Yahoogroups – Conservarea Biodiversității

Lista de discuții Conservarea Biodiversității… După 12 ani, azi a dispărut lista. A avut peste 20.000 de mesaje, a avut și momente cu peste 2,500 de abonați. Azi au fost desființate grupurile Yahoo. A mai murit ceva în acest an minunat.

Când am creat acel grup (2008), am avut destul de multă muncă pentru a dezvolta inițiativa. Fără nici un fel de proiect, fără susținere. Și, cu toate acestea, cam în jumătate de an a devenit cea mai viguroasă și viabilă modalitate de a facilita comunicarea celor care se ocupă de acest domeniu. Au fost dezbateri efervescente, a existat și lună în care au fost mult peste 500 de mesaje scrise de cele mai variate personalități din domeniul eco/ naturalistic. Au fost și conflicte, greu de managerizat. Apoi a mai scăzut traficul, iar când avea tendința să rămână sub 100 de mesaje pe lună am făcut eforturi personale pentru a nu ajunge sub nivelul respectiv. A revigora discuțiile. A mai trecut ceva vreme până am acceptat că nu are sens să te zbați de unul singur, că trebuie lăsate lucrurile la nivelul la care au capacitatea acei 2500 de oameni. Asta era sub 100 de mesaje pe lună, undeva pe la 70-80. Oricum erau interesante. Apoi yahoo a decis să șteargă arhiva listei, au dispărut toate. Acum yahoo a decis să desființeze toate grupurile/ yahoogroups. Probabil că nu aveau sens. Nu erau rentabile. Erau învechite. Nu mai e nevoie de fosile digitale. Cine naiba mai comunică pe e-mail? Senzația este de parcă ar fi aruncat ceva bombe peste Hiroshima.   

A fost creată o nouă listă pe o altă platformă dar o să fie… altceva. A reconstrui măcar în parte atmosfera formată din comunicarea de peste 12 ani… nu e realist să speri că o să fie ușor. Ai zică că e mult mai probabil că fie imposibil. Dar vom vedea peste un timp… cât de tare s-a ales praful. Și din asta.

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Yahoogroups – Conservarea Biodiversității

 1. Laura Alexandrov via FB zice:

  MULTUMIM FOARTE MULT Peter Lengyel

  Apreciază

 2. Liana Deac zice:

  Timpul decide pt toti si speranata nu piere niciodata. Sarbatori cu bin e TUTUROR

  Apreciază

 3. Constantin Turmac via FB zice:

  A fost o perioada in care era singurul loc prin care puteți sa mai “vorbesti” cu cineva despre astfel de subiecte…
  Si eu am pierdut similar de 3x sute de comunicări (MBA – 5ani / experți – 8 ani / facebook – 2 pagini x 3ani / Yahoo 1 pagina cu circa 1200 de linkuri in circa 120 categorii …

  Apreciază

 4. Radu Mititean via FB zice:

  pe groups.io iti ia cam 1 minut sa faci o lista noua si abonarea se poate face trimitand un simplu e-mail. Eu am facut ieri o duzina de liste noi sa le inlocuiesc pe cele de pe yahoogroups. pentru domenii sau structuri unde nu e fezabila comunicare pe grupuri de Fb sau whatsapp sau alte asemenea, unde nu ai „subject” nu ai posibilitate de sortat si regasit mesajele etc.

  Apreciază

 5. Peter Lengyel via FB zice:

  asta am si facut si am si trimis link pe lista yahoogroups cand inca functiona (dar am impresia ca rata de migrare de pe o lista pe alta o sa fie foarte redusa)

  Apreciază

 6. Florin Stoican via FB zice:

  Buna treaba Peter cu lista asta. Bravo!

  Apreciază

 7. Alexandru Marian Toniuc via FB zice:

  Păcat ca nu ati recuperat mesajele. A fost un moment în care trebuia doar trimis un mail si, in cateva zile yahoo group iti livra arhiva completă comprimată pe e-mail. Eu am primit nu numai arhiva grupului pe care îl administram ci, în același pachet, și arhivele celorlalte grupuri în care am fost membru. E posibil la sa se fi intamplat asta si cu arhiva listei de Biodiversitate. Adică administratorul altui grup, membru al listei dvs. sa o fi primit-o împreună cu arhiva grupului propriu. Aruncati o intrebare.

  Apreciază

 8. Peter Lengyel via FB zice:

  Eu am mesajele respective pe e-mail, asa cum au venit ele, peste 20.000, bucata cu bucata. Dar daca arhiva nu e structurata si nu e online, nu mai e accesibila membrilor, mai mult decat atat nici nu mai exista grupul respectiv… tot e un fel de dezastru moral.

  Apreciază

 9. Radu Mititean via FB zice:

  Peter Lengyel mai anunti de rog o data adresa noului grup? Ca sa se mai poata inscrie „intarziatii” ce ei trebuie doar sa dea un mail cu [numegrup]+subscribe@groups.io si e rezolvat… nici eu nu am apucat….

  Apreciază

 10. Dragos Stefan Mantoiu via FB zice:

  Îmi pare rau, dar grupul scăpase de sub orice fel de control. Devenise ceva foarte acid. Am ales de mult sa ies, pentru că nu există limită a bunului simt. Înțeleg nevoia lui și te felicit pentru efort. Nu sunt eu mai bun că alții, pur și simplu erau personaje care te făceau să te întrebi, oare o sa ajung și eu așa cândva? Sper că nu… Poate o sa reușești din nou să îl pui pe picioare. Poate o sa fie mai bine, însă oamenii aceia vor reveni și vor avea din nou păreri vehemente, gândind că așa e bine, așa se face, așa e lumea… Lucram în ceva ce ne consuma psihic. Spor in tot ceea ce faci și sincere felicitări că ai făcut ceva de genul din proprie inițiativă.

  Apreciază

 11. Petruta Moisi via FB zice:

  Curaj, Peter! Ar fi utila o insiruire de realizari, memoria oamenilor e deficitara in pandemie! Curand, deci, mai existam si mai activam! Sarbatorile cu vesti bune si sanatate! Salutari tuturor!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s