Coronavirusul și schimbările climatice

Coronavirusul a implementat în 5 zile Protocolul de la Kyoto și Acordul de la Paris. Acum stă și se plictisește. Are nevoie de alte câteva protocoale până în weekend.

 

Prin simpla lui prezență, avem instantaneu un climat perfect – care o să fie din ce în ce mai bun. Dacă vezi câteva imagini satelitare, cât de clară e atmosfera. Cum nu mai circulă mașini, avioane, cum fabricile sunt închise rând pe rând. În situația actuală cred că pentru o vreme nu o să mai auzi despre schimbările climatice induse de om prin arderea de combustibili fosili – cea mai mare problemă a umanității. Aproape că dădeau impresia că e singura problemă. Că nu mai poate fi nimic de rangul acesta. Au calculat ei cu exactitate. Totul. Acum nu mai e nevoie de frustrare și speech-uri înflăcărate. Nu se va organiza CoP 100 unde să vină zeci de mii de tâmpiți aduși de avioane, care să discute cum trebuie redus traficul aerian. Să mai vină și o proastă cu barca – o mascotă adusă pe un superyacht de lux aparținând căruiva multimiliardar. „You have stolen my dreams and my childhood with your empty words.” Să se semneze un protocol soft, care oricum nu este implementat de nimeni – că doar trebuie creștere economică până la cer. Acum toate aceste aspecte sunt rezolvate.

 

Ai auzit tu vreodată să fie mari evenimente organizate pe subiectul pandemiilor… și a controlării lor? Așa cum au fost nenumărate chestii despre schimbări climatice. Atât de supra-dominant era acest subiect al climatului, că nu mai lăsa loc la aproape nimic pe agenda publică. Sau cel puțin nu alte chestii bio/ eco. Mai era ceva cu biodiversitatea, dar așa, un fel de glumă nesemnificativă, marginală, ca un câine vagabond.

 

Schimbările climatice ajungeau singura preocupare eco, susținută politic și financiar. Oricâte conferințe ale părților, convenții cu protocoale și acorduri claie peste grămadă, zeci de mii de persoane plătite să facă studii despre detaliile detaliilor. Oricâte proiecte, finanțări. Au măsurat fiecare pârț despre acest lucru și întotdeauna știau din start care trebuie să fie rezultatul cercetărilor. A urmat susținerea din fonduri publice a celor care au distrus pâraiele din toți Carpații cu instalarea de sute de microhidrocentrale. Mii de eoliene prin Dobrogea, păduri întregi de coloși care se ridică la 130 de metri și măcelăresc păsările și liliecii din zonă – plus păsările care migrează pe Via Pontica. Mașini așa-zis eco, subvenționate, cu baterii pentru a căror realizare este nevoie de minerit, extragere de resurse în locuri unde munca e făcută de copii. Dacă ai face un audit energetic a microhidrocentralelor… câte energie a costat crearea lor/ mentenanța/ dezasamblarea/ reconstrucția ecologică/ plus impactul lor pe timp de funcționare… și câtă energie pot ele să producă, la fel cu eolienele, cu mașinile electrice… iese ceva rahat total. Cu biodiesel la fel. Cu toate acestea, întreaga comunitate științifică a fost un fel de penis captivus pe subiectul acesta al schimbărilor climatice induse de om. Au băgat în asta bani publici cu nemiluita. Toți ciudații, toți borâții ai putea zice – știu sigur că se schimbă climatul; și știau cauza. Erau geniali. Indubitabil, urmează imediat… de joi, sau deja marți e prea târziu. Erau deja ca pocăiții, nu mai aveau contact cu realitatea. Nu exista nici un alt subiect major – pe scena publică. De pandemia care era evident că va urma… au uitat cumva… de tâmpiți ce erau. Cu toate că existau toate datele științifice care să arate situația… era clar cum o să arate Lumea.

 

Aici există o incapacitate intelectuală totală a liderilor politici de a decide care sunt subiectele cu miză serioasă și imediată pentru civilizația umană – realele dezastre ce urmează. Iar oamenii de știință de orice fel, ca niște viermi oportuniști, au dat apă la moară unui mecanism care odată angrenat, a absorbit capacitate la un mod maniacal, cu focalizare doar pe subiectul schimbărilor climatice. Asta a fost. A ieșit bine.

 

 

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Bacteriene si Virale, Climatice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Coronavirusul și schimbările climatice

 1. Florin zice:

  Presupun că principala problemă este topirea permafrostului.

 2. Peter Lengyel zice:

  Da. Spre exemplu putem să îi întrebăm pe cei din Italia. Sau Spania. Sau pe cei din Sighet. Brussels. Oriunde.

 3. Silviu zice:

  Da, corect. Insa doar o parte din oamenii de stiinta au fost viermi oportunisti si multi au fost fortati sa fie asa. Daca nu esti vierme oportunist, nu mai pupi finantari si iti mor doctoranzii si laboratorul. Asta e valabil si pentru H2020, si pentru NSF dinainte de Trump (controlat insa de republicani). Cine stabileste regulile? Pai nu „oamenii de stiinta oportunisti” in niciun caz. Ci niste viermi birocrati care nu au nicio legatura cu cercetarea, eventual doar cu PR-ul. Ar cam fi momentul sa trecem prin foc parazitii care ne coplesesc. Si nu e vorba de coronavirus.

 4. Peter Lengyel zice:

  100% de acord cu asta. Crezi că eu nu am fost constrâns să scriu în tot felul de proiecte că ele vor contribui la reducerea schimbărilor climatice? Că dacă nu ziceai asta, dacă nu completai nimic în secțiunea respectivă, nu vedeai nici un fel de finanțare. Chiar dacă proiectul era bun și era total despre altceva, bine integrat în linia de finanțare.

 5. Peter Lengyel zice:

  văd că o să facem o economie fantastică cu virusul acesta

  $1 trillion
  European Union funds to cut carbon emissions to zero by 2050

  Climate change is the world’s biggest risk, says WEF

  https://www.aljazeera.com/ajimpact/climate-change-world-biggest-risk-wef-200115083809906.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s