Primăvara pe Valea Bursucăriei

Valea Bursucăriei a devenit pentru mine o zonă atractivă, una dintre preferințele recente când e vorba de fotografiere naturalistică prin Maramureș. Atât datorită accesului facil cu o mașină de teren, cât a habitatelor variate, și a liniștii relative a locului. Există posibilitatea descoperirii a tot felul de arii care mai de care mai aparte, cu micile lor minunății naturale. Sigur se pot observa prin zona asta multe mii de specii, plus atractivitatea peisajului, luminile, contextul ecologic. Toate astea cu un raport bun al efortului față de rezultatele/ satisfacțiile potențiale. Deja până acum există serii semnificative de imagini despre peisaje, fluturi, reptile, păsări șamd făcute pe aici. Majoritatea dintre fotografii nu au fost văzute nici de mine, încă; doar descărcate de pe carduri pe harduri – așteptând să fie timp și chef pentru ele. Postate pe blog sunt două serii, una de vară alta de toamnă, plus cele de acum care încep să prezinte aspecte de primăvară.

Bursucărie, mai 2021. O întinsă pășune înconjurată de o pădure și mai mare. Câteva stâne unde seara sunt retrase turme de capre și oi. Ziua turmele sunt scoase le păscut pe toate culmile astea, atât pe marea pășune cât prin poieni și pe la margini de pădure. Pășunea are câteva sute de arbori izolați, sau grupuri de câțiva arbori ici-colo. Diferiți de exemplarele din pădure, au coroana globulară și par mult mai viguroși, primind lumină din toate direcțiile. Ne-umbriți de alte exemplare. Poate că trebuie să fie mai rezistenți la furtuni, la fulgere… decât cei din pădure. Dar sunt și beneficii evidente în izolările astea. Cât se poate pentru un arbore, să aibă individualitate. Să persiste multe secole, cu trunchiul extrem de masiv, crengi rupte… dar viu încă… pe când cele din pădure nu au șansa să atingă vârste de astea; evident, din cauza omului care taie versanți întregi.

Sunetele dominante din pășune sunt cele emise de greieri; dinspre pădure și din copacii singuratici se mai aud niște păsări; mai ales cucii cântă persistent, cu stilul lor inconfundabil. Asta poate oferi zona: oi, cântec de cuci și greieri. Dacă ai avea timp, sigur ai da de ceva șerpi, de vipere, de nenumărate insecte, de câteva zeci de specii de păsări care cuibăresc aici, șopârle, salamandre șamd. Dar cine are timp să piardă vremea pe culmile astea?

© dr. Peter Lengyel      

Vara pe Valea Bursucăriei

Toamna pe Valea Bursucăriei

Acest articol a fost publicat în Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s