Lamium maculatum – urzica moartă pătată

Lamium maculatum – urzica moartă pătată, urzica moartă roșie (dar denumirea urzica moartă roșie se mai utilizează și pentru Lamium purpureum).

26 aprilie 2024. Am urcat un pic pe o vale deasupra de localitatea Budești, Maramureș. Printre variatele specii de plante de acolo, am fotografiat și ceva urzică moartă. Am aflat de la colegul și prietenul botanist Sabin Bădărău că este Lamium maculatum. Seamănă vag cu Lamium purpureum, dacă nu te uiți la detalii. Pozele sunt făcute cu o abordare destul de superficială, cu obiectiv normal, fără macro, fără lumini speciale. Dar sunt fix bune pentru început, pentru a ne face o impresie despre plantă. Și frumusețea ei. O banală urzică moartă.  

… 

Publicat în Plante | Lasă un comentariu

Cetate – port la Dunăre

Localitatea Cetate, situată lângă Dunăre, în Dolj. Am oprit pe aici de câteva ori, în timpul turelor de teren din variate proiecte în care am fost implicat în deceniile trecute. Ceea ce e OK în ultima vreme este că în zona malului fluviului clădirile vechi au fost restaurate frumos. Portul, vama șamd au devenit un centru cultural, centru de creație artistică, centru de evenimente. Mircea Dinescu, poet și revoluționar 1989,  a preluat afacerea din zonă și încearcă cu un anumit succes să scoată din praf și nepăsare, din ruină și dezastru ceea ce este pe aici. Dacă vezi peisajele din zonă, nu la nivel de detaliu ci așa, superficial… din start e clar că potențial turistic naturalistic ar exista. Tot felul de locuri superbe, pe la margini de ape, zone cu revărsări, habitatele de luncă ale Dunării, petece de păduri mai naturale și mai interesante (deci nu plantațiile de plopi), colonii de păsări, dune de nisip, flora specifică a ochiurilor de stepă șamd. Doar că toate acestea trebuie descoperite sau re-descoperite, transpuse în imagine foto-video, puse pe hărți cu coordonate exacte, stabilite niște trasee prin care ele se pot vizita, ture cu tematici specializate sau cu combinații de subiecte, cu perioade favorabile. Pentru a îți face o impresie cât de cât realistă, e nevoie cam de o săptămână sau 10 zile prin primăvară (aprilie, mai), și cam la fel o perioadă de asta prin perioada de toamnă (septembrie, octombrie). Din câte îmi dau eu seama, vara e prea cald, iarna e prea rece pentru a petrece mai mult timp prin zonă, iar subiectele fotografice naturalistice oricum sunt mai concentrate în perioada de primăvară și de toamnă. Cred că îți este clar că pentru a face ceva de calibru – un fel de studiu de punere în valoare a potențialului naturalistic, e nevoie de investirea unor mari cantități de energie, de timp, de resurse precum carburant, cazare, masă, de echipamente de toate felurile, de creativitate, de documentare în teren și în variate surse bibliografice. Iar până la urmă, te poți întreba, în ce context se poate dezvolta așa-ceva.

Imaginile sunt de la începutul primăverii 2024.    

…       

Publicat în Campia Dunarii de Jos | Lasă un comentariu

Primăvara la Piatra – Maramureș

Am pe blog o postare cu vara la Piatra; pozele astea din primăvara 2024 ar putea să fie parte din ceva nouă prezentare.

Dacă e cazul să te cazezi în zonă, o opțiune de luat în calcul este Huta Village. Din câteva poze poți să îți faci o impresie despre oferta acestui loc.  

Link la Vara la Piatra:

Publicat în Maramures | Lasă un comentariu

Armoracia rusticana – hrean

Armoracia rusticana – hrean, rădăcină-sălbatică, tormac. O după-masă de aprilie pe dealuri, undeva între Glod și Poineile Izei, în Maramureș. Lângă drum înfloresc niște plante, cu o mare inflorescență cu flori albe, frunze mari de un verde sănătos, lucios, ai zice aproape virulent. Hreanul. Nu așa cum îl cunoști din magazin, unde se vinde rădăcina. Mă documentez un pic și constat că planta asta provine din sud-estul Europei și din zona de sud-vest a Asiei, adică de undeva de prin peisajele de la estul Mediteranei. A fost răspândită de oameni care de secole multe cultivă planta pentru a utiliza rădăcina, cu gustul ei specific. Din terenurile cultivate planta se poate răspândi și în peisajele apropiate, apoi mai îndepărtate, și inclusiv poate avea caracter invaziv. În contextul nostru de pe dealurile din Maramureș, de prin lunci de râuri, pășuni, fânațe, prezența acestei plante nu pare o problemă serioasă, dar în esență ea nu ar avea ce să caute pe aici. Dacă am dori să păstrăm puritatea naturală a biodiversității. Doar că ne place gustul ei. Ceea ce e clar e că niciodată nu o să scăpăm de ea, nici dacă dorim.

Îmi aduc aminte de o poveste din copilărie, când am mers cu câțiva prieteni să scoatem hrean din grădina unui bătrân, cunoscut de-al nostru. Am săpat mult și bine, cu târnăcop, sapă șamd, deja era o gaură cam de un metru adâncime, dar rădăcina tot mai continua în jos. Bătrânul insista să mai săpăm, că dacă nu scoatem toată planta, se va reface, și nu avea nevoie de chestiile astea de hrean prin grădina lui. Clar că nu am ajuns la capătul de jos al rădăcinii. Odată instalată specia asta, rămâne mult și bine prin peisaj. Are dorința și puterea de a exista, indiferent ce alte dorințe ar avea alte vietăți din zonă. Sunt șanse ca hreanul să persiste mai mult prin Maramureș decât oamenii.

…        

Publicat în Plante | Lasă un comentariu

Geranium phaeum – pălăria-cucului

Geranium phaeum – pălăria-cucului/ priboi/andrişea/ de-dânsele/ pliscariţă/ pliscul-cucoarei/ solovârf/ sovârf. Noroc că are o singură denumire științifică; măcar să știm despre ce specie e vorba; și o sumedenie de denumiri populare, care în multe cazuri interferează cu specii mai mult sau mai puțin asemănătoare și variază ca naiba de la o regiune la alta. Oricum, se rezolvă și cu astea, că în scurt timp aproape nimeni nu o să mai știe nici o plantă. Că ce sens au.   

21 aprilie 2024. O ieșire prin peisajele Maramureșului. Pe la Glod văd ceva plantă cât de cât remarcabilă, fotogenică. Luminile sunt vai de mama lor, dar fac câteva cadre, așa la plezneală, măcar să nu uit de ea. Iau și locația GPS, cu aplicația pe care o dezvoltăm în GIS. Îi trimit pozele lui Sabin Bădărău, îmi zice că e Geranium phaeum. Știu cât de vagi sunt cunoștințele mele despre plante, încerc să mai completez golurile uriașe pe care le am. Bine, am și eu ceva cunoștințe vagi de botanică, dacă aș aloca timp și energie aș putea dibui cam despre ce specie e vorba, cu o aproximație… Dar e mai simplu și mai eficient pentru mine să nu îmi bat capul, să întreb pe cel care se pricepe. Să nu îmi asum determinări greșite. Până și la plante aparent banale, îmi dă o senzație de siguranță când determinarea speciei e făcută de cineva care se simte acasă în domeniul botanicii. Adică e un botanist. Așa cum eu nu o să fiu niciodată.    

Care este pasul următor? Când mai văd plantele astea, când mai trec prin zonă, când o să fie lumini mai bune sau când duc cu mine ceva sursă de lumină, să stau întins în iarbă să le fac imagini macro, de aproape. Să încerc să le pun în valoare, ca splendoare în iarbă.

Publicat în Plante | Lasă un comentariu

Liane din Maramureș

Când te gândești la liane, la plante cățărătoare pe arbori, îți aduci aminte în primul rând de păduri tropicale, mai ales jungle apărute după tăierea pădurilor primare. Hățișul de liane de nepătruns, format din numeroase specii, colcăind a șerpi, păienjeni, locuri de ascunziș al unor mamifere prădătoare… cam asta e imaginea generală.

În Maramureș situația din acest punct de vedere… al subiectului lianelor… este mult mai calmă, mai domestică, mai europeană. Dar și pe aici se mai puteau vedea până recent amintiri ale unui trecut sălbatic. Exista o zonă nu departe de Sighet, la sud de dealul Solovan, o vale sălbatică cu molizi și brazi monumentali, cu fagi seculari, o zonă unde cuibărea buha mare (Bubo bubo), o pasăre impresionantă, plus că mai cuibărea corbul (Corvus corax), șorecarul comun (Buteo buteo) șamd; în zona asta existau arbori de pe care atârnau liane de la zeci de metri (nu știu ce specie putea să fie), care îți dădeau impresia că așa ceva nu poate exista prin Europa; puteai să te dai pe ele ca în filmele cu Tarzan; prin anii recenți silvicii au făcut praf și pulbere (și) zona asta, au tăiat mai întâi molizii și brazii, apoi fagii, iar acum e un deal cu desișuri și noroaie, nici nu mai seamănă cu ce a fost.

Iedera (Hedera helix) urcă în copaci și devine o liană brutală, la baza tulpinii ea putând avea grosimea de circa 15 cm diametru, poate și 20 în cazuri rare; frunzele ei pot să acopere tot copacul năpădit de liană.

Curpenul (Clematis vitalba) urcă pe tufe și pe arbori mai mici; le transformă aspectul, vezi mai mult curpenul decât planta pe care a urcat.

Curpenul de munte (Clematis alpina) trăiește și prin Maramureș, în zone montane. Nu este o prezență prea frecventă, din câte pare.

Hameiul (Humulus lupulus) acoperă tufele de pe versanți întregi sau din zone de luncă, formând hățișuri destul de spectaculoase.

Vița sălbatică (Vitis sylvestris) era o prezență masivă până nu demult de-a lungul Tisei, prin pădurea de luncă; prin copilărie uneori mergeam cu prieteni la râul Tisa și avântați de pe liane care atârnau deasupra apei, era obiceiul să plonjăm în apele râului; au trecut vremurile acelea, de când este sit Natura 2000 pe hârtie, totuși protecția naturii este cam zero barat; au fost tăiate pădurile în multe locuri, au fost consolidate malurile, desecate zonele umede, așa că pe hârtie totul e perfect, în planul de management făcut pe milioane de euro, dar în ecosistemele naturale ale Tisei e cam dezastru. Și nu te poți aștepta să fie mai bine în viitorul previzibil.

Publicat în Maramures, Plante | Lasă un comentariu

Enisala

Aveam pe blog o postare mai veche cu cetatea de la Enisala. Mă gândeam ce e mai bine, să fie incluse aceste imagini de la Enisala la postarea cu cetatea, sau să fie ceva separat. Pe de o parte devine prea fragmentat să tot faci postări separate, pe de altă parte devine prea încărcată o postare dacă e să le pui pe toate împreună, cetate, localitatea șamd. Așa că…  

Postarea cu Cetatea Enisala:

Publicat în Dobrogea si Delta Dunarii | Lasă un comentariu

Vinca minor – saschiu

Pe la margini de pădure, prin tufărișuri, pe lângă garduri din zone rurale – o plantă cu flori albastre.  

Publicat în Plante | Lasă un comentariu

Anemone ranunculoides – păștiță galbenă

Anemone ranunculoides – păștiță galbenă, floarea-paștelui galbenă, floarea-vântului galbenă. Fotografiată în pădurea Hera, Maramureș, 9 aprilie 2024.

Publicat în Plante | Lasă un comentariu

Broasca roșie de pădure – Rana dalmatina

30 martie, 2024. O ieșire prin ceva pădure, o baltă nesemnificativă. Dar în apă și prin preajma ei sunt circa 10 broaște roșii de pădure. Deja există multe ponte depuse, 22. Probabil că unii adulți au și plecat de la apă. Ai ocazia să le asculți orăcăiturile fine, să vezi cum se mișcă, cum ies la suprafața apei sau cum se ascund printre frunzele aflate în descompunere, culorile lor și desenul care le face de-abia vizibile. De sub trepiedul camerei de filmat un exemplar sare în apă, după ce a stat mult și bine fără să se deranjeze.., și fără să fie observat. Interesant este că acesta care a sărit în apă avea culorile deschise, cu o similaritate uluitoare cu frunzele uscate de pe malul apei, în timp ce exemplarele din apă au culorile mai brun-închise, cum sunt și frunzele de sub apă. Te-ai putea întreba, oare există o capacitate a lor de a își schimba culorile/ nuanțele/ pentru a se ajusta la substrat, sau a fost doar hazardul, suprapunerea fără corelație a realităților. Poți să te întinzi pe jos pe frunzele aparent uscate dar jilave ale pădurii, să simți pământul reavăn, în timp ce încerci să faci câteva poze de la nivelul lor: broaștele de aproape, luciul apei, habitatul lor natural în care ei se simt atât de bine.

De altfel, la o vizită la băltoaca respectivă în data de 9 aprilie 2024, nu mai era în apă nici un exemplar de broască roșie de pădure – Rana dalmatina, în schimb era un izvoraș cu burta galbenă (Bombina variegata) și un triton carpatin/ triton carpatic (Triturus montandoni/ Lissotriton montandoni).

Publicat în Amfibieni | Lasă un comentariu