Fenyéd – Brădești

Fenyéd – Brădești este un sat în județul Harghita/ Hargita megye; este reședința comunei omonime, formate din satele Fenyéd – Brădești și Küküllőkeményfalva – Târnovița. Comuna Fenyéd – Brădești este recent (2004) desprinsă din comuna Máréfalva/ Satu Mare.

Fenyéd este situat lângă Székelyudvarhely – Odorheiul Secuiesc, la doar 5 km de acesta. Se află la o altitudine de 496 metri, la locul unde valea Fenyéd se varsă în valea Târnavei Mari/ Nagy-Küküllő.     

Prima atestare documentară este din 25 iunie 1532, data când în localitate a fost semnat un contract de înțelegere între doi proprietari de terenuri din sate vecine: Bethlenfalvi Geréb Péter și Kadicsfalvi Benedek László. Variante în care denumirea localității apare în documente ulterioare sunt: Feniód (1567), Fenied (1590), Fenieöd (1602), Fenied (1627), apoi Fenyőd și Fenyéd. În 1910 avea 767 locuitori, maghiari în cvasitotalitate. Făcea parte din comitatul Udvarhely/ Udvarhely vármegye, Udvarhelyi járás.

În 1992 satul Fenyéd – Brădești avea 909 locuitori dintre care 901 maghiari și 8 români. Küküllőkeményfalva/ Târnovița are 656 locuitori. Recensământul din 31 octombrie 2011 constată la nivelul comunei Fenyéd – Brădești o populație de 1915 (sau 1908?) oameni, aproape toți maghiari. La nivelul satului Fenyéd – Brădești, în 2011 se constată existența a 1207 locuitori, dintre care 1180 maghiari. Suprafața localității (satul sau comuna?) este de 16,79 km²; densitatea populației este de 71,89 locuitori/ km². Comuna Fenyéd – Brădești are o populație preponderent maghiară (97,7%), românii reprezintă (1,04%), pe lângă care mai sunt și câteva persoane cu etnie nedeclarată/ altă etnie. Marea majoritate sunt maghiari romano-catolici (82,72%), dar există și maghiari reformați (10,13%), maghiari unitarieni (3,71%) și români ortodocși (1,1%). În privința a 1,04% dintre oameni nu există date despre apartenențe religioase. Populația medievală a rămas catolică pe tot parcursul secolelor, și azi reprezintă marea majoritate; cei de religie/ confesiune reformată și unitariană sunt maghiari care au venit din alte localități.

Biserica romano-catolică în stil baroc ridicată în 1763 se află pe locul unei biserici medievale care a existat anterior în acel punct; elemente din biserica medievală veche au fost reutilizate la cea reconstruită, astfel se păstrează ancadramente de piatră, bazinul pentru botez precum și o cruce mare de lemn utilizată la procesiuni religioase. Ca efect al creșterii populației satului, în 1925-1926 au fost executate lucrări de extindere și renovare.

Locuitorii satului munceau atât în stil rural cât și la locuri de muncă din oraș, din Odorheiul Secuiesc, aflat la doar 5 km. Pentru piețele acestui oraș se produceau multe legume/ zarzavaturi, mai ales ceapă.

În satul Küküllőkeményfalva se practica exploatarea lemnului ca preocupare importantă; trunchiurile erau lăsate pe apa râului, de unde mai apoi erau scoase cu caii.

Se păstrează tradiția udatului de Paște, variate obiceiuri legate de muncile agricole, sărbători religioase catolice. Anual se organizează bal de farșang la sfârșit de iarnă, bal de recoltare – toamna, zilele satului șamd.

Dávid Mózes, un locuitor al satului, a ajuns vestit pentru porțile sculptate și pictate în stil traditional; atât tatăl lui cât bunicul se ocupau de aceeași activitate. Numele lui se păstrează pe unele porți.

La vest-nord-vest de localitate pe un deal există niște zone abrupte care au deschideri de grote ce se observă de la mare distanță. Îmi imaginez ce interesant poate să fie să vezi locurile astea de aproape, măcar un zbor cu drona pentru a observa niște detalii ale realităților, aspecte de geomorfologie și peisagistică ce nici nu le bănuiești încă. Odată la luminile răsăritului, când locurile sunt uscate și te poți apropia cât mai bine de zona respectivă… așa ar trebui să fie la modul ideal.

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Tinutul Secuiesc. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Fenyéd – Brădești

  1. Dana zice:

    Frumoase fotografii – precum in cer, asa si pe pamant…

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s