Șarlatanie ortodoxă: lumina sfântă și orbirea țăranilor

În limba maghiară există o expresie, un cuvânt compus “parasztvakítás” – care în traducere ar însemna orbirea-țăranilor. Se referă la inducerea în eroare a celor naivi, șarlatanie ieftină. Fix asta este povestea cu lumina sfântă care se aprinde de la sine în Ierusalim. Un semn de la Dumnezeu. E nevoie de o mare masă de oameni naivi și de o mică masă de escoci. O șarlatanie de doi bani, o mizerie. Orbirea-țăranilor.

 

Un episcop armean de la Biserica Sfântului Mormânt vorbește… “Aprind lumina de la lampa care se află aici. Tradiţia spune că focul vine din cer. Noi credem că e un miracol. Eu am participat la trei ceremonii şi nu s-a întâmplat nimic. Dumnezeu nu face miracole doar ca să le facă oamenilor pe plac. Sunt declaraţii false, îmi pare rău. Eu am făcut asta de trei ori”, a declarat el.

Este integrat aici și un scurt video, de pe ProTV.  https://stiri.md/article/international/un-episcop-povesteste-cum-este-aprins-focul-haric-la-ierusalim?fbclid=IwAR2wd0WIVeqLkIQmblTBrZrR0qWjyC-XAPQJuTGA5Gucri8IYJw

 

Crezi că era nevoie de acest episcop armean de la locul respectiiv… sfântul mormânt din Ierusalim… pentru ca situația să fie clară? Sau era evident din start pentru orice om cât de cât ne-imbecil. Era nevoie ca episcopul să povestească cum se face, că și el a participat la astea, să fie filmat… sau nici o diferență? Dacă ai cât de cât ceva realism în tine, faptul că nu ai detalii concrete despre o anume șarlatanie religioasă nu înseamnă că ai măcar ceva dubiu în privința ei. Oricum, merge bine împreună cu moaștele.

Conflictul între onestitate-rațiune și minciună-șarlatanie.

Michael Kalopoulos on the Easter Miracle of the Holy Fire

https://www.youtube.com/watch?v=UKwSz_XrIf8&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3wQUcjALr5a9Bp60rZraeT3-gIQXV2L3uI219QiMhwoM-ueJuIZbpYS3g

Este penibil, grețos, cum biserica ortodoxă se folosește de niște fenomene naturale, replicabile… și de naivitatea cruntă a proștilor… pentru a îi ține în întuneric… în loc să le permită să vadă lumina.

© dr. Peter Lengyel

 

https://play.md/3527664

 

 

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Șarlatanie ortodoxă: lumina sfântă și orbirea țăranilor

  1. dan zice:

    „Dumnezeu nu face miracole doar ca să le facă oamenilor pe plac.” ….Corect si adevarat…!!! Cat despre Biserica Ortodoxa Romaneasca…..am un singur raspuns…..Mafia Securisto-Comunista a transformat BOR intr-un SRL, iar preotii in simpli functionari, spagari…si in acelasi timp o Remorca a Politicii de Partid Klan de infractori….Bani neimpozitati si necontabilizati oficial, care merg direct in Buzunarele si Conturile unor mafioti Politici ….Baronii Politruci finanteaza BOR….iar BOR intoarce banii in conturile mafiei politice pentru campanii electorale si afaceri personale…. BOR a devenit pricipalul…”spalator” de Bani publici ai mafiei politice….!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s