Pietrarul sur – Oenanthe oenanthe

Platoul Vulcanic Igniș, mai sus de Cheile Tătarului. Este aici o zonă mai stâncoasă, mai bolovănoasă, înconjurată de terenuri înierbate – un habitat prielnic pietrarului sur. Interesant este că de mulți ani de zile tot îi văd pe aici, an de an. Cine știe câte generații au persistat în zona asta, adică au revenit an de an, în fiecare vară. Păsările astea sosesc pe la noi primăvara devreme, cam prin martie. Și-au făcut cuib prin adâncituri dintre pietre sau prin găuri din versanți, în locuri bine ascunse printre ierburi. Și-au depus cam 5-6 ouă în fiecare pontă; în general au două rânduri de pui pe an. Vânează insecte prin preajmă, își văd de treaba lor. Își duc traiul discret, deși coloritul masculului este destul de contrastant și strident; când percepe apropierea unui om, pasărea asta se distanțează cât poate; simte nevoia să păstreze o zonă de siguranță largă, să nu permită omului să fie prea aproape. Ai nevoie de un teleobiectiv puternic să poți face o imagine cât de cât acceptabilă cu ea; sau să stai în cort de camuflaj, sau să te îmbraci în haine ale luptătorilor de gherilă cu fața acoperită… să nu te perceapă ca fiind om – altfel, cam întotdeauna o să fie o mică pasăre aflată departe.

La un moment dat vine toamna; prin octombrie pietrarii suri pleacă în Africa. Ce călătorie fabuloasă pentru o asemenea mică pasăre. E aproape incredibil că o parte semnificativă a lor au șansa să se întoarcă în primăvara următoare, să o ia de la capăt, din nou, încă o vară.

De altfel, prin Maramureș specia asta este prezentă insular, câte o pereche sau două în variate locuri bolovănoase, stâncoase, cu peisaje deschise înierbate.

 © dr. Peter Lengyel 

Acest articol a fost publicat în Maramures, Pasari. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s