Primăvara pe Câmpul Ștefan

Bate un vânt rece, de nu îți vine a crede. Norii trec cu viteză peste noi. E mult întârziată primăvara în anul 2021. Climatul Platoului Vulcanic Igniș este din start destul de dur, rece; acum e și mai încremenită atmosfera – în comparație cu modul obișnuit. E ceva frumos în pustietatea asta rece. Se simte o puritate dură a naturii, o sălbăticie aprigă, în care câteva momente însorite pot doar să sublinieze și mai mult că pe aici nu e ușor să exiști.

Interesant ce bine se văd de aici câteva aspecte structurale, geomorfologice. În depărtare apare masivul Gutâi sub forma unui dom vulcanic trapezoidal – având un întins platou orizontal în zona înaltă; mai aproape, se vede cât de perfect-orizontal este un platou aparținând de Igniș. Interesante forme vulcanice.   

Văd că vântureii roșii sunt tot prin zona unde au cuibărit și anul trecut. Și cine știe de când tot pe aici sunt ei, generație după generație – prezența lor este tipică acestei zone, de când o știu.

Și mistreții au fost pe aici când era liniște totală; au întors pajiștea, au scurmat și râmat în căutare de hrană… bulbi, larve de insecte, poate ceva rozător, apoi s-au retras în desișurile de neumblat ale întinselor păduri.

© dr. Peter Lengyel 

Acest articol a fost publicat în Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s