Cariera de piatră de la Remeți

20 noiembrie 2021. Am avut o vizită la o carieră de piatră din zona Remeți, undeva la periferia Munților Igniș. Cariera de piatră face o deschidere în rocile vulcanice consolidate în subteran; adică aceste magme nu au ajuns niciodată la suprafața pământului, au rămas sub roci sedimentare și s-au răcit în subteran. A fost interesant să văd modul în care cei doi geologi, specialiști în roci magmatice/ vulcanism, încercau să preleveze probele care să ajute ai apoi, prin analize fizice și chimice, la deslușirea acelor detalii care să ne facă să înțelegem un pic mai bine cele întâmplate în istoria naturală a Planetei.

A fost interesant de făcut câteva poze cu utilajele în luminile astea aparte, în ceață.

Și încă ceva – toată inițiativa asta este fără proiecte, fără finanțare de nu știu unde, doar pentru că noi considerăm că asta trebuie făcut.

© dr. Peter Lengyel

PS. Toate pozele au fost făcute cu telefonul; iPhone 10 Pro Max.

PS2. Am discutat cu cel care deține proprietatea, voi face niște vizite prin primăvară pentru a vedea dacă nu cuibărește prin zonă ceva pasăre răpitoare. Pot să fie pe stâncile astea fot felul de specii, de la buhă mare la șoim călător și la vânturel roșu. Plus că am auzit că au dat de cuiburi de șerpi, probabil niște locuri unde reptilele astea se adună pentru hibernare.

Acest articol a fost publicat în Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cariera de piatră de la Remeți

  1. oscar edelstein zice:

    Mi-ar fi plăcut să văd Delul Cherec- căci acesta cred că este-, după 50 de ani! Poate că gradul de cristalinitate este mai mare decât în eşantioanele de la suprafaţă. În orice caz, modul de separare în blocuri este destul de diferit de cel al curgerilor de lavă. Mă bucur că se continuă cercetările şi sunt curios de noutăţile ce se vor evidenţia. Mult succes!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s