Interesant a scrie despre Natură

Scopurile scrierii sunt multe, dar esențiale sunt dorința de a comunica anumite idei care te preocupă, păreri, trăiri, apoi dorința de a avea satisfacția scrisului ca formă de creativitate intelectuală și uneori catharsis, eliberare. Pentru a avea conținut de calitate ridicată, scrierea trebuie să fie reflectarea preocupărilor intelectuale pe care le ai (dacă le ai). Ca să poți crea texte naturalistice-societale-analitice care să merite a fi citite de un număr mare de oameni, este esențială existența senzației de fericire produsă de activitatea scrisului. O chestiune evident mai ușor de realizat la subiectele cu aspecte preponderent pozitive, iar la celelalte subiecte este bine să vezi (și) partea bună, anume existența capacității intelectuale de a înțelege și realitățile care nu sunt pline de exuberanță. În textele de acest gen trebuie să se simtă celebrarea frumuseților Naturii și a splendorii intelectului uman capabil să admire existentul chiar și în situațiile dramatice… să contempleze ecosistemul ca entitate evolutivă cu ale sale aspecte materiale, energetice, informaționale, capabil să înțeleagă trecutul și potențialul viitor.

 

Orice obligație de a formula un text pe un anume subiect, infectează în așa măsură sănătatea acestuia încât scrierea în cauză devine o târâtură demnă de milă. Așadar, actul scrierii trebuie să fie o manifestare liberă, nestingherită și neîncorsetată de variate reguli și obligații, termene-limită șamd, încât textul rezultat să aibă puterea de a transmite acele sentimente, idei, senzații care au existat în momentele scrierii acestuia. Capacitatea intelectuală a autorului este o chestiune definitorie pentru valoarea textului… dar este nevoie de inspirație și de investirea energiei în documentare, structurare a informației și analiză a subiectului, astfel încât abordarea respectivă să primească valoare. Pentru a avea capacitatea de a scrie texte interesante și inteligibile despre subiecte complexe, este nevoie de o oarecare maturitate… dar și de existența unei vigurozități intelectuale care să permită astfel de realizări. Depinzând de subiect, se poate dori ruperea ritmului prin includerea unor jocuri de cuvinte, mici glume care să crească atractivitatea stilului, astfel încât seriozitatea să nu fie sobrietate distantă și stearpă.

 

Inspirație? Pentru a scrie texte interesante, este nevoie ca autorul acestora să se simtă destul de odihnit, relaxat și apt de a face performanță intelectuală; dacă ești stresat, obosit și ai 1 milion de alte probleme, greu poți să aloci atenția necesară pentru a analiza subiectele care merită să fie luate în focus… Ideal este să existe condițiile pentru a intra în starea de flow, descrisă pentru cultura științifică vestică de către psihologul și profesorul universitar maghiar-italian-american Mihály Csíkszentmihályi. În starea de flow, persoana umană are dedicație totală pentru acea activitate de dragul acesteia, o stare de bine nici măcar percepută ca rezultat al focalizării pe activitatea în sine, curiozitate, atenția concentrată, motivația pozitivă și o capacitate de acțiune energizată care face posibilă atingerea unor înalte nivele de performanță, senzația de eficiență, plăcere ludică și putere de a obține succes, abilitate de acțiune mai mult instinctivă decât muncă forțată și conștientă… O asemenea stare face posibilă activitatea (munca) de performanță, prin investirea de energie și timp la un mod plin de satisfacție imediată. Dealtfel, această stare de flow este cunoscută mai ales de cei implicați în activități creative, artiști, cercetători, profesori, oameni care desenează, pictează, compun, învață, citesc sau crează texte scrise ori interpretează roluri, sportivi de performanță (dar și de cei prinși în tranzacții pe burse de valori, plăcerea unor jocuri sau a navigării pe internet); este o stare de implicare similară cu cele menționate de filosofii hinduse, buddhiste, taoiste șamd. O astfel de stare poate asigura energia necesară pentru realizări semnificative, dacă persoana găsește acel tip de activitate care poate ei să îi producă satisfacția necesară pentru a putea să își dedice viața unui anumit domeniu… totodată crește evident calitatea vieții și beneficiile sociale ale acțiunilor și performanțelor individuale.

