14 ianuarie 2020 – O clipă de Crăciun

Era deja noapte, veneam din Baia Mare către Sighet. Singur în mașină, cu muzica dată la maxim. Undeva prin Cavnic în întunericul acela rece, era un brăduț împodobit, pe tinda unei case vechi. Era atât de negru totul în jur, pădurea, nu se reflecta pic de lumină de pe zăpadă. Dar bradul era discret iluminat și împodobit ca în poveste. Nu era exagerat de mare, și nici nu avea nimic modern pe el. Era fix cum îl știam din copilărie, simplu, natural, frumos; pe vremea când era înconjurat de oameni dintre care mulți nu mai există. Am încetinit puțin să îl văd mai bine. Nu era nimeni prin jur. Doar el. Pentru mine, clipele astea când am încetinit și priveam bradul… au fost cele în care am simțit cel mai concret în iarna asta… cum a fost demult pe vremea sărbătorilor.

 

Ce obiceiuri păgâne, de iarnă, cu brazi împodobiți, măști, daruri, distracție. Habar nu am cum am reușit să o facem praf până și pe asta, obiceiuri care au rezistat mii și poate zeci de mii de ani… au devenit azi niște kitschuri jenante. Brazi de plastic. Ornamente care mai de care mai agresive, lumini țipătoare, atitudini bombastice. Oameni de plastic. Consumerism-capitalist de cea mai joasă speță. Banul a devenit singurul Zeu. De bani depinde poziția socială, respectul celorlalți, iubirea pe care o primești. Iubirea pe care o cumperi. Cu încetul ai impresia că fiecare are prețul pe el, eticheta cât costă. Și tu, și eu. Goana pentru a cumpăra chestii care în 5 minute au devenit gunoi. Ce a mai rămas ca valoare? Unde e omul demn și fericit în toată schema asta? Interesant, cum fericirea a devenit o pasăre din ce în ce mai rară.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la 14 ianuarie 2020 – O clipă de Crăciun

  1. Tudose Roxana zice:

    Suntem multi cei care simțim și gândim ca dumneavoastră …Să ținem aproape de prietenii dragi și sinceri pe care îi avem,să ne bucurăm că am trăit acele sărbători si încă mai găsim imagini si momente încărcate de magie,să nu ne lăsăm copleșiți de urâțenia din jur.Mi -ar fi plăcut sa vad o fotografie cu acel brăduț.

  2. Daniela Popescu zice:

    Vreau sa aduc o lauda acestui text. Este frumos si expresiv. Multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s