Libertatea sau Nelibertatea Presei

Azi este Ziua Mondială a Libertății Presei. Este o zi foarte tristă, când vezi trendurile globale. Când vezi câți dintre jurnaliști, reporteri, cameramani, bloggeri șamd au murit împușcați de aproape sau au fost terminați în ceva pușcărie.

 

Pe de o parte, credibilitatea și probitatea morală a marilor structuri media este foarte clar sub semnul întrebării. Există politici editoriale definite de cei care dețin controlul financiar asupra entității respective. Indiferent că este vorba de structuri private, aflate sub influența unor partide sau a unor țări… ele sunt un fel de entități de manipulare a opiniei publice. Libertatea lor este puternic chestionabilă. Jurnaliștii care lucrează în aceste locuri au o mică spre foarte mică marjă de mișcare. Per total, un fel de slugi. A presupune că în acest domeniu există o reală libertate a presei… este o naivitate.

 

Pe de altă parte, există un fel de jurnalism independent și informal, al celor care au bloguri, canale youtube, social media șamd. A susține astfel de activitate independentă, lipsită de finanțare…, expusă oricând unor șicanări sau agresiuni guvernamentale ori corporatiste… iar este pe muchie de cuțit. A presupune că în acest domeniu difuz există o libertate reală, iar este o naivitate, atât din cauza lipsei de resurse – fără de care nu prea se pot face chestii serioase… pe de altă parte din cauza expunerii la orice fel de agresiuni din partea entităților corporatiste sau guvernamentale.

 

Din toată diversitatea de opinii se poate eventual filtra ceva aproximare a realității, dar pericolele de toate felurile, de la cvasi-imposibilitatea finanțării opiniilor independente, la manipulări de toate felurile,… până la expunerea formatorilor de opinie la lichidare fizică – fac parte din acest dezastru. Ca o concluzie, viitorul nu sună bine.

 

Cum era oare dacă atunci când au fost primele manifestări aberante ale tânărului Hitler – existau jurnaliști care să îl pună la punct cât de cât. Dacă îl prezentau ca pe un pericol pentru toți prin stilul lui ciudat. Doar că pe atunci părea un pictor amator jerpelit, un ciudat nesemnificativ fără nici o importanță. Îți poți imagina că lumea putea să arate totalmente altfel. Bine, filosofic îți poți pune întrebarea dacă acel context istoric nu producea oare un alt Hitler… dar asta deja e prea teoretică problemă. Sau dacă existau jurnaliști care să țină piept expansiunii bigoției religioase islamice în Afganistan sau în Iran… oare cum putea să fie? Știu, acum e târziu să mai comenteze careva, că este executat în 5 minute. Când nu zici lucrurilor pe nume până când se poate.

 

Jurnalistul nu alege subiectul pe baza relevanței acestuia. Există multe subiecte care nu se pot dezbate public… din variate motive. O uriașă autocenzură există și în lumea vestului, pe bază de politically correctness. Cu cât sunt subiecte mai vagi, mai neutre, mai superficiale, mai din trecut, cu atât mai bine – mai simplu de abordat. Poți scrie despre Hitler, dar nu despre careva Hitleruț aflat în stare incipientă… in statu nascendi. Iar când se face din el ditamai Hitler mare… iar nu poți să mai zici ceva. Decât după… când e tardiv. Până și în lumea liberă, jurnalismul a devenit o preocupare foarte riscantă. Iar în zonele cu mai puțină libertate, nici nu se pune problema. Acolo se scrie după dictare. Dictatorul dictează. Și, interesant este că până și în locuri care par destul de libere, doar 5 minute nu te uiți și imediat e gata totul… ești înapoi la dictatură. Așa că e frumos.

 

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s