Aiud în imagini vechi

Aiud, 1903. Imaginea impresionează prin modul ordonat în care arată micul orășel. Se constată existența unor clădiri administrative/ publice de dimensiuni impunătoare în comparație cu standardele globale din epoca respectivă, biserici în zona centrală, înconjurate de zone rezidențiale cu casele de locuit. Pare că a existat un management OK în zonă. 

Aiud, 1906. O clădire impresionantă prin formele arhitecturale, ornamente și dimensiune este clădirea adminstrativă a comitatului Alsó Fehér Vármegye. Un fel de prefectură. Dacă compari clădirile din urmă cu peste un secol cu cele construite mai recent, în vremurile comunismului securistoid și postcomunismului jalnic, vei constata că este foarte mare diferența.

Aiud, 1907. Piața Centrală cu biserica reformată. Se văd în imagine ceva bastioane, lângă biserică; celke două bastioane au aspecte totalmente diferite, dar aveau evident rol similar. Atmosfera în aceste imagini vechi este una mai pură decât realitatea de azi; mai minimalistă, mai simplă, dar cu aer mai respirabil, cu spațiu mai larg în care să poți duce o viață mai umană. Sau asta e doar impresia.

Aiud, 1909. Primăria. Clădirea, oamenii în port urban, caleștile, toată atmosfera urbană decentă pentru un oraș mic. Cam așa a fost cândva.

Aiud, 1910. Piața Centrală. Interesantă priveliștea de oraș mic, dar care are Banca Economică. Podețul acesta are aspect aproape rural, la fel și străzile, persoanele de pe străzi, dar totuși… nu e chiar sat. E oraș.

Aiud, 1912. Strada Rákoczi. Aleile de pe margine par pietruite, în zona pe unde trecea traficul de căruțe drumul era probabil mai de pământ. Stâlpi pentru electricitate sau telegraf, clădiri solide cu porți masive, jaluzele, destul de urban.

Aiud, 1914. Casa Szaniszló. O construcție în care cred că și azi ai putea duce o viață frumoasă. Gardul, trotuarul pavat sunt decente și pentru zilele noastre.

© dr. Peter Lengyel 

Acest articol a fost publicat în Splendori in Iubita Noastra Transilvania. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s