Europa virusată

Cred că deja vă este destul de clar că pentru a reveni la un fel de normalitate civilizația umană are nevoie de vaccinul contra virusului chinezesc – la fel de mult cum are nevoie de aer. Adică, doar cei care se ocupă de virologie & cercetare de biologie moleculară pot reprezenta o speranță. Nu fotbaliștii în care au fost pompați bani enorm de mulți, nu curvele sofisticate, nu bancherii, nu industriașii, nu aleșii din parlamente naționale sau continentale. Nu borfașii care trag bani pentru biserici. Doar cercetătorii, cu laboratoarele lor. Restul, simplă mizerie.

 

Varianta cu trecerea naturală prin pandemia asta ar avea costuri prea dure – pe planul pierderilor de vieți umane. Dacă populația UE inclusiv GB are peste 500 de milioane de persoane, calculat la contaminare masivă și mortalitate de 3%, mai ales că populația UE e destul de îmbătrânită – deci nu e nici o exagerare ci doar o estimare rezervată… se ajunge la 15 milioane de morți. Văd că și medicul de 47 de ani din Italia, antrenorul de 21 din Spania nu au reușit să treacă peste (la acesta au descoperit că avea și leucemie) – așa că nici tinerii nu pot să se hlizească de mortalitatea din generația bătrână – să facă glume precum erau cele cu virusul care este radiera ce șterge baby boomers. Din câte pare, deja e atât de răspândit virusul prin UE că o extirpare prin controlul oricât de total al focarelor… nu mai e o variată realistă și fezabilă. Adică, la modul concret este variata decelerări contaminării chiar prin mijloace extreme de autoizolare și așteptarea creării unui vaccin. Pentru cei care doresc să trăiască. Restul… liber la mers la slujbe religioase, la catedrale ale mântuirii neamurilor de orice fel, unde se trag clopote enorme finanțate din banul public. Banul din care puteau să fie ridicate spitale și se puteau cumpăra echipamente medicale vitale.

 

China a fost un exemplu de intervenție perfectă la o asemenea situație. Au izolat zona, au redus la minim-minimorum orice interacțiune umană. Au implementat carantina ca la carte. În stil chinezesc. Poate dictatorial. Dar eficient. Au putut să extragă cazurile de contaminare din marea masă de oameni. Prin asta au reușit să stopeze la ei răspândirea virusului… măcar nu se propagă la mod exponential. Au de ce să respire mai relaxați. Cel puțin pentru moment.

 

Pentru cei care au măcar un dubiu legat de eficiența intervenței în China, există aici un link.

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/china/

În care se vede ceea ce este un vis pentru noi. Adică, plafonarea numărului de cazuri, o reducere a vitezei creșterii, ruperea totală a creșterii exponențiale de care este capabil virusul, scăderea dramatică a numărului de noi îmbolnăviri, stabilizarea și controlarea situației. De asta au fost ei capabili. Dacă te uiți pe graficele astea, în măsura în care de pe la 20 februarie panta continua exponential cum urcă ea prin Europa, la ei se produceau până acum încă 8 etape de dublare a numărului de cazuri, adică erau de la 75.000 la 19,2 milioane de cazuri. Iar ei au rămas la circa 80 de mii, nu la 19,2 milioane. Că au mai cosmetizat situația, nu se poate exclude; dar au tăiat creșterea exponențială, că evident nu puteau să cosmetizeze nimic dacă erau la 20 de milioane de cazuri, care peste 3 zile erau 40 de milioane si peste ale trei erau 80 de milioane și tot așa. Au reuși în schim să aibă o scădere rapidă a numărului de cazuri active, care acum e sub 9.000. De la 150 de morți pe zi au redus la 13. Aici e succesul. Pe care noi trebuia să îl copiem. Model aveam. O speranță că se poate (sau se putea).

