Costul ne-finanțării cercetării biologice

Cred că devine destul de clar cam care este costul când nu investești la timp și la modul serios în cercetările biologice. Nici măcar dacă investești la modul masiv… siguranță în capacitatea de a rezolva problemele nu poate să existe – vezi situația HIV-SIDA. Dar atunci când nici nu ai oamenii pregătiți la modul serios și în număr mare, laboratoarele dotate ultimul răcnet – pentru a avea capacitatea guvernamentală de a aborda problemele care apar… atunci ești cu fundul gol. A te baza pe cercetarea finanțată de corporații big pharma este cea mai mare naivitate… că ăștia se ocupă de scoatere de profit, din creme contra ridurilor și botox. Ăștia profitori te lasă baltă exact când ai nevoie de ei.

 

Acum se alocă sume uriașe pentru a grăbi procesul de creare de vaccinuri… dar există situații când banii vin tardiv. Eficiența finanțării poate exista doar dacă banii se dau la timp, pentru a construi sistemul… dezvoltare de resurse umane/ informaționale/ echipamente… un tot unitar care să fie apt de a funcționa în momentele când e necesar… când nu ai altă soluție. Și ai nevoie de variate entități de acestea. Nu te poți baza pe una… că dacă ea ratează… nici nu vrei să te gândești. Era previzibilă situația asta? Nu există sumă care să compenseze delăsarea timp de decenii… batjocura la care a fost supusă cercetarea biologică la nivel planetar. Cei care puteau eventual rezolva problemele, poate s-au sinucis pe parcurs, când se termina careva proiect și nu vedeau nici o șansă de a mai continua existența umană; sau au semnat ceva contract cu laboratoare militare; sau au ajuns la ceva big pharma unde se ocupă de căcaturi din care se pot scoate bani de la cei mulți și proști.

 

Ceea ce este clar: finanțarea guvernamentală a cercetării biologice fundamentale a fost catastrofală. Iar rezultatul îl vezi azi: 280.000 de morți până acum, 4 milioane de contaminați, economia globală în cădere liberă. Când se face un calcul economic în privința pierderilor… nu cred că există posibilitatea de a exprima suma totală. Și cred că îți este clar că acesta este doar începutul. E foarte posibil ca acum să fim în primele 10% din criza asta. Oricâți bani ai aloca acum… dacă nu ai cercetătorii geniali, pasionați, pregătiți în număr mare, cu creierele și echipamentele turate… ai belit carasul.

 

Sumele alocate cercetării biologice au fost derizorii, penibile. Permanent. De multe decenii. Și nu mă refer la zone periferice, mizerabile, de astea de la marginea civilizației, unde gunoiul politic este evident. Din păcate, inclusiv în cazul statelor civilizate ale vestului, alocarea pentru cercetarea biologică a fost un fel de bătaie de joc. Toată prefăcătoria asta de a te juca cu cercetarea fundamentală, toată mizeria asta în care a fost împinsă cercetarea – singura care putea reprezenta o șansă la momentiul când lucrurile se înrăutățesc… toată această ne-alocare de importanță se răzbună acum. Și nu are nici un fel de reținere de a o face. Coloși economici sunt muribunzi, întregi sectoare de activitate sunt falimentare, țări întregi sunt în zona de dezastru la un mod incredibil. Pentru că acei căcați care se numesc politicieni, politruci, nu au conștientizat la timp cam care este ordinea priorităților. Iar acum… e gata de sistem.

 

Cam cât de eficientă economic putea să fie construirea unui sistem planetar de cercetare biologică – demn de secolul 21? Probabil că fondurile investite aduceau un beneficiu de trilioane de ori mai mare decât suma alocată. Calculul acesta se va putea face când pandemia cu coronavirus o să fie terminată (dacă între timp nu apare alta, cu altceva, dintre oricâte versiuni virale plauzibile).

 

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Bacteriene si Virale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Costul ne-finanțării cercetării biologice

 1. Bogdan Giuşcă via FB zice:

  Un biolog american ale cărei contribuții au fost folosite la descoperirile pentru care cineva a câștigat premiul Nobel în chimie nu și-a găsit ani de zile nimic de lucru în știință, așa că lucra ca șofer.
  https://www.cnet.com/news/the-8-an-hour-shuttle-driver-behind-a-nobel-prize/?fbclid=IwAR01oyCM3VPR74x2ppYpUugT8PqASXrwTDcIRytORCPuQj5pWHMWAxvUYZM

  Apreciază

 2. Adrian Ruicanescu via FB zice:

  Da, pentru că nu se face distincția dintre cercetarea fundamentală, care are ca scop A ȘTI / A CUNOAȘTE, fără să prioritizeze răspunsul la întrebarea LA CE FOLOSEȘTE. Acest răspuns poate vine, poate nu, poate vine mai târziu (de exemplu tezaurul de posibile medicamente care se găsește în veninurile șerpilor, viespilor, scorpionilor, păianjenilor etc.) sau folosirea larvelor de muscă verde pentru curățarea cangrenelor, ceea ce nici un instrument chirurgical uman nu poate.
  Continui…. și cercetarea aplicativă, care de fapt este prestare de servicii.
  După părerea mea, cercetarea aplicativă ar trebui plătită din bani privați, coloșii mari, au laboratoarele de cercetare proprii, setate exact pe ceea ce produc ei. Unitățile economice mai mici, se pot asocia dacă au activități similare și lansa licitații de proiecte specifice pe nevoile lor.
  Cercetarea fundamentală ar trebui finanțată 100% de stat, încurajate proiecte pe teme proprii, fără obligativitatea de cofinanțare din partea agenților economici.
  Dar amestecarea tuturor cercetătorilor fundamentaliști și aplicativi, cercetarea biologică în aceiași găleată cu cercetarea industrială, biologii care studiază biodiversitatea împreună cu biotehnologii în aceleași licitații de proiecte și cu îndeplinirea termenelor și condițiilor dictate în special de ingineri, este pur și simplu distrugerea cercetării.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s