Tribul izolat și misionarul omorât

Zilele astea pe la mijloc de noiembrie 2018, au circulat poze și articole pe rețele de socializare despre cazul tâmpitului religios american care a intrat ilegal pe insula aparținând de India, unde există un trib „primitiv” – izolat de marea noastră „civilizație”. Pe insula North Sentinel din arhipelagul Andaman și Nicobar există un trib format din circa 50-150 de oameni; un bărbat de 27 de ani din Alabama, John Allen Chau a venit să îi „convertească” la creștinism pe băștinașii izolați ai acestei insule. Pescarii care l-au adus pe american în “vizită” au văzut cum acesta este străpuns de săgețile băștinașilor; a fost legat de gât, apoi lăsat pe plajă să putrezească. Ceea ce este foarte bine.

 

După tsunami-ul din 2004 un elicopter militar a survolat zona, să se vadă care este situația cu tribul; când au coborât mai jos, băștinașii au început să tragă cu arcuri cu săgeți… așa că a devenit clar că nu au fost nimiciți de tsunami. După o experiență de 30.000 de ani de când strămoșii lor stau pe insula asta, probabil că aveau capacitatea să știe ce e acela tsunami; sau măcar norocul să nu stea toți pe plajă. Ai putea zice că băștinașii sunt sălbatici și violenți; au mai ucis ceva pescari care pescuiau ilegal în apele de lângă insulă, prin 2006. Mare parte din informația recentă care există despre ei provine din observații de la distanță; începând cu 1967 antropologi din India au contactat tribul cu câteva ocazii, dar de 25 de ani ei sunt totalmente izolați. Ocupația britanică a arhipelagului a dus la traumatizarea triburilor, europenii ucigând în secolul 19 mare parte a “sălbaticilor”… așa că în memoria colectivă a celor rămași este clar cam la ce pot să se aștepte de la „alții”… și care este reacția corectă atunci când apare un străin.

 

Cel mai probabil că oamenii tribului nu au imunitate nici măcar pentru bolile comune ale celor din marea civilizație, așa că până și o răceală/ gripă poate să îi ucidă la grămadă. Acesta este unul dintre motivele pentru care este nevoie de protecție legală a lor – dacă e să li se lase o șansă de a rămâne în viață. Dacă vezi cam ce a rămas din triburile care au fost contactate de civilizația iudeo-creștină, îți dai seama de proporțiile dezastrului. În mare parte oamenii au fost masacrați, uciși la grămadă de către invadatorii creștini; vezi ce a rămas din civilizațiile amerindiene din America de Nord, America Centrală, America de Sud. Rezervații în care își târăsc existența niște alcoolici, deposedați de terenuri, deposedați de bizonii lor, de somonii lor, de zeii lor, de trecutul și viitorul lor. Vezi comerțul cu sclavii, convertirea și supunerea lor… transformarea în vite docile negre pe plantație. Vezi ce a fost prin zona Australiei, unde băștinașii erau reglementați la categoria “floră și faună”. Așadar, băștinașii din acea insulă au inteligența lor când cu toate resursele de care dispun ei – trag  cu toate arcurile cu săgeți către elicopter sau către un imbecil misionar american care a pus piciorul pe nisipurile lor. Paradisul lor așa cum este el, poate exista doar până când rămâne izolat.

 

Dacă te uiți la imagini satelitare cu mica lor insulă de câțiva kilometri pătrați, ai senzația că acolo este paradisul. Pădure tropicală cât cuprinde, înconjurată de un cerc alb al zonei unde se sparg valurile, ocean albastru cât vezi cu ochii. Cei din trib sunt vânători-culegători, adică se hrănesc ca niște animale sălbatice, cu cea ce natura le oferă. Fructe, semințe, animale prinse în cine știe câte moduri. Evident că au problemele lor, conflicte și boli, paraziți și lipsuri… dar sigur că au și multe satisfacții și beneficii ale traiului simplu – fericire pe care un om din civilizație nici nu o poate imagina. Plus, un atuu indiscutabil este sustenabilitatea: stilul lor de viață se poate susține pe zeci de mii de ani, pe când risipa și huzurul nostru în combinație cu creșterea demografică globală duce inevitabil la subminarea sistemului de care depindem. Din punct de vedere al sustenabilității ecologice, modelul acela de societate a tribului primitiv de vânători-culegători este de un milion de ori mai valid decât capitalismul global.

 

Te gândești, ce diferență. Acum, în secolul 21, să trăiești viața oamenilor sălbatici din epoca de piatră sau nici măcar… Pentru acei oameni nu există nici un fel de secol 21, habar nu au de Bruxelles sau Tokio de iPhone și drone, habar nu au de urși polari sau bizoni… și sigur nici nu îi interesează. Nu le trebuie Land Rover și mentenanță, credite pentru locuințe și asigurare de sănătate, nu le vine nici un fel de somație de la ANAF care să tragă pielea de pe ei. Viața lor e simplă și naturală, stând printre copaci la umbră, culegând fructe de pe arborii care nu te otrăvesc, prinzând pești și făcând un foc, seara. Probabil că au discuțiile lor filosofice de o simplitate naivă, totuși atingând esența problemelor umane… la nivelul acela permis de o gândire ne-educată. Bănuiesc că au zeii lor, un fel de politeism. Și, cum sună în contextul acesta, să vină un cretin din SUA cu intenția să le aducă “vestea cea mare” cu creștinismul. Dacă te uiți sincer la trib și la “misionarul” american, se vede din start cine este mai primitiv.

