Boii de pe Ronișoara

A fost o oarecare zi de primăvară; am ieșit pe valea Ronișoara. Era un car cu boi, două animale prinse în jug. În zona asta am mai fotografiat boi, poate fix pe aceștia, poate alții; în variate anotimpuri; știu că am niște imagini faine făcute iarna; unele poze au fost postate pe blog la prezentarea despre Ronișoara. Alte serii de imagini sunt prin tot felul de foldere, nu au ajuns să fie văzute vreodată. Deci, zăresc din nou boii. Am oprit să îi văd mai de aproape, să încerc să fac niște cadre cât de cât decente. Cred că nu e cazul să mai aglomerez postări anterioare, așa că noile imagini vor ajunge postate separat. Îmi pot imagina să stau odată chiar o zi întreagă cu boii, să văd cum se comportă când sunt lăsați liber, să mă uit cum sunt prinși în jug, cum beau apă, cum se hrănesc. În goana actuală ai zice că nimeni nu mai are timp de a sta după ei. Dar cred că e relaxant și bio prin excelență, ecoturism și feeling de capătul lumii. Seara pe deal. Departe de alți boi.

 

Boii, jugul, țăranul și altele asemenea sunt ultimele rămășițe ale unei civilizații rurale de tip medieval, un stil de viață anterior modernismului și tehnologizării. Când vezi boii în jug, este ca și cum ai avea în fața ta ultimii dinosauri care mai respiră, încă. În lumea modernă, postmodernă, cibernetică, robotizată, marketizată șamd… nu prea mai au loc astfel de atavisme. Eventual ca atracție turistică, dacă există subvenționare și boul e prins în ceva strategie. Dacă nu, ciao. Iar peisajul acesta mozaicat, cu tufe și livezi bătrâne, cu păduri exploatate țărănesc… toate vor rămâne doar pe poze. Am impresia.

DSC_8928DSC_8939DSC_8944DSC_8964DSC_8970DSC_8979DSC_8982DSC_9003DSC_9010DSC_9016DSC_9037DSC_9062DSC_9079DSC_9082DSC_9091DSC_9103

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s