Mistrețul

Mistrețul (Sus scrofa) este o sălbăticiune despre care avem impresia că știm câte ceva; mult, puțin, aproape nimic? Omul privește mistreții mai ales din punct de vedere utilitarist, egocentric, antropocentric. Să nu intre prin porumb sau la cartofi, să nu dijmuiască recolta. E privit din perspectiva gospodarului/ agricultor- țăran care vrea toată recolta doar pentru el. Sau ca sursă de carne, pentru vânători/ braconieri. Împușcat pentru trofeul reprezentat de colții masculului – deci, din perspectiva criminal-vânătorească în care fericirea este de a ucide. Aceste două perspective fiind supra-dominante, aproape că nu rămâne loc pentru o perspectivă naturalistică în care mistrețul este privit ca valoare în sine, ca ființă interesantă care ar merita să fie mai cunoscută. Pe lângă perspectiva țărănească sau criminal-vânătorească, perspectiva naturalistică aproape nu există: deloc nu interesează cum trăiește el, Mistrețul, animalul în sine. Cine să se ocupe de o astfel de porcărie? Cine are vreme de așa-ceva? Să se intereseze pe bune cum trăiește porcul acesta sălbatic?

Deși este o specie prezentă în foarte multe și variate habitate, din stufărișuri ale deltei prin păduri de pe dealuri și munți, prin lunci de râuri și pe la margini de mlaștini, prin preajma zonelor agricole marginale, totuși foarte puțini oameni au văzut măcar un singur mistreț în natură. Deoarece se ferește de om ca de dracu. Este un animal relativ inteligent, adică undeva la nivelul câinelului și delfinilor; prin inteligența asta știe că îi este vital să se țină cât mai departe de om. Să iasă doar în întuneric, când e liniște și nu umblă nimeni; în rest să stea ascuns în cele mai neumblate desișuri.

Mistrețul cu colții de argint. Să auzi cum recită cineva poezia asta la foc de tabără, undeva în noapte spre dimineață, când greu se mai poate defini cine și ce ești.

***

© dr. Peter Lengyel 

Acest articol a fost publicat în Mamifere. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Mistrețul

 1. Radu Mititean via FB zice:

  zilele trecute prin padurile din m-tii Zarandului si sudul m-tilor Bihor am intalnit mai multe cadavre relativ proaspete de mistreti… si unul de pisica salbatica… ma gandesc la ceva boli, ca nu erau animale batrane nici vanate….

  Apreciază

 2. Horatiu Popa via FB zice:

  nu o fi fost pesta porcina? Parca in jud. Arad erau ceva interdictii datorita pestei …

  Apreciază

 3. Daniel Opait via FB zice:

  E pesta porcina in Zarand.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s