Castelul Bánffy de la Bonțida – Bonchidai Bánffy-kastély

Dacă ai ocazia să vezi acest ansamblu de clădiri, îți poți face o impresie despre stilul famillilor aristocrației maghiare din Transilvania. Bine, acum e un fel de ruină – în mare parte a ansamblului lipsind ferestre, tencuială, un gen de schelet al trecutului. Un turn stă să se prăbușească, este proptit cu niște grinzi; mai mult îl ține zeitatea decât legile fizicii, oricând poate să se năruie. Cam așa arată zilele actuale, mare lucru că au fost bani pentru a reface acoperișul. Oricum, pentru a avea aici o stare decentă, e nevoie de zeci de milioane de euro. Pentru a avea ceva asemănător cu ce era în trecut, poate că e nevoie de sute de milioane de euro, ceea ce în viitorul previzibil nu pare să fie opțiune realistă. Adică, ai aici un fel de monument al trecutului, pe care dacă îl vizitezi poți avea o impresie vagă despre Transilvania dinaintea dezastrelor secolului 20, înainte de războaie mondiale, comunism și altele asemenea. Și te poți întreba, cum era dacă era altfel.

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Splendori in Iubita Noastra Transilvania. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Castelul Bánffy de la Bonțida – Bonchidai Bánffy-kastély

  1. Ioan Chintauan zice:

    Daca era altfel,am fi vazut azi frumusetea micilor castele din jur: Rascruci,Jucu,Luna,Dabaca…si nu am fi vazut ruinele a zeci de castele transilvane.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s