Biologi și medici în pandemie

Biologi și medici. Povestea asta este una biologică și medicală. Aici ai ocazia să vezi cam ce poate să facă medicina… dacă nu are colaborarea cu biologii care să rezolve problemele la modul lor fundamental. În cazuri concrete, medicul poate constata că omul tușește, că are febră, că nu poate respira… și aproximează că probabil are covid; îl pune eventual pe un aparat de ventițație/ respirație artificială și așteaptă. Dacă mai există aparate libere… că în multe țări cu pretenții… cele din vestul european… aparate nu mai erau, iar bătrânii erau lăsați să moară. La grămadă. Medicii îi triau… cei care primesc o șansă și cei care ajung din start la pierdere colaterală. Oricum, puțini sunt cei care o să fie dați jos de pe aparatele de ventilare și o să plece acasă, restul o să fie băgați în saci de plastic. De facto, este o medicină cu mâinile legate. Ajută cu ceva ca bolnavul să își rezolve din propriile puteri ale organismului lui… lupta cu boala. În rest, numără morții.

 

Biologii specializați sunt cei care au capacitatea să facă testele, încât măcar să fie clar spre 100% despre ce este vorba. Biologii sunt cei care lucrează la modul concret cu genomul viral, cu detaliile structurale ale virusului, cei care încearcă găsirea breșelor unde se poate presupune un detaliu care să dea o șansă. Biologii sunt cei care sparg virusul în bucățele, cei care fac tot felul de variante de vaccin… mai concret precursor de vaccin. Care testează prima dată pe animale non-umane. Apoi pe oameni. Doar că biologii aceștia nu sunt mulți. De facto, biologi specializați pe subiecte de astea virale… aproape că nu există. Că nu erau bani. Nu era o prioritate subiectul acesta… iar acum un virus a reușit să bată pe cruce întreaga civilizație. Și să o lase acolo, pe deal.

 

Problema este că biologi de aceștia specializați pe virologie/ virusologie nu poți să angajezi de azi pe mâine. Să zici că ai alocat niște bani și pot să se înscrie la un concurs de dosare cu șină. De angajat în acest fel ad-hoc se pot angaja curve, zilieri care să descarce vagoane, politruci și alte profesii mai puțin specializate. Însă pentru a avea ceva capacitate în acest domeniu, e nevoie de o pregătire uluitoare. Implicare pe viață. Mai ales dacă e vorba de cercetare concretă în domeniul analizelor genetice, proteinelor virale, modelării modalităților de a găsi o breșă în entitatea virală, crearea unor variante care să aibă o sansă de a rezolva concret problema. Pentru asta aveai nevoie de sute și mii de biologi care să aibă acces la aparatura ultraperformantă și toate felurile de consumabile posibile și imposibile, la literatura științifică ultimul răcnet, să participe la simpozioane, congrese, conferințe și workshopuri de specialitate timp de ani și decenii… să aibă înțelegerea care să dea o șansă. Să lucreze în rețele. Acum nu îi ai pe oamenii aceștia, că nu erau bani. Ai în schimb o groază de curve și politruci cu care trebuie să te descurci cumva. Sincer, nu pare că îți iese prea bine.

 

Am un respect extraordinar pentru medici. Oameni care au acceptat să aloce mulți ani din viață pentru a studia la o facultate foarte dificilă, apoi rezidențiat, specializări șamd. Să fie pe linia de front – în lupta cu bolile de orice fel – pentru a ajuta oamenii să trăiască. Deloc nu le este simplă viața – a vedea atât de multe situații cu durere. Eu spre exemplu nu aveam capacitatea să văd zilnic problemele de acest gen și să îmi trăiesc în acest fel viața. Mulți dintre cei care profesează în domeniul medical ajung să aibă o oarecare detașare, că doar astfel pot să reziste și să existe pe acel front invizibil. O parte dintre medici acceptă tot felul de sume… la plic; politrucii ziceau că acelea sunt nejustificate… chiar pe vremea când salariile medicale erau de doi bani; ar trebui duși puțin acești politruci doar să asiste la ce este în sistem… că oricum în afară de a sta acolo nu au altă capacitate intelectuală. Să vadă despre ce este povestea. Deci, per total, medicii sunt tot ce poate avea mai bun omenirea… în lupta cu bolile. Un fel de sfinți reali, un fel de îngeri pe Pământ. Atât se poate. Doar că în lupta asta cu covid… ei sunt niște oameni în halate albe.

