Dej în imagini vechi

Dej, 1902. Clădirea liceului/ gimnaziului. Destul de impresionantă clădire pentru vremurile acelea. Pe atunci învățământul era o prioritate reală și existau investiții majore de fonduri pentru a ridica nivelul educației.  

Dej, Sinagoga Nouă, 1907. Privind această imagine ai o senzație ciudată. Pe de o parte admirația față de arhitectura clădirii, frumusețea unei Transilvanii din trecut. Pe de altă parte nu poți evita gândul: cam care a fost soarta evreilor care au ridicat sinagoga. O traumă incredibilă în Europa civilizată.

Dej, 1913. Biserica reformată. Turnul înalt și zvelt dă impresia că ai vedea ceva biserică de prin țările germanice. Piața de lângă biserică se vede că avea un loc unde erau trase trăsuri în așteptarea clienților. Destul de plăcută atmosfera din imagine.

Dej, circa 1942. Biserica reformată și biserica catolică. O imagine asupra orașului înainte de a avea toată poluarea vizuală produsă de catastrofele arhitecturale ale perioadei comuniste și postcomuniste.

© dr. Peter Lengyel 

Acest articol a fost publicat în Splendori in Iubita Noastra Transilvania. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s