Broasca râioasă brună (Bufo bufo)

Este o specie care mare parte a perioadei active este prezentă în habitate terestre; adică intră în apă doar pentru reproducere, primăvara, pentru a depune ponta/ șiragurile de ouă. Denumirea de râioasă face referire la negii de pe piele, care sunt de fapt glande tegumentare care produc substanțe toxice – cu rol de a proteja animalul în fața prădătorilor.

Femelele sunt mai mari decât masculii. Unele femele bătrâne pot ajunge la dimensiuni surprinzător de mari, cel puțin comparativ cu alte specii de broaște de pe la noi. Dacă sunt deranjate se umflă cu aer, pentru a părea mai mari decât sunt ele în condiții obișnuite. Dacă sunt ele urâte sau frumoase, e o chestiune de opinie. Oricum, pentru naturalist sunt superbe, extraordinar de interesante prin toate aspectele vieții lor naturale și sălbatice.

Seria asta de poze a fost făcută în Munții Maramureșului, undeva la nivelul anului 2008. Una dintre fotografii a apărut în cartea Maramureș – țara biodiversității (2009). De atunci nu a fost nevoie de ele. Nici acum nu este nevoie concretă, doar că probabil e necesar ca pe blog să dezvolt și partea de prezentare a speciilor. Plus că până și o specie oarecum comună, banală a putea zice, poate să aibă potențial serios de imagine naturalistică.

Există prin folderele cu poze și o serie frumoasă făcută în perioada de reproducere, broaște râioase brune aflate în apă. Nici măcar o poză dintre acelea nu a apărut public pe undeva. Odată o să postez aici câteva dintre ele.      

© dr. Peter Lengyel 

Acest articol a fost publicat în Amfibieni. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s