDCIM100MEDIADJI_0014.JPGDCIM100MEDIADJI_0019.JPGDCIM100MEDIADJI_0022.JPGDCIM100MEDIADJI_0006.JPGDCIM100MEDIADJI_0010.JPG

3 martie 2013. O oprire la Torockóvár – Cetatea Trascăului sau Cetatea Colțești a dat ocazia de a face o serie de imagini despre acest loc. Acum în decembrie 2015 sper să fie timp & chef de a selecta circa 20 de imagini… și poate chiar de a scrie un text despre subiect.

DSC_2002DSC_2007

Este ceva medieval și sălbatic în peisajul acesta. Zona cetății îți dă impresia că este un loc uitat de lume; nuanțele cenușii ale bolovanilor și ariile gălbui-verzui-fad ale ierburilor adaugă ceva în plus la această senzație. Munții 1. de pe partea cealaltă a văii, pe care se proiectează 2. cetatea și stânca pe care ea a fost construită, creează o simbioză aparte… două elemente care se potențează reciproc: dacă ar exista doar cetatea… sau doar acel versant stâncos… ele nu ar reprezenta o valoare peisagistică nici pe departe atât de mare cum sunt ele Împreună. Este un loc liniștit, unde vizitatorii vin doar pe vreme bună. Cred că dacă ai sta pe aici cândva pe timp de furtună, ai putea avea niște trăiri pe care nu le poți avea la mall sau la club, niciodată. Probabil că dacă înainte de asta ai ajunge să te documentezi mai serios despre istoria locurilor și în special a cetății… ai putea să înțelegi mai bine multe lucruri – cu bunele și relele lor.

DSC_2012DSC_2022

DSC_1987DSC_1992

DSC_2037

DSC_2042

DSC_2047

DSC_2143DSC_2157

DSC_2087DSC_2108

DSC_2137

DSC_1937DSC_1947

DSC_1952

DSC_2163

DSC_2032

DSC_1897

DSC_1928

DSC_2223

DSC_1917

DSC_2247

DSC_2252DSC_2278

© dr. Peter Lengyel

PS. Privind aceste poze create în luminile care erau la dispoziție la trecerea prin zonă, îmi pot imagina cam ce fotografii ar putea să fie realizate dacă ai avea la dispoziție timpul necesar pentru a aștepta iluminarea adecvată… adică cea care ar da un dramatism aparte locurilor. Ai nevoie de ceva capacitate de previzionare a luminilor adecvate, de ceva răbdare, de resurse pentru a putea petrece timp prin zonă… plus o doză de noroc… poate. Am impresia că se pot face Imagini Adevărate… când prima rază solară atinge peretele de est sau când ultima licărire de lumină roșiatică scoate în evidență peretele vestic… sau pe timp de furtună cu fulgere spre exemplu. Subiectul este acolo de ceva vreme… zidurile pe bolovan… unghiurile de fotografiere sunt destul de clare, mai lipsește Lumina și creativitatea artistică prezente concomitent.

Acest articol a fost publicat în Splendori in Iubita Noastra Transilvania. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Torockóvár – Cetatea Trascăului sau Cetatea Colțești

  1. Grigore Dan via FB zice:

    superb! (am avut ocazie sa o vad :))

    Apreciază

  2. Apusenii zice:

    of ce dor, ce chin, ce jale, pân’ la vara viitoare!

    Apreciază

  3. István Fleisz via FB zice:

    Csodálatos fotográfiák 🙂

    Apreciază

  4. Lucian Ionescu via FB zice:

    Reusita la standardele tale Peter! Jo!.. In ce sezon ai gasit culorile astea?

    Apreciază

  5. Bodo Judita via FB zice:

    de megneznem …

    Apreciază

  6. Hans Alzner via FB zice:

    Foarte fain!

