Ariciul răsăritean –  Erinaceus roumanicus

Ariciul răsăritean – Erinaceus roumanicus Barrett-Hamilton 1900. Dintre mamiferele insectivore de pe la noi, ariciul este evident cel mai ușor de remarcat și de studiat. Cu toate acestea, în bibliografia de specialitate se poate constata ușor cam cât de vagă este cunoașterea noastră asupra speciei.

Daja la încadrarea sistematică a populațiilor de arici de pe la noi, vezi în diferite lucrări că sunt utilizate denumiri diferite; ba este menționat ca fiind Erinaceus europaeus – mai ales în lucrări mai vechi, ba Erinaceus concolor, ba Erinaceus roumanicus în lucrări mai recente. Revizuirile sistematice nu sunt rare în zoologie, iar variații autori care trăiesc în același timp își rezervă dreptul de a utiliza diferite denumiri pentru o singură realitate biologică. Ceea ce e clar e că atât în România cât în Ungaria autorii mai relevanți consideră că este prezentă o singură specie, indiferent sub ce denumire este ea semnalată.

Interesant este cât de vagă este cunoașterea științifică asupra răspândirii speciei pe la noi; adică, de unde există semnalări în literatura de specialitate. În cartea lui Dumitru Murariu, Fauna României, Volumul XVI, fascicula 1, Insectivora, Editura Academiei Române, București 2000, la pg. 81 apare o hartă cu răspândirea speciei Erinaceus concolor în România; pe harta asta apar 26 puncte din care cam 10 în Transilvania; din Maramureș nu este semnalat. În cartea Magyarország emlőseinek atlasza (Atlasul mamiferelor Ungariei), Bihari Zoltán, Csorba Gábor, Heltai Miklós, Kossuth Kiadó, 2007, la pg. 50 apare harta cu răspândirea speciei Erinaceus roumanicus în Ungaria; aici vedem circa 130 de puncte, răspândite larg dar cu o concentrare mai mare în partea de est a țării. O extrapolare a densității de puncte din estul Ungariei către Transilvania ar arăta că doar în această regiune ar trebui să existe circa 150 de puncte pentru a avea o acoperire similară. Cred că este evident că în Transilvania am putea avea lejer 150 de puncte cu locații pentru arici, dacă iau în considerare că acest animal trăiește inclusiv în preajma locuinței în care stau la Sighet, era/ este și prin locurile unde stăteam la Cluj, vezi nenumărate cazuri de exemplare ucise pe șosele șamd. Cred că și 1.500 de puncte cu arici din Transilvania ar trebui să fie destul de lejer de pus pe hartă. Deci, în anul 2000 aveam 10 puncte din Transilvania, conform publicației apărute la Editura Academiei. Cine să facă astfel de cartare? Iar dacă te gândești la celelalte specii de insectivore, chițcanii, la subiecte mult mai dificil de abordat, 1. capturat plus 2. pentru a avea o determinare corectă a speciei… îți dai seama cât de extraordinar de departe suntem de un nivel decent de cartare a faunei, măcar la speciile de mamifere.  

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Mamifere. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Ariciul răsăritean –  Erinaceus roumanicus

  1. Melinda Boros via FB zice:

    Sunt și acum în Cluj. De la Mănăștur, până la capătul opus, Întrelacuri.

    Apreciază

  2. Horatiu Popa via FB zice:

    Eu as putea sa pun cateva puncte pe harta. Exista ceva similar ca la arbori remarcabili?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s