Potențial pandemic la SARS, MERS, H5N1, ebola

Pandemia covid ne arată cam care este efectul societal dacă un virus capabil să producă chiar și o mortalitate mică… ajunge să se răspândească în populația umană globală totalmente interconectată. E un fel de test, să vezi cam de ce suntem capabili – sau incapabili. Din păcate pentru noi, există multe alte virusuri cu potențial pandemic, de la gripa aviară H5N1 la ebola, plus alte variante SARS și MERS, astea pentru a menționa câteva nume despre care e clar cam de ce sunt ele în stare. Față de ebola și gripa aviară, coronavirusul acesta acum problematic este un fel de glumă nesemnificativă. Doar pentru a pune lucrurile în perspectiva corectă. Având aceste elemente clare, nici nu e nevoie să extinzi analiza asupra virusurilor care sigur există în teren la nivel global (inclusiv în hrana populațiilor umane care consumă bushmeat la ordinea zilei), virusuri care încă nu au ajuns să se manifeste în așa fel încât să aibă un nume. Dar ele evident că sunt acolo. Looking for the summer.

Poate că ai văzut că de o bună vreme tot pâlpâie ceva semnal roșu cu epidemiile de ebola prin Africa. Când se stinge un focar, când apare altul. Problema este evident acolo. Dacă ar rămâne acolo pe termen nedefinit, poate nici nu aș scrie despre asta, că avem și alte dureri ale noastre – doar că ai văzut că astea nu rămân locului. Și interesant cine a venit să ajute autoritățile africane din țări care oricum sunt vai de mama lor. Au venit Rusia și Cuba la modul evident – țări de astea comunistoide, cu probleme de toate felurile, dictatoriale șamd. Adică astea au trimis personal medical în zona focarelor, rușii au dezvoltat ceva vaccin ebola, la fel ca alți cvasi-comuniști, chinezii. Unde era în toată povestea asta lumea civilizată? Cei bogați, ne-comuniști? UE era preocupată de birocretinismele ei – trebuia reglementată curbura la banane, USA era preocupată de sex oval în biroul oral (sau invers) ori avea prioritatea să mai bombardeze câteva țări. Organizația Mondială a Sănătății era în concediu de boală. Te și miri că încă nu avem o pandemie globală cu ceva mult mai dramatic decât catastrofa covid actuală. Cât despre capacitate de acțiune îi UE și SUA, cu pandemia covid am văzut din păcate cam de ce sunt ele capabile la ele acasă, ce să mai zici de intervenție medicală în Africa… la ebola.

În ceea ce privește Uniunea Europeană, pandemia asta a arătat câteva dintre realitățile ei, cele care nu apar în documente, dar sunt mai importante decât orice poveste pe hârtie. Ignorarea realității a fost un bun început, când structurile focalizate pe aspecte de genul acesta erau totalmente în afara subiectului. Apoi, la dezastrul în desfășurare în Italia, restul țărilor aveau telefonul închis… atât despre solidaritate intracomunitară. Cât despre incapacitatea de a produce vaccin în UE… un alt element penibil. Să fie importat din Rusia, China, SUA… asta arată că Europa e plină de ifose, dar când e cazul să facă față situației… zero barat. A fost un test trist, nu pe hârtie, ci live.

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Bacteriene si Virale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Potențial pandemic la SARS, MERS, H5N1, ebola

  1. Zavalic Vasile-Nicolae via FB zice:

    Istoria se repetă, timpurile și epidemiile sunt altele. Un exemplu : acum doua sute de ani, în Olanda în plină dezvoltare cu prima companie marină privata, lalelele și bulbii lor au ajuns să coste averi, valorau mai mult decât viețile oamenilor, dar ceva curios s-a întâmplat, a apărut ciuma bubonica care a readus scara valorilor la normal. Atunci când omul se crede stăpânul universului, natura, din care și omul a aparut, își cere dreptul înapoi.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s