Fluturele coada rândunicii – Papilio machaon

Întotdeauna am avut o senzație mai specială când am întâlnit acest future. Printre fluturii de zi de pe la noi îți dă senzația că este ceva mai nobil, deși e clar că referiri antropomorfice nu e decent să atașezi vietăților de alte feluri. Oricum, iese în evidență prin dimensiuni, colorit, stilul zborului, așa încât îl poți deozsebi de alți fluturi chiar și din mersul mașinii. De la distanță poate să fie confundat cu fluturele sabie, Iphiclides podalirius, cealaltă specie a familiei Papilionidae care este prezentă pe la noi; și aceea este tot cu coadă de rândunică, tot galben cu negru, puțin mai palid și mai gracil, cu desenul mai dungat.

Când zici despre frumusețea unei specii, este un aspect cam subiectiv; mai ales să compari diferiți fluturi, care cam toți dacă sunt priviți de aproape, au superbia lor (da, știu, termenul superbia… doar că aici cam asta exprimă senzația).

Îmi pot imagina un câmp înflorit, unde să stau să fac poze macro cu fluturii coada rândunicii, în lumini perfecte, încât să se poată reda cumva senzația aceea de admirație fără de margini pe care o simțeam când eram copil mic – la 5 sau 7 ani iar fluturii aceștia coada rândunicii păreau de o delicatețe și vigurozitate și frumusețe neasemuit de mare. Cam pe același nivel pe care era frumusețea bufnițelor de orice fel, pe care la vremea aceea nici nu le-am văzut niciodată vii, doar știam de existența lor.

 

   

© dr. Peter Lengyel 

Acest articol a fost publicat în Fluturi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s