Sărăturile de la Ocna Șugatag

Există niște habitate sărăturate interesante pe la Ocna Șugatag. Cu sare depusă la suprafață. Un fel de locuri unde se adună apa pentru o vreme, iar apoi în perioadele secetoase zona se uscă. Unele locuri de acest gen au și niște izvoare, că am văzut în mijlocul unor astfel de noroaie că se mișcă și iese ceva de acolo, ca la Vulcanii Noroioși din Buzău. Doar că la un nivel infinitezimal.

 

Să nu îți imaginezi că vei vedea sărături imense, cum vezi spre exemplu prin Dobrogea, pe lângă mare sau prin Puszta Maghiară. Aici ele sunt mici formațiuni, aproape nesemnificative la nivel de peisaj, doar că sunt interesante prin raritatea lor în Maramureș. Detalii unice și irepetabile.

 

Dacă e să faci niște imagini faine în zona cu sărături, de-a lungul pârâului care iese din lacul Găvrilă/ Gábori, precum și pe lângă lacurile sărate ale zonei, probabil că perioada adecvată este mai ales primăvara, când formațiunile nu sunt călcate de turiști, nu sunt nivelate cu buldozere sau acoperite de tot felul de efecte ale prezenței umane. Atunci se poate vedea delicatețea și frumusețea acestor formațiuni cu noroi și sare. În rest, îți poți imagina.

DSC_2568DSC_2574DSC_2580DSC_2589DSC_2592DSC_2595DSC_2598DSC_2601DSC_2610DSC_2616DSC_2622

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Maramures și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Sărăturile de la Ocna Șugatag

  1. Cociuba Ioan zice:

    Saraturile produse de izvoare sarate, cum este cazul aici (unde la cativa metri este sare) si cele din pusta maghiara difera semnificatv. Sunt doua situatii geologice si mecanisme diferite care produc saratura, Functie de intensitatea proceselor pot ajunge la o convergenta a asociatiilor floristice, dar compararea lor este putin exagerata. Nici vulcanii noroiosi nu au ce cauta aici. Sarea lor (putina) provine de la apa de zacamant si nu am vazut cruste de sare ca cele de aici. Banui ca si speciile de plante difera ca pondere si lista de specii, chiar daca exista specii comune.

    Apreciază

  2. peterlengyel zice:

    Am arătat din start în text că cele de aici sunt la dimensiune infinitezimală în comparație cu sărăturile extinse ale altor zone. În privința vulcanilor noroioși, comparația nu e legată de cantitatea de sare ci de faptul că și aici și acolo, pe o suprafață relativ plană (deci nu din versant), urcă niște ape noroioase, care au presiunea necesară să iasă la suprafață și să întrețină noroaie proaspete chiar și la seceta cea mai mare.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s