Mestecănișul de la Reci

Cum se poate aborda o asemenea arie protejată? Probabil că primul și cel mai important aspect este să te intereseze. Nu la modul maniacal, să ai senzația că doar zona asta e esența universului ( – și mai ales broaștele de mlaștină de aici), ci așa, decent, încât să vrei să o cunoști cât de cât. Cât se poate în viața reală, cu limitările reale. Adică, un prim pas este să conștientizezi că aici există niște aspecte naturalistice interesante, că locul merită atenția. Apoi, să faci în așa fel încât când și când să ajungi pe aici, în condiții variate ale anotimpurilor, luminilor, cu speranțe diferite. La început îți faci o impresie despre diversitatea habitatelor, cum arată la nivel peisagistic zona, cam ce posibilități de acces sunt, care sunt subiectele mai relevante șamd. Nu poți avea naivitatea să speri ca din prima o să faci niște imagini spectaculoase.. dacă ești realist iei în considerare toate felurile de limitări date de disponibilitatea timpului, vremea nefavorabilă, lipsa ta de implicare șamd. Dacă ai făcut măcar una-două vizite prin zonă, deja te poate interesa la modul mai concret ce au găsit alții în zonă, care sunt elementele naturalistice mai de detaliu, când și cum se pot aborda ele. Esențial este să nu îți faci prea mari speranțe, mai bine lejer, cu multă dezinvoltură, să nu aduni frustrări. Să te surprindă pozitiv când lucrurile ies bine sau foarte bine.

De multe ori se întâmplă să aud că: în zona asta nu este nimic, nu am văzut nici una dintre speciile de pe panouri. Nu mă refer la Reci ci la oricare altă zonă. Realitatea este că multe dintre speciile astea au o manifestare discretă, nu e așa de ușor să le vezi. Plante cu flori au câte o scurtă perioadă de exuberanță, apoi specia respectivă aproape că nici nu o poți remarca între atâtea ierburi banale… buruieni sau boscheți… Plus că populațiile lor sunt de multe ori insulare, mici, cine știe în care habitat favorabil unde încă nu au fost distruse. La fel cu variate reptile, mamifere șamd fiecare cu activitatea lui discretă, la unele crepusculară, altele nocturne, altele care se feresc de om ca de naiba. Variate insecte au exemplare adulte câte o anumită perioadă a anului. Diferitele păsări pot să fie prezente doar vara sau doar iarna sau în migrație șamd. Și tot așa. La o trecere rapidă prin zonă poți vedea aspecte generale, peisaje, arbori, câteva habitate și cu asta basta. Pentru a percepe concret, față în față, aspectele naturalistice discrete, interesante și mai speciale, este nevoie de o implicare serioasă, mult timp, răbdare, profesionalism, documentare și… noroc/ hazard care să te ajute. Ceea ce nu neapărat este la dispoziția noastră.

Din aria asta protejată am niște foldere cu poze făcute în trecut, în total văd că sunt 940 de imagini. Desigur, puternic redundante, câteva subiecte mai interesante fotografiate în rafale, când eram în trecere prin zonă. Am oprit câte o zi când și când, sau câte o după-masă. Niciodată nu am prins până acum aspectele cele mai esențiale ale acestui loc, spre exemplu reproducerea broaștelor de mlaștină, când masculii au culoare albastru-azuriu. Probabil și asta a făcut să nu mă intereseze să selectez măcar pozele existente. Dar, cu sau fără broaște albastre, cred că zona ar merita o postare pe blog.

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Carpatii Orientali, Tinutul Secuiesc. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s