Arad în imagini vechi

Arad, 1902. Palatul Administrației Financiare. Clădire monumentală și estetică, bulevard larg cu spațiu destul pentru circulație, arbori ornamentali care încă nu sunt prea mari astfel că permit vizibilitate asupra atracțiilor arhitecturale. În imagine se văd și câțiva oameni călare.

Arad, 1902, Liceu/ gimnaziu. Interesant este că stilul construcțiilor ridicate în această perioadă de înflorire este atât de asemănător în tot felul de locuri din Transilvania, Ungaria și Imperiul Austro-Ungar.

Arad, 1904. Liceul. Arhitectura frumoasă, balustrade din fier forjat atât la intrare cât și la nivelul balconului. La intrare probabil niște elevi și profesori. Bănuiesc că la etaj deasupra intrării era o sală mare cu design reprezentativ, în care se puteau ține tot felul de evenimente. Dar cine știe.

Arad 1909. Poate că e doar o senzație subiectivă, fără nici o bază în realitate… dar totuși, privind imagini vechi cu acest oraș, Arad, ca și cu multe altele din Transilvania, ai impresia că în urmă cu un secol ele erau mult mai frumoase, mai aranjate, mai estetice decât sunt ele acum. Cumva localitățile astea dau impresia că viața era mai umană, străzile mai liniștite, mai lipsite de stres, lipsite de hiper-aglomerație și de goana aberantă pentru a exista.

Arad, 1911. Biserica Minoriților. Ordinul Minoriților are o serie de biserici prin diferite orașe transilvane, de la Târgu Mureș la Bistrița și la Arad.

Arad, gara feroviară, 1914. Pe de o parte clădirea arată destul de impresionant, mai ales dacă iei în calcul că așa a arătat ea cu peste un secol în urmă. Apoi, să vezi cum oamenii utilizau caleașca, iar este un element idilic, aporoape înduioșător. Ceea ce azi este doar plimbare de lux, de relaxare, ocazie de a face poze pentru facebook, la vremea aceea era stilul normal pentru oameni – cu excepția celor care erau foarte săraci.

Arad, 1916. Când vezi imaginile astea vechi, ai ocazia să te transpui în lumea trecutului din urmă cu peste un secol. Încerci să percepi variate aspecte ale realității, de parcă te-ai plimba pe străzile astea, ai vedea clădiri și oameni, ai încerca să simți atmosfera locurilor, să îți faci o impresie despre lumea care a existat cândva.

Arad, 1916. Pod peste râul Mureș.

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Splendori in Iubita Noastra Transilvania. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s