 

Având focalizare pe subiect și detașare de alte probleme, motivație, acea capacitate creativă și acuratețe care să permită vizionarea și descrierea fluentă a aspectelor esențiale ale unui fenomen… se ajunge la crearea de conținut de valoare, calibrat pe nivelul audienței căreia i te adresezi… Esențială este alegerea acelor subiecte care te interesează la acel nivel încât ai ajuns la formarea unei păreri personale destul de clar conturate, încât să nu te expui la plimbare pe gheață foarte subțire… deoarece un text care poate să fie atacat și desfigurat, poate să aibă impact și asupra autorului. Ca și la orice manifestare, orice afirmație pe care o faci în scris înseamnă și asumarea unor riscuri, pe care dacă nu le accepți ajungi să trăiești fără a lăsa prea multe urme ale vieții tale intelectuale. Modul în care formulezi frazele, trebuie să fie clar, poate agresiv uneori nu atât prin limbaj cât prin ceea ce exprimă ideile; la acele subiecte unde există dubii, formularea este bine să fie mai precaută, eventual punând sub semnul întrebării chestiunea în cauză. A te folosi de momentele de inspirație, a avea abordări postmoderne de actualitate, a avea un stil de scris din care să se constate că te interesează pe bune acel subiect și ai capacitatea să oferi ceva de interes pentru cititor… toate acestea înseamnă găsirea unui ritm natural pentru tine, de a prezenta noi subiecte.

 

Realizarea unor texte interesante, care să fie atractive și deci să poată să fie citite, să atragă un număr semnificativ de oameni… este o chestiune destul de aparte, mai cu seamă în condițiile în care subiectele ecologismului actual nu pot evita constatarea degradării ecosistemelor, non-sustenabilitatea economiei expansioniste, problematici demografice șamd, multe având conotații cu tente nu foarte optimiste… și potențial conflictual. Mai ușor este să ajungi la scrieri atractive și interesante dacă te focalizezi pe subiecte naturalistice oarecum neutre: prezentarea unor zone, arii protejate, specii șamd, deși până și cu acestea apar inevitabil aspecte legate de degradare, vulnerabilitate, periclitarea existenței șamd. Ești oarecum forțat să găsești acel ton destins, care păstrează un optimism atât de necesar pentru ca textul să fie atractiv în lumea actuală suprasaturată de crispare,… dar totuși să menționezi aspectele problematice, cauzele acestora, interrelațiile dintre fenomene… Omul inteligent nu are chef să își piardă vremea cu citirea despre banalități înșirate și variate smiorcăieli palide, așa că textul interesant trebuie în mod obligatoriu să transmită un fel de sclipire intelectuală (de dorit genială), sau măcar o licărire de creativitate intelectuală. Scrierile banale, moartea pasiunii, nu au nici un fel de șansă de a ajunge remarcate, recomandate prietenilor, și nici pe atât să aibă o influență societală.

 

Orice text poate să fie îmbunătățit, dar trebuie să ai în calcul și energia și timpul pe care poți să le investești în finisarea unei anumite scrieri. Decât să amâni publicarea acestuia la nesfârșit, în speranța că odată în viitor vei ajunge mai aproape de perfecțiune în finalizarea acestuia,… mai bine îi faci o revizuire și dacă consideri că este rezonabil de bun… îl faci public,… mai cu seamă că în actualul context digitalizat se pot face și ulterior intervențiile și ajustările necesare. Important este ca textul respectiv să ajungă în contact cu cei potențial interesați, adică să circule în acele zone ale spațiului informatic în care obișnuiesc să navigheze și să se documenteze… sau pur și simplu doar să existe, acei oameni pe care îi poți considera ca făcând parte din publicul interesat.

 

Publicarea textelor este bine să fie făcută în concordanță cu atmosfera publică a momentului. Este oarecum ciudat să publici o analiză a procesului politic electoral atunci când subiectul nu interesează marile mase de oameni, sau să vorbești despre încălzire globală atunci când zăpada blochează de săptămâni localități întregi, trenuri, iar oamenii au ură față de orice idee “cu subiect rece”. Nici să vorbești despre glaciațiuni când afară sunt 39 de grade… nu denotă o prea mare inspirație, deși în mod fundamental ideile respective trebuie să fie valide indiferent de detaliile situațiilor meteorologice sau societale. Totuși, pentru ca textul scris în stil interesant, cu analize pertinente și susținute de argumentație solidă… să ajungă să fie citit imediat de un număr mare de oameni, trebuie să faci această concesie a perceperii și adecvării la situația momentului. Dacă se conturează o oarecare reușită în această activitate, adică o oarecare capacitate de influență,… pe lângă felicitări și comentarii pozitive, poți să te aștepți la manifestarea durerii unora care au invidie sau alte motive din cauza cărora nu le convine activitatea ta. Trebuie să ai o dibăcie destul de mare pentru a putea face echilibristică de succes în acest mediu de viață intelectuală. Totodată, trebuie să conștientizezi riscurile la care te expui prin abordarea unor subiecte sensibile, cu efecte asupra celor care beneficiază de resursele pe care le exploatează brutal șamd… care nu vor avea o mare fericire să citească scrierile naturalistice care au influență crescândă…