    Apreciază

  7. Alexandru Costin zice:

    Este o zona superba din mai multe puncte de vedere, unul fiind foarte bine surprins in articol.
    Cetatea Trascaului a fost construita pe o olistolita, adica pe o klippa calcaroasa care reprezinta un „moment” geologic de sedimentare agitata, premergatoare unor evenimente tectonice.
    Eu am explorat de multe ori zona, deoarece, incepand cu Valea Alba inainte de Rimetea si pana la Poiana Aiudului pe Valea Rachisului, este locul de ocurenta a Agatelor Carneolice zise „de Rachis” a caror calitate se ridica la standarde gemologice.

    Apreciază

  8. Pingback: Scurta tura de recunoastere prin Muntii Trascaului | peregrinprinlume

  9. Pingback: 5 trasee de drumeție aproape de Cluj – HaiHui

  10. Diaconu Virgil zice:

    felicitări pt poze si articol

    Apreciază

  11. Szilágyi Zoltán Péter via FB zice:

    Ce poze faine

    Apreciază

  12. Katona Csaba via FB zice:

    GYÖNYÖRŰSÉGES dron felvételek.
    Sokszór látogattam…..de ez felséges

    Apreciază

  13. Sándor Kápolnai via FB zice:

    Poze minunate! Asa inca nu ám vazut cetetea

    Apreciază

  14. Tudor Duică via FB zice:

    Torockószentgyörgyi vár, Cetatea Trascăului sau Cetatea Colțești, Burg Sankt Georgen, situată la vest de satul Colțești, mai de mult Sângiorgiul Trascăului, în maghiară Torockószentgyörgy, în germană Sankt Georgen și la cca 5 km sud-vest de comuna Rimetea, în maghiară Torockó, în germană Eisenburg, Transilvania/Erdély/Siebenbürgen.
    …”Amplasată fiind pe moşia familiei nobililor Thorotzkói, din neamul Akos, lor trebuie să le atribuim construcţia. Deoarece deţinuseră o altă cetate apropiată, la Rimetea, pe care, în anul 1291, fuseseră de acord să o împartă cu secuii din scaunul Arieş, este foarte probabil ca ridi­carea să se fi petrecut în preajma acestui eveniment.
    Faptul că Eheleus (Achile) ocupase funcţia de vicevoievod al Transilvaniei între 1303-1314, face verosimilă socotirea sa drept înte­meietor. Atestarea directă provine doar din anul 1459.
    A fost abandonată definitiv după anul 1703 (Orbán B., Székelyföld. V, p. 230-236; Bujdosó L., Periodizációs és rekonstrukciós kísérlet Torockószentgyörgy (Colţeşti, România) várához, în Műemlékvédelem, 38, nr. 2, 1994, p. 101-108, cu reconstituire grafică; R. Lupescu, Istoricul cetăţii de la Colţeşti (jud. Alba), în ActaMN, 32/II, 1996, p. 491-500).”
    sursa text între ghilimele,
    http://www.cetati.medievistica.ro/…/Coltesti/Coltesti.htm

    Apreciază

  15. Gyorgy Csakany via FB zice:

    Vajon miért porlik minden történelmi emlékünk ?

    Apreciază

  16. Vincze Zoltán via FB zice:

    În fundal este Piatra Secuiului/ Székelykő, capătul dinspre Colțești/ Torckószentgyörgy. Oare, dacă ai mai fi urcat drona, ai fi reușit să prinzi și acea formație din Piatra Secuiului ce este o scurtă peșteră cu două intrări, căreia i se spune „Kőlik/ Kőlyuk”, adică „Gaura-n piatră/ Gaura pietrei”? Privită dinspre drumul dintre Colțești și Rimetea (Trascău)/ Torockó, dintr-un anumit punct, acea peșteră seamănă cu casca lui Pericle. Din laterală,însă, pare mai degrabă un crocodil sau vreun saurian lungit pe sol.

    Apreciază

Lasă un comentariu