Cascada Strungi

Cascada Strungi este o cădere de apă de circa 45 metri (40-50) aflată la marginea Platoului Vulcanic Igniș, la altitudinea de 1025 metri; alte date arată că ar avea doar 20 metri înălțime, dar nu cred că cineva a măsurat la modul concret căderea de apă. Dacă vezi poze în care apare și un om, îți dai seama că e mai mare de 20. Poate odată am să reușesc să o măsor cu drona, că acolo precizia este OK, se poate decide clar cât are de la bază până la marginea superioară a căderii de apă.

 

Cascada se află nu departe de cabana Agriș (la cabană se poate ajunge din Sighet/ Iapa/ Șugău). Există aici un abrupt semnificativ la marginea Platoului Vulcanic. Împrejurimile sunt acoperite cu păduri de fag în amestec de molid, paltin, ulm, cireș sălbatic, scoruș șamd; se pot observa locuri umede cu turbării incipiente, primăvara existând și mici zone cu ape la suprafață; trunchiuri căzute acoperite de mușchi, licheni, ferigi. Destul de sălbatic și peisajul în sine, iar peretele cascadei și grohotișul de sub ele… și mai dur. Apele cascadei creează o zonă umectată negricioasă pe stâncile andezitice oricum cenușiu-întunecate; când debitul e redus, în perioadele mai secetoase, apele prăvălite se spulberă în voaluri fine. Sub peretele pe care este cascada, există o acumulare de pietre desprinse din stâncă; un fel de grohotiș, care are și blocuri monolitice masive, bolovani megalitici de multe tone bucata – niște fragmente din coloanele poliedrice ale andezitelor bazaltoide.

 

Apele care se scurg pe perete evident că îngheață pe timp de iarnă. Iar asta duce la acumularea unor mari cantități de gheață. Tone și tone de gheață care se țin de perete. Desigur, este spectaculos. Dar și să te plimbi pe sub ele… Mai ales spre primăvară, când încep să se dezghețe, prin martie, aprilie. Este riscant să te afli pe sub ele. Este infinitezimală probabilitatea să se desprindă un bloc de gheață fix când cineva este în zonă. Dar, din păcate, se poate întâmpla. Iar cazul colegului și prietenului geolog care a avut neșansa să fie ucis de un astfel de bloc de gheață… îți atrage încă odată atenția: vezi când și unde mergi. La ce te expui.

 

Seria asta de imagini a fost făcută în primăvara 2011, la 23 aprilie. A rămas până acum un folder cu peste 600 de imagini, trase în serii de bracketing. Poze din aprilie 2011; poate că e cam ciudat ca ele să fie văzute doar în septembrie 2019… dar așa e când ai și altceva de făcut; e mai simplu și mai interesant să faci poze pe teren decât să stai în fața calculatorului, să selectezi o parte din ele. Mai sunt și alte foldere cu imagini de la cascada Strungi, dar nu se știe când o să le vină rândul. Îmi pot imagina și o ieșire de toamnă, în culori de octombrie, cu lumina dimineții pe stânci și pe firul de apă… dar din câte am înțeles de la persoana care se ocupă de Cabana Agriș, accesul în zona cascadei este aproape imposibil: e plin de arbori doborâți de ceva furtună din primăvara 2019… și e ceva de mers prin zona respectivă; la urșii care stau prin desișuri nici nu vrei să te gândești.

 

Cunoșteam această cascadă încă din copilărie, fiind nu departe de Cabana Agriș, unde mergeam frecvent la vremea aceea. Nu de foarte multe ori am urcat la cascadă, deși când ai 50 de kilograme e mai ușor să te plimbi pe pietrele alea umede și alunecoase. Doar că pe vremea aceea atenția era focalizată mai mult asupra fetelor care erau cu noi. Era frumos și pe la cascadă, dar mai interesant era să te distrezi cu gașca pe la cabană.

 

Tot în primăvara 2011, mai concret la data de 3 aprilie, la această cascadă a fost un accident teribil. Un sloi masiv de gheață s-a desprins de pe perete și a ajuns departe de tot, la baza grohotișului, producând un impact ucigaș, nimicitor pentru vulnerabila vietate umană. Colegul și prietenul geolog din Baia Mare, I. D., președinte al unui club de speologie, cercetător la IPEG a devenit victima munților pe care îi iubea atât de mult.

 

123143186207211216221231241251256271276281295309324334336341356366394429430434451456464471483484489510519529540556583591624646666676701

© dr. Peter Lengyel

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cascada Strungi

  1. ovidiu zice:

    Doamne, ce poze!
    Mulțumesc.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s