Rezervația Naturală Tăul lui Dumitru

Tăul lui Dumitru (Demeter-tó) reprezintă un complex mlăştinos oligotrof din nordul Carpaților Orientali, un tinov convex de circa 3 hectare, situat în pădure de fag cu molid la 1.135-1.141 m altitudine; o arie cu turbărie activă de formă circulară, s-a format într-un (fel de) crater vulcanic neogen, pe andezite piroxenice, pe o culme a Munţilor Igniş, între Valea Sturului și Valea Brazilor. În zona central, turbăria are un ochi de apă de circa 15 pe 20 metri; scurgerea apelor Tăului lui Dumitru se face către vest, spre Valea Sturului, dar din marginea turbăriei în centrul căreia este acest lac, apa se scurge și în valea aflată la partea opusă, spre est, în Valea Brazilor… ceea ce creează o situație hidrologică destul de interesantă, dată de poziționarea turbăriei exact pe culme. Conform datelor din formularul pe bază căruia zona a ajuns inclusă în lista din Legea 5/2000, cantitatea de turbă de aici este de 88.414 mc, cu o grosime medie de 3,74 metri, grosime maximă de 7,90 m, și suprafața turbăriei de 3,08 hectare; după alte date, cantitatea de turbă este estimată la 180.000 mc iar grosimea medie a stratului de turbă este de 5,5 metri. În lucrarea lui E. Pop, “Mlaştinile noastre de turbă şi problema ocrotirii lor”, Ocrotirea Naturii, 1, Ed. Academiei R. P. Române, 1955, p. 57-105, scrie: “Şi mai interesante sunt tinoavele de crater din blocul andezitic oşan-maramureşan: Tăul lui Dumitru, Iezerul Mare, (…) turba acestor tinoave de crater întrece în grosime cele mai puternice zăcăminte cunoscute din literatura universală. În mijlocul lor de obicei se găseşte câte un “lac fără fund” (…).” Mlaștina este descrisă și în lucrarea lui Emil Pop, Mlaștinile de turbă din R.P.R., Editura Academiei, 1960.

Conform lui Bârlea (Contribuții la cunoașterea înmlăștinirilor de pe platoul oășan-maramureșean, În “Comunicări de botanică”, A VII-a Conferință Națională de Geobotanică, Societatea de Științe Biologice, Satu Mare, Maramureș, 17-26.VII.1969, București, 1969, pg. 245-252), vegetaţia este formată din specii de mușchi de turbă (Sphagnum magellanicum, Sph. girgensohnii, Sph. fuscum), rogozuri (Carex rostrata), afin (Vaccinium uliginosum, V. myrtilus), bumbăcariță (Eriophorum vaginatum), vuietoare (Empetrum nigrum), iarbă albastră (Molinia coerulea), sclipeți (Potentilla erecta), planta carnivoră roua cerului (Drosera rotundifolia), Scheuchzeria palustris, Oxycoccus quadripetala, O. microcarpus, etc. Mai sunt prin zona turbăriei Carex palustris, C. pauciflora, C. limosa, C. acutiformis. Este prezentă şi ruginarea (Andromeda polifolia), răchițele (Oxycoccus palustris), merișor (Vaccinium oxycoccus), țăpoșică (Nardus stricta) precum şi exemplare pipernicite de molid; turbăria este înconjurată de pădure de fag şi molid, în care arborii ajung la dimensiunea obișnuită. O specie rară de muşchi de turbă, Sphagnum pylaesii, a fost găsită în 1997 în acest tinov – și informația publicată în 1999 (Gusztáv Iakab, Contributions to the knowledge of the Bryophyte flora of the SE Carpathians (Romania), Studia Botanica Hungarica 29, pg. 49-57, Hungarian Natural History Museum, Budapest 1999), în Carpaţi fiind singurul loc de unde este cunoscută specia (în unele documente oficiale legate de aria protejată apare greșit Sph. pylaisia, pylaesia); din lucrarea menționată se poate reține: “Sphagnum pylaesii (det.: Erzsébet Szurdoki) found on Lake Demeter is extremely local in Europe (DANIELS and EDDY 1985), and this is the first occurrence reported from the Carpathians.” Dintre briofite (muşchi) se mai cunosc de aici următoarele specii: Dicranodontium denudatum var. denudatum, Sphenolobus minutus, Pohlia nutans. Dintre nevertebrate se menționează de aici trichoptere (Oligotricha striata) şi diptere limoniidae (Euphylidorea phaeostigma, Phylidorea squalens).

