Colaborarea cu televiziuni

Azi am o zi excelentă. O discuție prin care am agreat colaborarea consistentă cu o televiziune reprezentativă în Transilvania. Aici discuția a pornit la inițiativa lor. Mai e deschisă o altă discuție, cu o altă televiziune reprezentativă pentru Transilvania, unde inițiativa a pornit de la mine. Acolo încă nu se știe cum o să fie, dar e destul de probabil să ajungem la ceva înțelegere. Rar există senzația de fericire și nu ține mult. Dar acum începutul colaborării formale e un motiv de sinceră bucurie. E efectul câtorva zeci de ani de muncă serioasă, zi de zi de zi. Altfel nici nu se punea problema.

Povestea cu televiziunile, adică tatonarea variantelor de a încerca ceva colaborare concretă, a fost începută de ani de zile. Cel puțin de 3-4 ani. Nu zic că a fost o activitate focusată ci mai mult dezvoltare de colaborări de moment, discuții despre cum ar putea să fie ceva mai consistent șamd. Ceea ce e clar e că totul a rămas la ideea de proiect, suspendată în nimic. Cauzele sunt multe, variate. Multe dintre entitățile de acest gen sunt aproape ermetic închise, aflate sub controlul unor grupuri pentru care ideea de natură, protecția mediului nici nu cred că ar exista pe undeva. Nici măcar promovarea atracțiilor turistice sau culturale. Nu se percepe dorința de a crește atractivitatea emisiunilor pentru publicul larg, sau asumarea unui rol educativ. Adică, per total multe se ocupă de orice altceva decât de aspectele astea. Există și excepții de la mâzgă; depinde de câte o persoană sau două, un context favorabil, un moment în care așa-zis asterele se aliniază. Situația nu poate să fie forțată, nu se poate previziona, doar se poate spera ca odată și odată să se întâmple. Iar dacă e totul OK, trebuie să ai materiale pregătite, disponibile, diversificate, spectaculoase. Pentru că orice window of opportunity se deschide și se și închide, nu te așteaptă. Multe lucruri nu te așteaptă.

Dacă nu ești prea naiv, vezi cam cât de alunecoase sunt aspectele de acest tip. Și cam cât de mare incertitudine poate să fie pe termen mediu. Chiar și lucrurile care azi par super-stabile și OK, mâine pot să fie amintire. Ceea ce e sigur e doar ceea ce a fost. În trecut. Asta este atitudinea pozitivă, realistă, ancorată în experiența de până acum.

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Filmare. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Colaborarea cu televiziuni

 1. Petruta Moisi via FB zice:

  Imi e cumoscut scenariul. De cand PSD controleaza Galati-ul, intai am refuzat eu sa cooperez cu ei, deci nu access la retele TV locale ca in anii de dinainte. Am obosit so eu, se pare.

  Apreciază

 2. Criticalmassro Mureș via FB zice:

  În ultimii 20 de ani, televiziunile locale (despre asta vorbim, nu?) nu sunt interesate, în experiența noastră, de nica, ce nu se încadrează în direcția specificată de patridul la putere. Și oricum, vorbim de lucruri de nișă. Așa că, e timpul de gândit big și de abordat ăia mari, de nivel internațional. Cu muuuuulți ani în urmă, am trecut și noi prin criza asta. De atunci, nimic nu s-a schimbat.

  Apreciază

 3. Peter Lengyel via FB zice:

  In cazul acesta nu sunt televiziuni locale ci cu acoperire pe toată Transilvania. Am început ceva discuții și la nivel International, dar calm… ca știu ca nu e simpla povestea. E o piața concurențială foarte dura.

  Apreciază

 4. Jon Grieg via FB zice:

  Pierdere de vreme, pt ca toti au niste interese meschine si isi protejeaza bisericuta. Chiar daca reusesti cumva sa treci de „glass ceiling”, se dovedesc extrem de zgarciti / nu merita. In tampenia lor, evita relatiile de schimb sau de colaborarare cu televiziuni din Strainezia – indispensabile pt proiecte despre natura, pe termen lung.

  Apreciază

 5. Liana Deac zice:

  Ma bucura entuziasmul ce-l debordati, numai ca e sentmentul trait si de altii candva, dar rasuflarea de scapare va aparea ca dezamagiri in timp ,  care se tin lant in colaborari cu MEDIA ades. LMD

  Apreciază

 6. condeiblog zice:

  Am intrat să vă felicit, pentru că vă împărtășesc bucuria de acum. Atât! Fără sfaturi și temperări… Acum e bine, mai încolo vom mai vedea… Trăiți clipa, în fond e un cadru al vieții!

  Apreciază

 7. Dana zice:

  Felicitari si la mai mare! Sper sa va vad la una din televiziunile nationale.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s