Livada cu păsări

În parioada asta, luna mai, cam toate speciile de păsări de pe la noi sunt în sezonul de cuibărire; excepții pot exista, dar nu asta e relevant. Important este că oriunde oprești în habitatele cele mai variate, din păduri în tufărișuri, lacuri, livezi, pășuni șamd, dacă ai ceva răbdare, în timp scurt descoperi ceva pasăre și cuibul ei. Mai ales dacă ai un binoclu sau lunetă sau hiperteleobiectiv, este destul de pasionant să le privești de mai departe, de la o distanță decentă, fără a le deranja, și totuși să le vezi cât se poate de perfect. Și îți poți face o impresie realistă, o experiență directă care să deslușeacă ceva despre viața lor.

E foarte improbabil ca în rază de câțiva zeci de metri să nu fie ceva cuib de pasăre; nu cine știe ce raritate, ci careva dintre speciile comune. Cam în orice livadă din Maramureș poți găsi pițigoi mare, pițigoi albastru, pițigoi codat, graur, vrabie de câmp șamd. Uneori dai de cuiburi de gaițe, coțofene, botgroși, sturz de iarnă/ cocoșar, măcăleandru și multe altele; în livezile din Maramureș poți să observi câteva zeci de specii de păsări. Ca și la atâtea alte subiecte naturalistice, o viață umană nu e de ajuns pentru a face niște imagini spectaculoase cu speciile astea banale ale livezilor.    

***

Desești, Maramureș. 26 august 2021. O livadă cu pomi bătrâni și iarba proaspăt cosită. Locul e surprinzător de plin cu păsări. Pe sub meri și pruni vezi tot felul de pițigoi, de la pițigoi mare la pițigoi albastru; mai departe sunt câțiva sturzi de iarnă/ cocoșari, dincolo mișcă ceva ciocănitoare pestriță. Plus un grup mare de cinteze. Un țiclean vine fix lângă noi, căutând insecte prin fisurile de pe scoarța unui prun. Dacă luminile ar avea intensitate cu ceva mai mare, sau dacă aș avea chef mai mult pentru implicare, aș putea încerca ceva poze cu ele. Dar așa… e destul să le privesc. Frumoase, colorate, pline de energie. Libere total.

© dr. Peter Lengyel 

Acest articol a fost publicat în Pasari. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s