Experimente naturale majore

Multe dintre ideile noastre umane au nevoie de a ajunge testate, ceea ce se întâmplă în general cu ocazia unor experimente. Așa evoluează știința, prin dezvoltarea de teorii și realizarea de experimente care să confirme sau să înfirme teoria. Doar că unele dintre ideile noastre ar avea nevoie de experimente derulate la o scară spațială și temporală prea mare… așa că nu le putem face. Dar avem norocul că putem analiza întâmplări din trecutul mai îndepărtat sau mai recent, despre care avem un nivel decent al datelor. E ca și cum am fi creat experimentul, doar că pe vremea aceea noi nu existam ca specie dacă luăm în calcul spre exemplu formarea unor lanțuri muntoase sau erodarea lor.  

Experimente ecologice majore pot să fie considerate marile fenomene precum glaciaţiunea cuaternară care a dus la eradicarea ecosistemelor existente anterior pe mare parte din Eurasia şi America de Nord… urmată apoi de repopularea zonelor eliberate de gheaţă. Pentru a vedea efectele schimbărilor climatice asupra biosferei și ecosferei avem la îndemână glaciațiunea cuaternară precum și perioada caldă de dinaintea ei.

Un alt experiment este modul în care au ajuns colonizate diferite insule vulcanice, de la Krakatau la insulele Galapagos şi Hawaii, şi consecinţele biologice ale acestor colonizări prin formarea de noi specii caracteristice locurilor…, endemisme insulare. Pentru a vedea modul în care uscaturi devin colonizate de specii și modul de formare a unor noi ecosisteme, avem exemple ale unor insule vulcanice care în perioadele lor de activitate cataclismică au șters total viața pe suprafața lor, iar apoi au fost recolonizate. Insula vulcanică Krakatau a avut o erupție masivă în 1883, care a dus la eradicarea vieții de pe acest uscat; urmărirea succesiunii vegetale, a instalării diferitelor organisme și consolidarea unui ecosistem a fost detaliat analizată pe acest experiment ecologic-natural descris de Ian Thornton, 1995, Krakatau – The Destruction and Reassembly of an Island Ecosystem. Aici Thornton scrie: “The natural healing process has followed the most extreme form of ecological destruction possible, total biological extirpation. Yet the islands surviving the 1883 eruption are covered in secondary forest, and over 200 species of plants, 70 species of vertebrates, and thousands of invertebrate species now inhabit these forests.” Dacă am avea timp să urmărim insula asta, am vedea formarea speciilor neo-endemice locale, așa cum constatăm existența lor pe nenumărate alte insule care au avut la dispoziție… timpul necesar.

Contactul uscatului nord şi sudamerican, prin istmul Panama apărut în Pliocen, a făcut posibilă interferenţa unor faune şi flore anterior mai izolate, ceea ce este un alt experiment ecologic relevant…

Prin cercetarea și cunoașterea unor asemenea mari experimente naturale, de o grandoare extraordinară, mintea umană poate percepe ca fiind mult mai fluide fenomenele ecosistemice și evolutive, plasticitatea viului, precum și realitățile geologice, nașterea și moartea unor mări și munți, aspect astrale precum viața stelelor și altele asemenea.

© dr. Peter Lengyel 

Acest articol a fost publicat în Stiinte Biologice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu