Telekia speciosa – floarea Teleki

Telekia speciosa (sinonim Buphthalmum speciosum) – bruscan, brusture, lăptucul-oii. Mai correct este să îi zicem floarea Teleki. În maghiară se numește Teleki-virág/ pompás Teleki-virág. În engleză se numește heart-leaved oxeye/ yellow oxeye. Denumirea genului face referire la contele transilvan maghiar Teleki Sámuel de Szék (1739-1822), cu studii la numeroase universități de elită ale vestului european, cancelar al Transilvaniei, om de cultură, fondatorul în 1802 a Bibliotecii Teleki din Târgu Mureș – bibliotecă care în 1816 avea deja 36.000 de volume, multe de mare valoare; interesant pentru noi este că din 1792, Teleki a fost Supremus comes al Comitatului Maramureș; Teleki a fost susținător al botanistului Johann Christian Baumgarten (1765-1843), născut în Germania dar care din 1794 a trăit în Transilvania – cel care a descris și a denumit acest gen de plante. Denumirea de specie, speciosa, face referire la frumusețea acestei plante.

De altfel, acest gen, Telekia, cuprinde doar două specii, 1. Telekia speciosa o plantă impresionantă prin dimensiune, prezentă pe la noi și 2. Telekia speciosissima, prezentă în preajma Alpilor din Italia, o plantă cu dimensiuni mai modeste.

Telekia speciosa ajunge la 0,8-1,5 m (rar și la 2 m) înălțime. Are inflorescențe mari, galben-aurii. Înflorește în iulie-august. Florile sunt vizitate de un mare număr de fluturi, albine, bondari șamd. Coleosporium telekiae este o specie de fungi care poate infecta Telekia speciosa. Există o specie de păduchi de plante, afide, anume Uroleucon telekiae, care trăiește doar pe această specie de plantă.

Telekia speciosa este o specie prezentă în zone montane din Europa de est, la altitudini cuprinse între 300 și 1700 m: Albania, Bulgaria, Cehia, Grecia, Macedonia de Nord, România, Slovacia, Turcia, Ucraina, Ungaria, țările baltice, zona munților Caucaz, partea europeană a Rusiei. Prin Transilvania putem vedea specia asta prin zone împădurite, poieni, margini de pădure, marginea pâraielor, zone cu umezeală destul de ridicată. În Regatul Unit al Marii Britanii este cultivat din anul 1739. Specia a fost introdusă de om în variate zone: Austria, Belgia, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Suedia, Statele Unite, Canada, Japonia.

2 iulie 2015, valea Crasna, Petrova. Ultimele raze de soare care pătrund în vale ating inflorescențele de Telekia speciosa.

Acest articol a fost publicat în Maramures, Plante. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu