Alertă extremă de inundații – cod roșu

Acum am primit de la ISU – pe telefon – o alertă extremă de inundații, cod roșu. Să nu folosești podurile, să nu folosești infrastructura rutieră care poate să fie inundată, să te retragi din zonele inundabile, să te pregătești de evacuare etc. Frumos de tot. Cod roșu pentru râurile Tisa, Iza, Vișeu, cod portocaliu pentru Lăpuș, deci cam tot din Maramureș. Interesant este că ISU nu a trimis nici un fel de cod roșu de atenționare de tăiere a pădurilor din Maramureș, inclusiv pe mii de hectare de pe versantul nordic al Munților Rodnei – din parc național, sau pe uriașe suprafețe din Parcul Natural Munții Maramureșului – cu pădure rasă până în gol alpin. ISU nu a trimis alertă cod roșu nici când zonele inundabile ale râurilor, culoarele lor naturale, au fost și sunt pe rând îndiguite, betonate, distruse în fel și chip, astfel încât văile nu mai pot prelua cantitățiile uriașe de ape venite din munții dezgoliți – asta inclusive în situri Natura 2000 pe Iza, Tisa șamd. ISU nu a trimis nici un cod de mafie politică transpartinică combinată cu mafia pădurilor și mafia apelor. Nici o alertă despre vilele și luxul în care își duc existența politrucii, pădurarii, milițienii care au tras tot ce se putea din tăierea de pădure?

 

Bine, e clar că a plouat mult și foarte mult în ultima perioadă. Dar au fost create toate condițiile pentru a avea mai devreme sau mai târziu inundații devastatoare. Enorm de mari suprafețe cu pădurile rase, unde apa nu mai este reținută de stratul de vegetație inclusiv în mușchi și litieră. Râurile încorsetate între diguri, fără loc de revărsare naturală, care să atenueze viteza de curgere a apelor și agresivitatea viiturilor. În săptămânile trecute au fost deja câteva inundații locale în Maramureș, ca efect al unor ploi torențiale. Dar se poate forma și o problemă mult mai mare… dacă există condițiile. Și ele cam există…

 

Acum trimite atenționare. E ca și cum peste 2 minute avionul o să lovească stâncile. Cod roșu.

 

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Alertă extremă de inundații – cod roșu

  1. Radu Mititean zice:

    Pai taierea abuziva a padurilor si ocuparea functiilor publice de catre persoane care nu ar ti trebuit sa ajunga vreodata in asemenea functii este o constanta a ultimelor 3 decenii, sa ca nu au cum sa fie de responsabilitatea lui ISU ca e ceva vechi, continuu, previzibil…… Deci degeaba de plangi de ISU ca alea chiar nu sunt treaba lor…. Asa cum cand cineva pe fata sumineaza securitatea statului nu ai ce blama serviciile de informatii ca alea trebuie sa ii depisteze pe cei care ar face asa ceva pe ascuns, in secret… pe cei care o fac la lumina zilei trebuie sa ii ia in vizor Politia, Parchetul…..

  2. Peter Lengyel zice:

    Evident că ISU nu se ocupă de aspecte legate de tăieri de pădure, îndiguiri aberante, politruci, mafiotisme șamd. Era doar o exprimare care să arate că situația cu inundațiile nu apare din senin, ci la baza ei se află toate mizeriile societale posibile și imposibile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s