Tăul lui Dumitru este rezervație naturală cu suprafața de 3 hectare, pe baza Legii nr. 5/2000, unde are codul 2.572; fiind pe o culme la limita a două bazine hidrografice, apare situația specială că deși are doar 3 hectare, aria protejată se află pe teritoriile administrative a două localități destul de îndepărtate una de alta: Baia Mare și Giulești. În formularul care a stat la baza includerii ariei în lista aflată în Legea 5/2000, se dau coordonatele: latitudine 47 49 29, longitudine 23 41 59, iar pentru limite se dau (destul de ambiguu…) la nord-est cota 1138,3 (125 metri la nord-vest de lac), la sud-est 75 metri de cota 1138,8, la sud-vest 125 metri sud-vest de lac iar la nord-vest 150 m nord-est de lac; este inclusă și o hartă pe care este trasat un dreptunghi ca delimitare a zonei protejate; în acest formular se menționează că în aria protejată se desfășoară exploatări forestiere (defrișări, igienizări etc), iar ca aspecte de deteriorare se menționează exploatarea la ras a pădurii din partea vestică și sudică. Declararea ca rezervație a mai fost făcută prin Hotărârea de Consiliu Județean Maramureș nr. 204 din 16.03.1977 și nr. 37 din 1994. Aria protejată are ca scop principal conservarea elementelor naturale ale acestei zone umede, conservarea biodiversității și asigurarea condițiilor pentru cercetare științifică și educație ecologică.

Limita a fost re-trasată, în format GIS de data aceasta, prin intermediul Proiectului GEF – Managementul Conservării Biodiversității; s-au folosit ca suport hărți topografice 1:25.000 editate de către Direcţia Topografică Militară (1982) care au fost scanate, georeferențiate și transpuse în sistemul de proiecție Stereo 70; totodată s-au folosit și imagini satelitare Landsat (2000). Delimitarea actuală a rezervației naturale cuprinde în suprafața protejată o mare parte a zonei de tinov, precum și o fâșie de pădure aflată la sud, vest și nord de mlaștină, dar în zona de est rămâne o parte a mlaștinii în afara perimetrului desemnat de limitele actuale; această zonă de est ar trebui inclusă în aria protejată, la care ar mai trebui adăugată o continuare a fâșiei de pădure din imediata vecinătate a tinovului, la fel ca și în celelalte margini. Consider că o abordare rezonabilă din punct de vedere al conservării biodiversității este să se includă în zona protejată o fâșie de pădure de 20-30 m lățime din jurul zonei înmlăștinite, o zonă ecotonală fără de care conservarea valorilor naturale ale tinovului nu se poate realiza pe termen mai lung.

Rezervația Naturală Tăul lui Dumitru este totalmente inclusă în Situl Natura 2000 ROSPA0134 Munții Gutâi și se află la marginea Sitului Natura 2000 ROSCI0092 Igniș, fiind cuprins mare parte în acesta (cu excepția unei fâșii de pădure aflate la sud și la vest de turbărie).

DSC_7075 DSC_7083 DSC_7089 DSC_7109

Știm că există acest tinov, am trecut pe acolo de câteva ori și am făcut niște imagini cu lacul și cu niște libelule, am zburat deasupra lui și am făcut alte poze… dar de aici până la o cartare a biodiversității aflate în aria protejată, de la relevee fitocenologice până la crearea unei impresii realiste despre uriașa diversitate de nevertebrate care să fie cunoscute la nivel de specii prezente, apoi o înțelegere a proceselor ecosistemice aflate în desfășurare la ora actuală, a schimbărilor naturale și a impactului antropic, a pericolelor pentru biodiversitate… a măsurilor necesare pentru a menține sănătatea ecosistemică… distanța… calea este foarte… foarte… lungă. Iar pentru ca progresul pe această cale să poată exista, ar trebui resurse de timp, și resurse financiare și mai ales resurse umane. Interesant?

1

2

Femelă tânără de Leucorrhinia dubia

4

Leucorrhinia dubia, mascul

3

Femelă tânără de Coenagrion puella

_DSC8058

_DSC8063

_DSC8068

DSC_6906

DSC_6920

DSC_6926

DSC_6932

DSC_6944

DSC_6947

DSC_6949

DSC_6953

DSC_6962

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Arii Protejate in Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Rezervația Naturală Tăul lui Dumitru

  1. Pingback: Rezervatia Naturala Taul lui Dumitru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s