Tăierea porcului în Maramureș – Călinești

Iarna, înainte de sărbători, sacrificarea porcului este un element al culturii tradiționale maramureșene. Uciderea animalului, pârjolirea lui, degustarea de șorici/ piele prăjită, prepararea cârnaților, tobei, caltaboșilor, pomana porcului șamd… toate acestea erau cândva de la sine-înțelese. O fericire pentru copii. Azi suntem totalmente schimbați. În secolul 21 am devenit cu toții mai artificiali, mai sofisticați, nu vrem să vedem de aproape realitatea. Privim lumea prin ochelarii-irealismului, în schimb încă ne place să consumăm produse cu gusturi tradiționale. Din punct de vedere turistic, sacrificarea porcului poate să atragă eventual o parte a orășenilor, dar cei din vest ar considera astfel de eveniment cam barbar. Vesticii sofisticați,  fini, în non-barbarismul lor perfect ipocrit, ar mânca totuși orice cantitate din produsele acestea bio, eco, tradiționale.

DSC_2558DSC_2581DSC_2586DSC_2594DSC_2596DSC_2605DSC_2608DSC_2642DSC_3097DSC_2699DSC_2715DSC_2572DSC_2671DSC_2686DSC_2696DSC_2721DSC_2732DSC_2737DSC_2747DSC_2758DSC_2765DSC_2771DSC_2782DSC_2789DSC_2794DSC_2797DSC_2800DSC_2806DSC_2809DSC_2827DSC_2833DSC_2837DSC_2908DSC_2911DSC_2929DSC_2974DSC_2978DSC_3080DSC_3085DSC_3088DSC_3105DSC_3112DSC_3061DSC_3059DSC_3047DSC_3011DSC_3005DSC_2990DSC_3001DSC_3034

© dr. Peter Lengyel

 

Acest articol a fost publicat în Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s