 

Cam ce imagine au asupra Lumii? Ei, primitivii… În primul rând, au o cunoaștere a speciilor la un nivel pe care nici unul dintre noi nu o are. O cunoaștere pragmatică a felurilor de arbori care aduc roade comestibile, a fructelor sălbatice cu gust bun, a speciilor care nu sunt toxice, a diferitelor plante cu efecte medicinale, cele halucinogene etc. Apoi, au o cunoaștere reală asupra speciilor de șerpi veninoși, păienjeni, scoici, melci, tot felul de păsări, mamifere, țestoase șamd. Dacă toată viața, în fiecare zi ești la liber prin pădurea tropicală și pe plajele paradisiace ale insulei, fără a avea prea multe alte griji decât să găsești ceva de mâncare… plus să reduci riscurile unor accidentări… cred că este un fel de viață edenică. Nu există electricitate, gadgeturi, știri, IT&C, dar ai tot timpul din Lume să privești stelele, să asculți valurile, să admiri păsările variate ale pădurii tropicale. Oameni care în ritualurile lor multi-milenare dansează în jurul focului. Impresia mea este că nu au nevoie de nimic în plus pentru a trăi o viață umană demnă de om. Și, poate mai mult decât atât, există toate șansele ca ei să se simtă mai liberi și mai fericiți… decât noi.

 

De facto, ne despart cam 30.000 de ani. Dacă ai purtat o conversație cu oameni din zone rurale uitate de lume… care totuși fac parte din civilizația modernă… și ai constatat cam cât de mare e ruptura dintre noi… îți dai seama ce prăpastie trebuie să existe între noi, post-modernii… și ei, sălbaticii. Nu e cazul să credem că suntem superiori, cel puțin pe plan moral. Avem desigur un vocabular incomparabil mai bogat, înțelegem rațional tot felul de aspecte, de la galaxii la realități genetice-moleculare; dar, sigur, am pierdut la fel de mult; contactul acela intim cu natura sălbatică, adecvarea directă la viața în pădure, apartenența de locuri – noi nu o mai avem; distanțarea fizică de realitatea naturală, izolarea prin haine și încălțăminte, dependența de vehicule și medicamente,… necunoașterea directă a naturii/ decât prin intermediul unor cărți, filme sau cursuri, obișnuința cu comoditatea mediului artificial, reținerea/ scârba/ frica față de sălbăticia adevărată… toate acestea le avem deja în sânge. Până și cei care iubim natura și ne preocupă la modul serios, o facem prin intermediul lunetelor și teleobiectivelor, microscoapelor… fără să o atingem. Nu urcăm în copaci și nu atârnăm de liane, nu trecem printre tufe că poate se prind căpușele de noi, nu ne tăvălim pe iarba umedă și nu ne plimbăm prin ploaie… că vom răci și ne ia naiba. Din punct de vedere cultural, ne-am rupt puternic de natură – aproape că nu mai facem parte din ea. Când 99% din timpul vieții îți petreci clipele în medii artificializate, nu mai semeni cu sălbaticul care a trăit 100% în natură. Deși biologic suntem identici, cultural se simt cei 30.000 de ani.

 

Longevitatea, lungimea medie a existenței umane măsurate în ani, evident că este mai mare în zonele civilizate. Dar truda, eforturile pentru a menține sau a ridica “standardele de viață”, supra-exploatarea resurselor de toate felurile – până la epuizarea acestora, exploatarea oamenilor, stress-ul și alte boli ale civilizației, concurența agresivă și ucigașă, toate acestea există și ele. Nici o societate modernă nu are integrarea socială asemănătoare acelui trib primitiv și izolat. Nu putem avea siguranța, dar este posibil ca oamenii aceia din triburi primitive să fie mai fericiți decât noi. Probabil că în loc de 70 de ani ei trăiesc în medie cam 35-40, dar dacă ai scădea din potențialii 70 cam tot ce nu îți convine… nu știu dacă nu iese mai bine pentru cel primitiv. Pentru că trăiește în Paradisul lui, înconjurat de natură sălbatică și de oamenii pe care bănuiesc că îi iubește mult de tot.

 

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Tribul izolat și misionarul omorât

  1. DM Ruști zice:

    grozav mi-aș dori o dronă (invizibilă!) care să ne poată lămuri cât de cât cum trăiesc respectivii: mie nu mi se par chiar așa izolați, m-am uitat pe hartă și e clar că, cel puțin accidental, au fost vizitați de nenumărate ori în zecile astea de mii de ani de «izolare» (ar fi poate surprinzător să aflăm că ei se consideră un fel de refugiați în fața invaziei civilizației și că există povești/mituri dedicate pericolelor contactului cu «exteriorul» și a modului cum acest contact poate fi evitat); cât despre nefericitul misionar, cred că ar fi murit oricum în maximum o săptămână dacă ar fi fost nevoit să trăiască acolo fără facilitățile civilizației moderne – unelte, provizii, mijloace de comunicație șamd

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s