Arii protejate?

Azi am fost pe la Pădurea Crăiască. Panoul de la intrarea în zonă rupt/ căzut pe jos. Cu siglele finanțatorilor… In interiorul pădurii sunt niste panouri cu explicații, toate decolorate, deși au fost puse nu demult. Probabil că autocolantele erau de cea mai proastă calitate – dar cele mai ieftine. Chiar lângă cel mai bătrân arbore, de 400 de ani, sunt lăsați niște saci cu gunoi, dar nu de azi – de ieri; acolo erau deja în primăvară, la alte 2-3 vizite tot acolo erau, și acum la fel; erau cam în aceeași poziție, cam la fel, cred că tot alea sunt. Au fost adunate, dar au fost lăsate în pădure. Adică, a fost o acțiune, fără finalizare.

 

O scorbura artificială, care oricum era sub-mediocră, acum e pe jos, fără acoperiș, undeva tot lângă copacul cel bătrân. De facto, cam totul e praf și pulbere, adică tot ce a fost făcut pe proiecte. Cred că e rușinos de tot. Și nu vreau să arăt cu degetul. De asta am fost noi capabili.

 

Partea bună e că măcar pădurea în sine e brici. Cu coloșii vegetali și cu ciocănitorile ei.

 

Există o mare diferență între valoarea naturalistică și peisagistică a unui loc… și modul în care locul respectiv este prezentat publicului larg, vizitatorilor, turiștilor… eco-turiștilor. Vezi că prin țările mai civilizate… la vest de noi, chiar dacă în sine o anumită arie naturală protejată nu este cine știe ce, sunt găsite modalitățile de a o pune în valoare, în sensul de a creea infrastructura de vizitare care să fie adecvată, de a pune panouri educative pe potecile de vizitare șamd. Vezi 2 dune de nisip pe care sunt 5 plante, dar prezentarea e impecabilă; la ei. Faptul că la noi cam 95% dintre ariile naturale protejate nu au nici cel mai mic semn care să arate statutul lor special… asta zice multe. Dar până și cele care au avut proiecte recente, finanțate mai mult sau mai puțin semnificativ… până și astea sunt de toată jena. Jalnice, cu infrastructura pusă la pământ, din start neadecvată, neîntreținută nici măcar o vreme, distrusă și atârnând ca un jeg care mai bine nu exista deloc… decât așa.

 

© dr. Peter Lengyel

 

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s