BOR și colecția de moaște

Auzi tu în secolul 21 ce putregai incredibil. Să iasă BOR cu hoituri umane pe stradă. Să dea ture cu stârvuri pe care ei le denumesc moaște. Să îi creadă pe oameni atât de imbecilizați încât să spere ca bucățile acelea de cadavre să le aducă scăparea de la infectarea cu un virus. În timp ce alții lucrează zi și noapte să găsească vulnerabilitățile concrete ale virusului, modalități de a creea vaccinul, a ajuta organismul uman/ sistemul imunitar să îl detecteze și să îl anihileze. Tu ieși cu stârvurile, că asta ai avut pe stoc.

 

Dacă tot ai o colecție de moaște, trebuie să le scoți din când în când la produs. Asta se poate face la evenimente precum pandemia, pe care vrei să o alungi cu metode medievale; sau eventual la o secetă mai mare… că prin scoaterea moaștelor o să aduci ploaia, sau dacă nu, măcar ai încercat totul – cât ai fost tu capabil. Nu ai vaccin, nu ai spitale, pleacă medicii, nu ai sistem de irigații, încerci cu moaștele. Sau se pot organiza evenimente religioase, sărbători anuale, la care să vină în pelerinaj toți cei care sunt destul de naivi să te creadă. Iar peisajul acesta estic e plin de naivi, pe care dacă reușești să implici și statul… poți să îi păstrezi la nivel medieval, multe… multe generații. Mai nasol e cu internetul în ultima vreme, călătoriile prin vest și libertatea de exprimare.

 

Moaștele lor. În urmă cu circa o mie de ani undeva pe la Marea Marmara/ prin zona unde actualmente este Istanbul (Istambul), au dezgropat un cadavru uman feminin care era în stare mai puțin descompusă, mai mumificată. Au dus cadavrul la tot felul de biserici locale, câteva secole prin Bulgaria, apoi a fost dus la Iași. Preacuvioasa Parascheva. Milioane de oameni se duc să pupe moaștele respective, stau la cozi, se împing, unii sunt luați cu salvările. Rând pe rând pupă un fel de sicriu în care sunt ținute rămășițele parțial putrezite ale unei femei. Îți poți imagina cam ce focar de contaminare între credincioși. Este un business foarte lucrativ pentru BOR. La o singură tură de pupat moaște se adună câteva milioane de euro. E și asta o chestie, să faci bani din prostia incomensurabilă a oamenilor cu gândire medievală, să exploatezi uriașul zăcământ de incultură care se găsește în peisaj. În secolul 21, de astfel de afaceri este BOR în stare.

 

Interesant cu Parascheva e că este declarată ocrotitoarea Moldovei în starea ei actuală; cât a trăit femeia aia pe malul Mării Marmara probabil că veci nu a auzit de un loc numit Moldova. Doar acum. La câteva secole după ce a murit, ea a primit un nou rol.

 

La o mănăstire ortodoxă din județul Tulcea erau niște moaște care de facto erau oase de porci și oi. Nu că dacă erau oase umane erau cu ceva mai bune la ceva. Doar arată și asta cam la ce nivel este businessul ortodox cu moaște. Businessul cu înșelătorie, prostie și mizerie medievală, acum în secolul 21, în Uniunea Europeană.

 

Am văzut pe net ceva video: un popă ortodox înconjurat de puhoi de lume ține în mână o bucată de cadavru uman mumificat, mai concret laba piciorului, de la degete până la gleznă. Apoi toarnă apă pe ea. Următorul cadru este cu oamenii care se bat pentru apa sfințită, să ia cu bidoane și găletușe. Nu sunt sigur că e filmat în România, și nici că apa scursă de pe cadavrul mumificat este cea care este împărțită credincioșilor… dar nici nu am motive să exclud că așa este. Oricum, este ortodoxie pură. O colecție de cadavre.

 

© dr. Peter Lengyel

 

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s