Video: A Winter Night Ride in My Hometown

Poate că la fel de interesant precum un film rezultat este procesul creației în sine. Primul video pe care l-am început cu intenția de a îl pune pe youtube este ceva cu Sighetul. Noaptea, iarna. Erau niște cadre filmate cu Go Pro montat pe mașină, un folder care stă de ani de zile pe ceva hard-disk. Am ales astea că erau cele mai puține și mai simple, aparent. Când vezi acele fișiere, din start ai o problemă cu ele: nici tehnic nu sunt ele perfecte, apoi Sighetul nu seamănă cu Monaco sau Paris. Dar asta este. Pentru cei de aici este un fel de iubire și mândrie.

Norocul e că a fost o noapte în care erau foarte puține mașini parcate prin zona centrală, mai ales Centrul Vechi era cam liber. Se văd bine clădirile. Zăpadă, noapte, nu se văd problemele atât de tare. Am transformat totul în alb-negru și am editat cât de cât imaginea. Nu mai apar elemente deranjante, precum clipirea verde a unei reclame de la o farmacie spre exemplu, care să distragă atenția de la arhitectura locului. Pare destul de acceptabilă filmarea. Doar că ce poate ea să zică, o tură cu mașina? Dacă etichetez cumva clădirile, să se vadă care ce este, ar mai da ceva sens. Am și făcut un test, cu primăria, biserica ucrainiană. Cu portocaliu dă bine. Doar că trebuie făcut la fel la toate clădirile mai reprezentative, și la multe nici nu le știu numele. Mai ales că trebuie să apară cumva și denumirea lor pe vremea când au fost construite. O altă problemă că lipsesc imagini cu tot felul de clădiri emblematice, Sinagoga, Universitatea Babeș Bolyai din Sighet, Liceul Dragoș Vodă, vila Groedel, șamd. Nici Palatul Culturii nu se percepe bine e doar o trecere pe lângă clădire. Biserica reformată deloc nu e iluminată, de parcă nu ar fi cea mai înălțătoare clădire a Sighetului. E întuneric beznă în zona asta, la fel și fațada fostei prefecturi a Maramureșului Istoric. E mult întuneric în zone care ar merita altceva, și nu cred că te miră asta.

Un total alt nivel ar avea acest video dacă ar include și ceva time-laps-uri cu noaptea de iarnă, zăpadă, pe cât posibil ninsoare abundentă. Să se vadă clădirile cele mai interesante. Evident, tot în alb-negru. Cum o să se poată face tehnic astea, la luminile care sunt destul de jalnice, habar nu am. Așa că sunt câteva blocaje cu filmul acesta. Dacă începe să ningă zilele (nopțile) astea, am să încerc să văd cum se poate progresa spre realizarea cadrelor care sunt necesare.

I-am dat un titlu în engleză. Am adăugat ceva muzică, temporar, Trilul Diavolului, vioară și pian, interpretat de maestrul Galați, înregistrat la Sighet, la un concert sponsorizat și organizat de Clubul Rotary. Poate rămâne așa sunetul (oricum, trebuie editat), poate nu, mai văd eu. Până la finalizare, inclusiv inscripționare la final cu muzica, mai este ceva bătaie de cap cu povestea asta.

Aștept să ningă, cam la fel cum doream asta în copilărie. Demult nu am mai avut senzația. Mă uit la previziuni și zice că de marți până duminica o să fie zilnic șanse de ninsoare, cam 40-50%. Și cam permanent câteva grade minus. Asta presupune că la Sighet o să fie posibil să filmez imaginile de noapte de iarnă pe care le doresc. Problema cu foarte multe locuri interesante este că ele nu o să fie decent iluminate. De facto, o să fie beznă. Dacă e să utilizezi Blackmagic Ursa, nu prea ai nici o șansă. Se comportă foarte prost la lumină redusă. O probabilitate mai mare este să fie OK cu Panasonic HC-X1000, dar și camera asta are ceva probleme când e să filmeze pe lumină spre zero. Pe încercate, de la caz la caz, trebuie să ridici sensibilitatea, gain (un fel de ISO), și probabil să ajungi și la supergain poate pe la 30: desigur, setarea presupune și zgomot de imagine, dar dacă ninge, nu o să fie asta problema. Sau la stilul acesta de filmare, mai bine ceva zgomot de imagine, aproape nedetectabil chiar și de cel specializat, decât să nu ai detaliile care să conteze. Clar totul trebuie tras de pe trepied, cred că nici nu mai trebuie să zic asta. Cât privește setări pentru time-lapse, merge pe încercate. Așa se poate spera să ai materialul brut în care să fie imagini luminoase cu clădirile emblematice, în care să se simtă iarna, noaptea, ninsoarea. Din ele poate să rezulte prin prelucrare un nivel tehnic și artistic care nu cred că a fost făcut vreodată pe aici.   

15 minute și 40 de secunde. Muzica ce o să fie fundalul pentru filmul cu noaptea de iarnă la Sighet este Sonata Diavolului, compusă de Giusepe Tartini, interpretată de violonistul Florin Ionescu-Galați (Filarmonica din Brașov), la un concert din 22 noiembrie 2016 la Sighet, eveniment organizat și susținut financiar de Clubul Rotary Sighet. Înregistrarea respectivă are durata de 15 minute 40 de secunde. Dacă e să fie integral inclusă în film – și clar că asta e soluția dezirabilă, e nevoie de imagine de calitate care să acopere timpul acesta. Nu mai mult, nici mai puțin. Chiar dacă ar exista up-date-uri peste ani, cu cadre noi incluse, dimensiunea în timp a filmului atât trebuie să rămână.        

© dr. Peter Lengyel     

Acest articol a fost publicat în Maramures, YouTube. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Video: A Winter Night Ride in My Hometown

 1. Foarte, foarte frumoasă poveste, parcă eram acolo și mă plimbam cu mașina. Când conduceam îmi plăcea să ies noaptea , adoram aceea liniște a orașului, iar de muzică ce să mai vorbesc. FELICITĂRI.

  Apreciază

 2. Felicitări, foarte frumoasă poveste. Carmen Preja

  Apreciază

 3. peterlengyel zice:

  Am incercat sa pun aici linkul de pe facebook, unde am pus acel draft de film… dar vad ca se cam dusmanesc platformele astea intre ele si apare ceva eroare. O sa fie candva pus filmul final pe youtube, si va exista link si aici. Dar asta peste 2 luni, sa zicem.

  Apreciază

 4. Șarolta Ayssa Arcan via FB zice:

  Doamne, nici o masina parcata!!!!!! Vai de mine cum arata, nu pot sa cred ca exista asa ceva!!!! Vreau acolooooo. Ma rog, m-am mai uitat odata si sunt cateva, ico colea dar e ca si cum n-ar fi, asa de razlete sunt, Buc e un cimitir de harburi

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s