Toamna pe dealul Hera

În anii anteriori am postat pe blog tot felul de imagini din zona asta, dar ele erau incluse la serii legate de bazinul Ronișoarei. Am decis că este cazul să deschid o linie separată, în care se vor aduna imagini de toamnă din zona împădurită numită dealul Hera. E un loc destul de atractiv pentru o plimbare lejeră printre copaci, nu departe de șosea, având deci accesibilitate mai mult decât ușoară. Poate că ar merita colectate de pe aici poze cu ciuperci, cu ferigi, mușchi, ceva păsări. Cu timpul.

 

Sunt pe aici destule locuri unde Soarele la apus iluminează pădurea, ajunge lumina la baza arborilor, pe litieră, șamd. O asemenea situație nu e prea ușor de găsit în partea de vest a depresiunii Maramureș, unde luminile de apus sunt cam blocate de Munții Igniș… eventual pe la nordul acestora, dar și acolo mai ales vara, când soarele apune mai spre nord-vest. Să hoinărești măcar o oră printre copacii de pe Hera, să te uiți de aproape la ceva ciupercă, sau la un croitor. Îți poți imagina splendide salamandre, tot felul de broaște, șerpi, șopârle. Să urmărești o ciocănitoare. Sau să asculți noaptea strigăte de bufnițe. Nenumărate variate ar putea exista, dacă ai avea timp și chef de ele.

 

Nu știu dacă te poți aștepta la cine știe ce chestii nemaipomenite, specii rare, dar la o adică… nimic nu este exclus. Indiferent ce anotimp este, poți veni aici cu cea mai mare lejeritate, fără riscuri semnificative, fără efort special, fără nici un fel de bătaie de cap.  Cel mai pozitiv aspect este că poți veni aici și cu mașina mică, nu trebuie o mașină de teren să te aducă; și o lași pe asfalt, iar la 10-20 de metri de șosea deja ești în paradisul dintre arbori.

DSC_7947DSC_7950DSC_7968DSC_7971DSC_7993DSC_7999DSC_8007DSC_8013DSC_8019DSC_8025DSC_8028DSC_8045DSC_8051DSC_8052DSC_8055DSC_8079DSC_8092DSC_8103DSC_8107

© dr. Peter Lengyel

 

Acest articol a fost publicat în Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s