Primăvara pe Valea Stejarului

Valea Stejarului este o arie destul de mică, o vale nu prea semnificativă cu o măruntă localitate rurală; este lângă Sighetu Marmației, în bazinul hidrografic Iza. Din punct de vedere naturalistic nu există pe aici ceva spectaculos și nemaipomenit, nici măcar multe locuri unde să poți trage mașina de teren să oprești pentru a face observații. Cu toate acestea, se pot găsi câteva locuri retrase, care să ofere șanse bune de a vedea aspecte eco interesante… peisaje, specii, de a petrece câteva ore printre tufe la margini de pădure. De fapt, este atractiv să cauți acele locuri idilice și decent accesibile, care au lumini bune la apus – astfel încât dacă ajungi de câteva ori la ele să poți petrece timpul în așa fel încât să nu ai regrete (din acest punct de vedere). Cu încetul, se pot împinge limitele zonelor vizitate și pe drumuri lăturalnice pline de noroaie argiloase, cele pe care te aventurezi cunoscând riscurile până și pe vreme uscată. Dar te atrage idea unor poieni nevăzute, cine știe ce priveliști peste râpe și mlaștini.

4 mai 2021. Dupămasa spre seară, Valea Stejarului. O cioară grivă trece în zbor cu o creangă în cioc; își construiește cuib. Vine un corb și este imediat atacat de perechea de ciori; deși corbul este mult mai mare, este șicanat și alungat de ciorile care își apără teritoriul cu vigurozitate. În timpul hârjolelior aeriene, corbul se întoarce de câteva ori cu picioarele în sus, în încercarea de a se proteja de cioroii care se apropie tare de tot.

© dr. Peter Lengyel 

Acest articol a fost publicat în Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Primăvara pe Valea Stejarului

 1. Pierre Dutron zice:

  avant d’habiter à cavnic je suis souvent allé à vadu izei dans la pension de famille de Anna et Puiu IURCA 333 route nationala … et j’y ai appris que les gens de vad comme ils disent, dénomme aussi cet hameau sous le nom de Valea Porcului parce là-bas les cochons circule partout dans le village …. voila ma petite anecdote sur cette belle région où j’y ai rencontré quelques sculpteur sur bois extraordinaire….

  Pierre DUTRON
  Rue sous les Rocs 9
  6567 LABUISSIERE
  TEL Fixe 32.71.570468
  Mobile 32.499742553
  courriel et skype:
  colau3571833@hotmail.com

  ________________________________

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s