Cioara grivă – Corvus cornix

Poate o cioară grivă să dea satisfacție estetică privitorului? Poate ea să fie superbă, prin detaliile penajului, finețea combinațiilor de negru cu cenușiu, vigurozitatea extraordinară a viului sălbatic? Să fie o plăcere să te uiți la păsările astea, cum își culeg hrana printre ierburi, cum stau la margine de sat în mici grupuri sau în perechi și își duc liniștite viețile. Sigur că e o banalitate pentru țărani, inclusiv pentru ornitologi, probabil pentru că este instalată un fel de desconsiderare din start a speciilor mai banale, mai comune, mai prezente în vecinătatea imediată. Fără să le dai o șansă, să le privești măcar o secundă.

Breb, 25 octombrie 2021. Pe un stâlp stă o cioară grivă, are o nucă în cioc. Când vede că încep să îi fac niște poze, se ridică în zbor și face o tură în semicerc, așa că am un unghi bun pentru fotografiere. Văd că în careva dintre imagini are ochii închiși, adică mai concret membrana nictitantă – a treia pleoapă, un fel de membrană albicios-cvasitranslucidă pe care o au păsările… a reușit să distrugă poza. Next time poate o să fie mai bine; sau nu. Oricum, a fost o plăcere și asta, să vezi prin obiectivul aparatului foto – cioroiul în zbor cu nuca în cioc. Apoi alte ciori grive au trecut pe deasupra noastră, în lumini calde ale asfințitului. Simplu, banal și frumos – cel puțin pentru naturalist.

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Pasari. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Cioara grivă – Corvus cornix

 1. Laura Alexandrov via FB zice:

  Oricum s-au remarcat prin inteligență, ca măsură a adaptabilității, supraviețuirii si longevității lor! Și asta e suficient. Pentru că de frumos, nu poți spune că e frumos ceva, dacă este urat! Sau atât de cenușiu încât să nu îți atragă atenția! Doar să ai prea multă imaginație, spirit de observație, înclinație spre analiză, interes profesional, sau chiar să fi prea pasionat de obiectul în sine!

  Apreciază

 2. Zavalic Vasile-Nicolae via FB zice:

  I se mai spune și Sarca? După părerea mea ciorile și șobolanii sunt cele mai adaptabile viețuitoare

  Apreciază

 3. Peter Lengyel via FB zice:

  sarca este de la szarka in maghiara, adica cotofana, o specie tot dintre corvide, cu coada mai lunga si penaj alb-negru

  Apreciază

 4. Petruta Moisi via FB zice:

  Ce frumusete! Ce mandru e! Multumesc Peter.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s