 

Problema cu sistemele astea medicale și de cercetare biologică este că trebuie să le ai pe poziție din timp. Echipate cu aparatura adecvată, populate cu oamenii adecvați. Când apare o situație de genul celei actuale, evident că un sistem șubred nu are cum să îi facă față. Nici măcar Italia, Elveția, Franța șamd (despre cele de la noi mai bine nu zic nimic). Rămâne să alegi: blochezi toată economia, pui pe faliment tot ce ai construit, degradezi toată civilizația… sau alegi să te retragi din problemă și lași să rezulte mortalitatea naturală care înseamnă prăpăd între oameni mai bătrâni, sau cei cu probleme medicale cardiace, probleme pulmonare, prea grași sau prea slabi, care au trecut prin transplanturi, cei care au avut cancere, cei care au probleme imunitare, cei care nu au avut nimic dar nu au avut nici noroc, cei care au avut sau nu au avut căciulă. Oricum, dacă lași la liber povestea asta în zone civilizate cu populație din start îmbătrânită… efectul este o cantitate atât de mare de morți încât nici un sistem politic nu își poate asuma o astfel de decizie. Eventual un pic pe la început pot să încerce să lase mai la liber… cum a făcut Marea Britanie, dar când încep să se vadă efectele la modul concret, își schimbă părerea. Și blochează toată economia. Dacă existau sisteme medicale și de cercetare bine puse la punct… mai exista o șansă; nici așa nu era simplă povestea. Dar cum stau lucrurile… ai doar varianta de a alege dintre două tipuri de dezastru, sau combinații ale acestora.

 

Eu am scris pe blog mai multe texte despre pandemie, cu ani și ani în urmă. Nu că era ceva special, că oamenii inteligenți știau ce urmează. Nu era greu de previzionat. Mai trebuie să treacă încă ceva vreme, să se prindă și clasa politică, această masă de politruci imbecili… cam pe unde au băgat civilizația asta. O să mai treacă niște luni, și să vezi atunci grămezile de pierderi colaterale adunate până la tavan, să vezi situația economiei, starea populației umane. Se va putea face un calcul de rentabilitate… cam ce era dacă existau sisteme medicale și de cercetare care să fie brici… nu gropile de gunoi la care să le zici spitale și institute de cercetare biologică. Cu încetul o să își dea seama și măgarii de la conducerile variatelor state cam ce înseamnă să nu investești în sistemele medicale și în cele de cercetare biologică… să nu le aduci la nivelul secolului 21. Să te termine un virus… ceva demn de societatea medievală.

 

© dr. Peter Lengyel

 

PS. Oricum, sistemul medical era și el virusat și putred, demult. Spre exemplu în sistemul medical din România biologii erau priviți ca a 17-a roată la căruță – așa era conceput sistemul. Chiar cei care aveau doctorate, specializări serioase și expertiză extraordinară… erau priviți ca un fel de laboranți. Inclusiv salarizarea era ca pentru un dobitoc. Aud acum că nu au spitalele oameni care să facă testele, chiar unde există aparatură. Păi acum se trezesc imbecilii? Cred ei că o să își găsească niște fraieri cu studii adecvate, care să se angajeze pe 2 lei să frece menta cu biohazard? Acum evident că este ca o înjurătură să îi zică biologului să vină să se angajeze. Și o naivitate. Ai nevoie de carne de tun? Te angajează politrucul, că a alocat el niște bani? Aproape că răspunsul biologului specializat este previzibil: prima dată o angajezi pe mă-ta, cum poți tu mai bine.