 

Ca și la alte activități, odată cu acumularea de experiență, în principiu se ajunge să crească performanța acestor scrieri. Cu timpul, ajunge să se formeze un stil de a scrie, în care analizele sunt bazate pe un anumit mod de interpretare a datelor faptice: interconectarea acestora, opiniile, concluziile ajung la un oarecare patern personalizat, ușor de identificat de către cititorii care cunosc modul tău de a scrie. Găsirea armoniei în ritmului pulsului existenței, evitarea șabloanelor banale și a superficialului… revenirea la câte un subiect, intrând în detalii, augmentând scrierea pe ici-colo, duce la creșterea profunzimii la care se poate ajunge, cu timpul… Alegerea subiectelor și modul de abordare trebuie să fie în primul rând în concordanță cu ceea ce tu crezi că este esențial de analizat, dar trebuie să ai în vedere și modul de reacționare a publicului cititor… că altfel ajungi să scrii texte pentru tine și câțiva care te analizează prin obligațiile lor de serviciu. Crearea textului însemnă crearea contextului în care informațiile din scriere capătă relevanță pentru cititor…

 

În lumea actuală suprasaturată de informații, importantă este formularea unui titlu care să arate esența articolului la un mod cât mai atractiv, astfel încât potențialul cititor să devină interesat… și să acceseze conținutul informațional al textului. Existența unui public țintă definit (măcar vag), ajută să gândești acel fel de scriere care ajunge de interes pentru acel tip de persoană căreia tu ai ceva să îi comunici. Spre exemplu, eu încerc să scriu la un mod care să fie interesant și atractiv pentru oameni cu studii superioare, interesați la un mod măcar potențial de aspecte ale naturii, a interrelației dintre om și mediu, sustenabilitate a societății și civilizației umane și subiecte conexe acestora. O interconectare cu cititorii textelor este și ea foarte importantă, ceea ce la ora actuală se realizează ușor, prin comentariile primite pe blog sau pe site-urile variatelor platforme din mass media digitală, prin numărul de like-uri adunate de careva text șamd. Nu se poate coborâ ștacheta la manelizare, dar și ifosele, jargonul de specialitate și formulele au capacitatea de a restrânge rapid și brutal numărul de oameni care vor parcurge textul… adică ești constrâns la o nouă echilibristică. Dacă formulezi in extenso, ceva de genul romanelor lui Dosto(y)evsky, în societatea actuală nu vei găsi multe persoane care să aibă răbdarea, timpul și energia să citească acele texte… dar și dacă articolul este scurt/2, gen “știați că”… el nu poate avea mare capacitate de a analiza problematicile ecologice majore. Este o artă să poți calibra nivelul textului acolo unde el este atractiv pentru intelectuali nespecializați în acel domeniu, astfel încât să faci accesibil un subiect dificil, pentru a ajunge înțeles de oamenii interesați.

 

Până la urmă, stilul performant de a scrie înseamnă capacitate de echilibristică pe mai multe planuri. Ajungi să constați că arta de a scrie bine, depinde de flerul de a alege acele subiecte pe care tu ai capacitatea să le prezinți la un mod care devine interesant, definirea subiectelor pe care le consideri de actualitate, abilitatea de găsire a armoniei interne între subiect și stilul de abordare, adică o echilibristică în zona folosirii limbajului mai “destins” sau mai “academic”, încercarea de a descrie cât mai scurt posibil un subiect fără a lăsa să se piardă esențialul….