 

Europa, bătrânul continent, a prezentat și în continuare prezintă un comportament jalnic, totală incapacitate intelectuală, politică și administrativă. În mod normal trebuia să existe o entitate europeană responsabilă să urmărească situația posibilelor epidemii la nivel global – și să vină cu măsuri concrete în UE atunci când ele erau încă posibile. Preventive, mult mai dure decât părea că e necesar. Mai ales că vedeau la televizor evoluția epidemiei din China. Nu era treaba noastră să facem analize ci a unor experți integrați în structurile UE… care din câte pare nu există. La faza asta cu epidemia, Uniunea Europeană a arătat că este un mecanism birocratic aberant, incapabil de a face față provocărilor actuale aflate în derulare. Nici măcar acum UE nu are în implementare nici un fel de măsuri coerente care să încerce să stopeze dezastrul aflat în desfășurare. Ai impresia că peste tot sunt doar politruci cu 6 case, oieri cu 4 clase, ciudați care cântă la mandolină, ebe și pomohaci, hoți penibili – foști șefi de partide – ajunși prin penitenciare. La totalmente altceva mă așteptam de la UE – dacă avea ceva la mod real… măcar o parte din pretențiile pe care și le arogă și pentru care absoarbe nenumărate tone de bani. Îmi pare foarte rău să constat că atât de penibilă este iubita noastră Europa. Și nu avem alta.

 

Ceea ce face ca situația europeană să fie și mai penibilă… este că deja se știa cam cum stă treaba. În sensul că erau filmări din China, cu creșterea bruscă a numărului de cazuri, ridicarea de spitale de la o zi la alta, medicii care nu răzbeau și lucrau în scutece… că nu era timp de a te dezechipa și a merge la toaletă. Cu impunerea carantinei totale, cu oameni urmăriți din drone. După toate astea, Europa nu are niște măști pentru medici. Se poate constata, vrei nu vrei, că e vai de capul Europei. Cu asemenea stil nu are nici un fel de viiitor.

 

Deja se prefigurează destul de clar câteva entități care devin pe zi ce trece victime ale pandemiei în Europa. 1. O parte a populației care nu va avea șansa să scape din mizeria asta. 2. Cei care vor scăpa, dar vor rămâne o viață cu amintirea fenomenului. 3. Economia europeană făcută pulbere, dacă povestea asta o să aibă o dezvoltare pe o perioadă de timp de genul celei previzibile acum. 4. Construcția europeană, UE – totalmente incapabil de a avea rol de factor de stabilitate, apt să creeze politici de securitate/ biosecuritate implementabile, să poți avea încredere în ele, o structură oferind leadership, resurse intelectuale/ administrative pentru managementul dezastrului.

 

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Bacteriene si Virale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Europa virusată

 1. ovidiu zice:

  trist…

  Apreciază

 2. Ardeleanu Adrian Bubi zice:

  Crede-ma, la noi pe secție nu avem teste. Consultasem cca 100 pacienti in ultimele zile, aveam o tuse seacă vineri, si am întrebat asa de curiozitate, daca avem teste, macar pt noi, personalul medical. Raspunsul a fost ca să sun la ceva nr de tel, să mă prezint la dsp, etc. Deci, cam nașpa situația în spitale. Se anunță un val de pacienți. Avem mai putin de 10 ventilatoare la ditamai Spitalul. Aia care nu respectă carantina si masurile indicate la televizor de ministerul sănătății, nici nu ar trebui să beneficieze de ingrijipre medicală. Ne pun pe toți în pericol. Si nici nu ar trebui să intre în panică, pe de altă parte. O sa treaca, e o chestiune de timp. Iti dai seama daca era cu mortalitate de 30%, ca și MERS. Sau cu mortalitate mare in randul tinerilor. O sa treaca, probabil in 2-3, in China deja e ok, se redeschide școlile. Dar acolo sunt mai educați. Vezi, o chestie bună comunismului (nu sunt adeptul lui) este ordinea si disciplina. În astfel de situații, in care fiecare face ce vrea, le stie pe toate, nu mai are încredere în specialiști, cu alte cuvinte democrația extremistă cam are de pierdut.

  Apreciază

 3. Mihai zice:

  Bine scris, scurt și la obiect.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s