Acest articol a fost publicat în Bacteriene si Virale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Biologi și medici în pandemie

 1. Deac Liana MOnica zice:

  Mult adevar si realitatea e concreta asadar. Unii fara altii nu putem si nici nu vom reusi sa salvam nimica, gandind disociat si neprofesional. Vorbind eminamente din puctul de vedere al unui anost medic epidemiolog in functie, dar si ca specialist de Boli infectioase, cat si ca Medicina de Laborator clinic, pot spune cu tarie ca a venit si vremea noastra , pentru ca altfel se credea ca daca tot inveti atata ca medic, daca nu faci Cirurgie sau Medicina interna, se cheama ca te-ai straduit degeaba, sa pari , sau sa fii ceva complet pus in slujba cuiva, medical vorbind. Mentalitatea generala ar trebui schimbata total deja si recunoscut ca in functie de situatie si boala per se, toti avem un rost si ni-l aratam ca necesitate la momentul potrivit, fara sa fim la moda sau nu conceptual pentru atatia deja. In era si ziua de azi , cei ce cuvanta si salveaza vieti sunt cei din tagma mea si a anestezistilor si ei vazuti in derizoriu ades ca functie si rol multa vreme. Turnura actuala si ciculatia microorganismelor nestavilt in natura si viata noasta deja ca in zilele de azi ale SARS CoV2, ne obliga sa cuantificam altfel maniera de a vedea lucrurile si de a cantari eficient rolul fiecaruia, de a se pune in sluja binelui cu adevaat , penru ca altfel judecand viata si planeta pot plati scump totul si chiar existeetial candva. Si daca pastram distanta fizica, dupa ultima denumire OMS, va trebui sa ne unim mainile si gandurile activitatilor impreuna si fara tenta ideologica de exprimare cumva acestea, pentru a gasi solutia stiintifica si practica eficienta in actuala pandemie, care ne poate secera chiar cu adevarat deja, azi si maine.

  Apreciază

 2. Marius Skolka via FB zice:

  Biologi și medici în pandemie> O radiografie clara si concisa. Pentru cine are capacitatea sa o si priceapa.

  Apreciază

 3. Peter Lengyel zice:

  Cum este să treci prin boala asta, razant, conștient cât de aproape ești de margine. Și să înțelegi bine și efectele, nu doar asupra celor care nu rezistă, ci și a celor care rămân cu sechele pe tot restul vieții.

  „Virologist Peter Piot, director of the London School of Hygiene & Tropical Medicine (…) This is an underestimated ability of the virus: It can probably affect all the organs in our body. Many people think COVID-19 kills 1% of patients, and the rest get away with some flulike symptoms. But the story gets more complicated. Many people will be left with chronic kidney and heart problems. Even their neural system is disrupted. There will be hundreds of thousands of people worldwide, possibly more, who will need treatments such as renal dialysis for the rest of their lives. The more we learn about the coronavirus, the more questions arise. (…) Let’s be clear: Without a coronavirus vaccine, we will never be able to live normally again. The only real exit strategy from this crisis is a vaccine that can be rolled out worldwide. That means producing billions of doses of it, which, in itself, is a huge challenge in terms of manufacturing logistics. And despite the efforts, it is still not even certain that developing a COVID-19 vaccine is possible.”

  ‘Finally, a virus got me.’ Scientist who fought Ebola and HIV reflects on facing death from COVID-19

  https://www.sciencemag.org/news/2020/05/finally-virus-got-me-scientist-who-fought-ebola-and-hiv-reflects-facing-death-covid-19?fbclid=IwAR08ZRSCz72eHL0XO1HXf0c83IwvcrcfFamxIuSLPxbocRfJ6zF8LghV_bI

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s