 

Cu câteva excepții, scrierile naturalistice recent realizate pe la noi au avut efecte publice slabe, din variate cauze. Pe de o parte lucrările științifice, oricât de valoroase ar fi (la modul potențial), sunt izolate în publicații de specialitate, împuiate cu jargon științific-ermetizant, scrise academic-fad, încât eventual un alt specialist al domeniului va citi cu interes articolul în cauză. Pliante, broșuri făcute “de dragul proiectelor” în care trebuie bifate niște pagini tipărite cu texte lipsite de performanță, nu au cum să aibă efecte serioase la nivel de societate. Plus că aceste tipărituri nu pot să ajungă la marile mase de oameni eventual interesați… O breșă de penetrare a ecologismului către marile mase de oameni, poate să fie crearea unor texte naturalistice interesante, asociate cu imaginile adecvate, prezentate pe Internet încât să poată să fie circulate în medii electronice, inclusiv pe portaluri și mass media digitală. Dar pentru asta este nevoie de o capacitate, care până acum nu se prea constată a fi existentă…

 

Dacă vezi cam care este nivelul intelectual mediu al populației, și cam care sunt preocupările obișnuite ale oamenilor, care sunt interesele celor din “domeniul mediocrității”, greu poți să îți închipui ca scrierile naturalistice să devină “virale” pe Internet, încât eventual să devină influente. Viralitatea este mai probabilă la șmecherii și ciudățenii amuzante gen “6 cai frumoși”… iar textele naturalistice pot ajunge eventual la o parte a intelectualității, mai ales a tinerilor capabili să înțeleagă cam care este miza aflată în discuție. De ar ajunge măcar la intelectuali…

 

Privim cu admirație efervescența intelectuală a Greciei Antice, dar putem să ne gândim oare că la momentul actual există un mult mai prielnic mediu pentru înțelegere și cunoaștere? Realist nu se poate spera ca prin scrierea câtorva articole cu subiecte naturalistice, apărute “când și unde”,… acestea să aibă efecte semnificative la nivel de societate. Eventual, dacă ar ajunge să fie create serii consistente de scrieri care să apară în locurile în care ajung să fie citite de mulți oameni.. în ani și ani, poate decenii, se poate spera o eventuală schimbare. Pentru asta este nevoie de o întreagă școală de naturaliști-ecologiști care să aibă capacitatea intelectuală de a crea catalizatorul pentru o asemenea schimbare. Dacă ar exista destule scrieri de bună calitate, adecvate situației actuale, ar putea să se contureze opere personale precum și o operă colectivă a unei noi generații de creatori de cunoaștere.

 

Odată cu acumularea unor cantități mai semnificative de articole, poți să te gândești la sistematizarea acestora, la realizarea unor materiale publicabile sub formă de carte, în care aceste texte să se susțină reciproc. Adică, se ajunge la nevoia de a deveni un naturalist-scriitor… iar o viață umană îți permite eventual crearea câtorva zeci de cărți bune. Scrierea, la ora actuală nu poate să aducă venituri consistente, decât dacă faci o jalnică prostituție intelectuală pentru careva partid politic sau eventual ceva mare corporație. Dacă vrei libertate de gândire și de creație, dacă vrei să faci artă de dragul artei, cunoaștere de dragul cunoașterii, răsplata cea mare este fericirea de a putea avea astfel de preocupări. Ce poate să fie mai frumos în viața unui om?

 

© dr. Peter Lengyel

 

PS. Acest text este o continuare a ideilor exprimate în articolul cu titlul: Scrieri naturalistice post-moderne… și are legături cu cele din articolul având titlul: Comunicarea naturii în era digitală.

 

 

Acest articol a fost publicat în Despre Cunoastere. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Interesant a scrie despre Natură

  1. Pingback: FOTO Plimbarea de sâmbătă: Situl Natura 2000 Grădiștea Căldărușani Dridu | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. peterlengyel zice:

    Nietzsche’s 10 Rules for Writers

    „Of prime necessity is life: a style should live.
    (…)
    Style ought to prove that one believes in an idea; not only that one thinks it but also feels it.”

    http://www.brainpickings.org/index.php/2014/08/08/nietzsches-10-rules-for-writers/

    Why should you examine your writing style with the idea of improving it? Do so as a mark of respect for your readers, whatever you’re writing.

    (…)

    Simplicity of language is not only reputable, but perhaps even sacred.

    http://www.brainpickings.org/index.php/2013/01/14/how-to-write-with-style-kurt-vonnegut/

    CGI Animated Short HD: „Sang d’ Encre” Directed by Tom Gouill

    Apreciază

Lasă un comentariu